بررسی مهار زیستی قارچ های عامل فساد انباری مرکبات با استفاده از گونه های مختلف Trichoderma spp

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1048-25IPPC (R1)
نویسندگان
1ندارد
2گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
مرکبات از محصولات مهم باغی هستند که قابلیت انبار‌داری خوبی دارند، اما علی‌رغم این موضوع، مقداری از آن‌ها در سردخانه‌ها به دلایل مختلف از جمله بیماری‌های قارچی از بین می‌روند. استفاده از قارچ‌کش‌ها و سموم شیمیایی مرسوم‌ترین روش جهت کنترل عوامل بیمارگرها است، اما نکته قابل توجه در این زمینه زیان‌های بی‌شمار زیست محیطی این ترکیبات بوده که استفاده بی‌رویه آن‌ها را با تردید همراه ساخته است. ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ اﺳﺘﺮاﺗﮋی ﻛﻨﺘﺮل ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﺳﻤﺖ ﻣﻮارد ﺟﺎﻳﮕﺰﻳﻦ ﻣﻌﻄﻮف ﮔﺮدد. از ﻣﻮارد ﺟﺎﻳﮕﺰﻳﻦ میﺗﻮان ﺑﻪ ﻛﻨﺘﺮل ﺑﻴﻮﻟﻮژﻳﻚ اﺷﺎره ﻧﻤﻮد. بنابراین هدف از این پژوهش کنترل بیماری‌های پس از برداشت با استفاده از گونه‌های مختلف قارچ آنتاگونیست Trichoderma spp. می‌باشد. در این پژوهش برای تهیه قارچ‌های بیمارگر، از میوه‌های آلوده پرتقال در انبارها و فروشگاه‌های میوه و سبزیجات گرگان نمونه‌برداری به عمل آمد و پس از انتقال به آزمایشگاه قارچ‌شناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان جهت جداسازی این بیمارگرها اقدامات لازم انجام شد. نمونه-های آلوده پس از ضدعفونی سطحی با کلراکس 10 درصد روی محیط کشت آب آگار (WA) قرار داده شدند. پس از رشد قارچ‌های مذکور، مشخصات ریخت شناسی آن‌ها توسط کلیدهای شناسایی monograph Raper and Thomas,1949 مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش، استخراج DNA بیمارگرها توسط روش CTAB و برای تکثیر در PCR از آغازگر‌های ITS4، ITS5، استفاده گردید. توالی ژنوم بدست آمده ازطریق نرم افزار بلاست در NCBI مورد بررسی قرار گرفت. علاوه‌بر این، در این آزمایش از سه گونه Trichoderma atroviridae (MG807425.1)، T. harzianum (KC576649.1) و T. virens (KP671477.1) موجود در کلکسیون گروه گیاه‌پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، نیز استفاده شد. سنجش میزان فعالیت آنتاگونیستی قارچ‌های T. atroviride، T. harzianum و T. virens در مقابل بیمارگرها توسط کشت متقابل و به دو صورت همزمان و غیر همزمان (کشت آنتاگونیست بصورت 72 ساعت پس از بیمارگر) انجام شد. در این پژوهش گونه‌های Penicillium digitatum, ، P. expansum و Aspergillus niger جداسازی و شناسایی شدند. همچنین نتایج نشان داد در کشت همزمان، گونه T. atroviridae با 15/76 درصد بالاترین بازدارندگی از رشد گونه قارچی P. digitatum و گونه T. virens با 45/50 درصد بالاترین بازدارندگی از رشد گونه قارچی P. italicum را به خود اختصاص دادند. در کشت متقابل هر دو گونه یاد شده، کمترین درصد بازدارندگی مربوط به گونه T. harzianum با 57/40 درصد بوده است. در گونه A. niger بیشترین درصد بازدارندگی مربوط به گونه T. virens و کمترین درصد بازدارندگی مربوط به گونه T. atroviridae بود. در کشت غیرهمزمان، بالاترین درصد بازدارندگی در کشت متقابل با P. italicum و P. digitatum مربوط به گونه T. atroviridae بود که به ترتیب با 41/66 و 35/87 درصد بازدارندگی بود. در نتایج حاصل از آزمون کشت متقابل مشاهده شد که گونه‌های Trichoderma توانستند علیه بیمارگرهای مورد بررسی موثر واقع شوند.
کلیدواژه ها
 
Title
Investigating the biological ability of fungi causing citrus storage spoilage by using different species of Trichoderma spp.
Authors
Samaneh Jahantigh, Kamran Rahnama, sareh hatamzadeh
Abstract
Citrus fruits are important garden products that have a good storage capacity, but despite this, some of them are lost in cold storage for various reasons, including fungal diseases. The use of fungicides and chemical poisons is the most common method to control pathogenic agents, but the noteworthy point in this field is the numerous environmental damages of these compounds, which makes their indiscriminate use suspicious. Therefore, the control strategy should be directed towards alternative cases. Among the alternatives, we can refer to biological control. Therefore, the purpose of this research is to control post-harvest diseases by using different species of antagonistic fungi Trichoderma spp. In this research, in order to prepare pathogenic fungi, samples were taken from infected orange fruits in the warehouses and fruit and vegetable stores of Gorgan and after being transferred to the mycology laboratory of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources for isolation necessary measures were taken for these pathogens. Infected samples were placed on water agar culture medium (WA) after surface disinfection with Clorox 10%. After the growth of the mentioned fungi, their morphological characteristics were examined by the identification keys of the monograph Raper and Thomas, 1949. In this research, the DNA of pathogens was extracted by CTAB method and ITS4 and ITS5 primers were used for PCR amplification. The genome sequence obtained by BLAST software was analyzed in NCBI. In addition, in this experiment, from the three species of Trichoderma atroviridae (MG807425.1), T. harzianum (KC576649.1) and T. virens (KP671477.1) available in the collection of the department of plant protection of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, used. The amount of antagonistic activity of T. atroviride, T. harzianum and T. virens fungi against the pathogens was measured by mutual cultivation and simultaneously and asynchronously (antagonist cultivation 72 hours after the pathogen). In this research, Penicillium digitatum, P. expansum and Aspergillus niger species were isolated and identified. Also, the results showed that in co-cultivation, T. atroviridae with 76.15% inhibited the growth of P. digitum and T. virens with 50.45 of P. italicum. In the cross-culture of both mentioned species, the lowest inhibition percentage was related to T. harzianum with 40.57%. In A. niger species, the highest inhibition percentage was related to T. virens species and the lowest inhibition percentage was related to T. atroviridae species. In non-simultaneous culture, the highest percentage of inhibition in dual-culture with P. italicum and P. digitatum was related to T. atroviridae, which was 66.41 and 87.35% respectively. In the results of the dual-culture test, it was observed that Trichoderma species were able to be effective against the examined pathogens.
Keywords
Keywords: dual-culture, inhibition percentage, T. atroviridae, Citrus