بررسی و ردیابی آلودگی‌های نماتدی بسترهای کشت قارچ خوراکی ( Agaricus bisoporus (J.E.Lange) Imbach, 1946))

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1106-25IPPC (R1)
نویسندگان
هیات علمی دانشکده کشاورزی، داشگاه مراغه
چکیده
با افزایش جمعیت و احتمال بروز کمبودهای مواد غذایی، تغییر در منابع تامین انرژی مورد نیاز انسان‌ها ضروری به نظر می‌رسد. انواع قارچ-های خوراکی به این منظور در بسترهای مختلف کشت، داشت و برداشت شده و به صور مختلف در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرند. قارچ Agaricus bisoporus (J.E. Lange) Imbach, 1946 بیشترین سطح زیر کشت و بهره‌برداری را به خود اختصاص داده است. به منظور بررسی احتمال آلودگی این بسترها به انواع نماتدها، نمونه‌برداری‌های متعددی طی سال‌های 1402در سطح استان آذربایجان‌شرقی انجام شد. پس از استخراج، کشتن و تثبیت نماتدها با کمک روش‌های معمول در نماتدشناسی و شناسایی براساس منابع معتبر مشخص شد که در اغلب این بسترها آلودگی به انواع نماتدهای با ترجیح غذایی باکتری‌خواری وجود دارد. اعضایی از جنس‌های Diploscapter Cobb, 1913 (یک گونه- ماده)، Rahm, 1928 Cephaloboides (یک گونه- نر/ماده)، Cobb, 1929 Rhabditella (دو گونه- نر/ماده)، Stomachorhabditis Andrassy, 1970 (یک گونه- ماده)، Fuchs, 1930 Panagrolaimus (یک گونه- نر/ماده) و Mesorhabditis Osche, 1952 (یک گونه-ماده) شناسایی شدند. گرچه تنوع به مربوط به تعداد جنس و گونه کم به نظر می‌رسد اما جمعیت بسیار بالای آن‌ها در برخی بسترها سبب بروز نگرانی از مسمویت و عوارض گوارشی به خاطر آلودگی نماتدی و باکتریایی قارچ‌های موجود در سبد غذایی مصرف‌کننده‌ها را فراهم آورده و لازم است که بررسی عمیق و جامع‌تری در این زمینه صورت پذیرد. همچنین عدم ردیابی نماتدهای قارچ‌خوار با وجود فراهم بودن منبع غذایی کافی در این بسترها، مورد دیگری است که لازم است در مطالعات تکمیلی بررسی گردد.
کلیدواژه ها
 
Title
Study and detection of nematodes on ediable mashroom (Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, 1946) producing beds
Authors
habibeh Jabbari
Abstract
With the increase in population and the possibility of food shortages, changing in the energy sources for human beings, looks necessary. For this, different kinds of edible mushrooms are produced by different ways and discretion of consumers. Among these, the Agaricus bisoporus has first rating in mass production and marketing. Beside big industrial, these mushrooms are grown and cultivated and marketing in smaller quantities by some manufacturers in local and personal chambers. In order to detection and identification of nematode infestation in mushroom culturing chambers, several sampling going on during 2023 in East Azerbaijan province. After extraction and fixation of the nematodes in compost samples by using ordinary methods in nematology and their identification based on available scientific references and literature, it was determined that although some composts are completely free of nematodes, in most of these beds there was bacterial feeding nematodes. The genera Diploscapter Cobb, 1913 (one species- female), Cephaloboides Rahm, 1928 (one species- male/female), Rhabditella two species- male/female), Stomachorhabditis Andrassy, 1970 (one species-female), Panagrolaimus Fuchs, 1930 (one species- male/female) and Mesorhabditis Osche, 1952 (one species- female) were identified. Although the genera and species diversity seems less than estimated by author, very high population of nematode in some samples looks not normal and influences on users is worrying, so it needs that more investigation carried out. In the other hand absence of fungivorous nematodes in all samples despite the availability of a sufficient food source for them in these beds is another matter that needs special attention next researches.
Keywords
Nematode, edible fungus, contamination