بررسی اثر آلودگی به ویروس موزائیک یونجه بر ترکیب تقریبی و میزان ویتامین ث گیاه فلفل دلمه‌ای (Capsicum annuum L.)

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1195-25IPPC (R1)
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد
2عضو هیات علمی
چکیده
تولید فلفل دلمه‌ای، به عنوان یکی از محصولات مهم گلخانه‌ای کشور و جهان، بر اثر آلودگی‌های ویروسی همچون ویروس موزائیک یونجه (Alfamovirus AMV)، محدود می‌شود. فلفل دلمه‌ای به عنوان منبع خوبی از فیبر، ویتامین‌ها مانند ویتامین ث و مواد معدنی در یک رژیم تغذیه سالم جایگاه ویژه‌ای دارد. آلودگی ویروسی می‌تواند بر کیفیت محصول فلفل دلمه‌ای تأثیر منفی بگذارد. در این پژوهش اثر آلودگی این ویروس بر ترکیب تقریبی رقم California wonder فلفل دلمه‌ای که عبارتند از درصد رطوبت، پروتئین، فیبرم خام، خاکستر، چربی خام و کربوهیدرات و نیز میزان ویتامین ث، کلروفیل a و b، کارتنوئید، فنل کل و وزن میوه‌ها، در شرایط گلخانه‌ای و در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شد. گیاهچه‌ها در مرحله دو برگی با عصاره گیاهی آلوده به ویروس به طور مکانیکی مایه‌زنی شدند. پس از کامل شدن دوره رشدی و رسیدن میوه‌ها، میزان ویتامین ث موجود در آب میوه به روش تیتراسیون ید اندازه‌گیری شد. به‌منظور تعیین ترکیب تقریبی، ابتدا میوه‌ها درون آون خشک شده و درصد رطوبت بدست آمد. درصد پروتئین با روش کجلدال، درصد فیبر خام با روش ویندی، درصد خاکستر با روش کوره، چربی خام با روش سوکسله و کربوهیدرات از اختلاف درصد باقیمانده بدست آمد. سپس میزان کلروفیل a و b و کارتنوئید نمونه‌ها به روش آرنون اندازه‌گیری شد. به منظور اندازه گیری فنل کل نمونه‌ها، ابتدا عصاره متانولی از آن‌ها تهیه و سپس به روش فولین سیوکالتو و استفاده از گالیک اسید به عنوان استاندارد محتوی فنل کل هر نمونه بدست آمد. آنالیزهای آماری داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار Minitab انجام شد و بر طبق آن درصد رطوبت، پروتئین، خاکستر، چربی خام و کربوهیدرات در گیاهان آلوده به ویروس موزائیک یونجه تغییر معناداری نسبت به گیاه سالم نشان نداد. از طرفی، درصد فیبر خام در فلفل دلمه‌ای آلوده افزایش معنی‌داری در سطح پنج درصد نسبت به فلفل دلمه‌ای سالم داشت. ویژگی‌های فیتوشیمیایی همچون میزان کلروفیل a و b، کارتنوئید و وزن میوه در گیاهان آلوده به ویروس موزائیک یونجه در سطح یک درصد به‌طور معنی‌داری کاهش پیدا کرد. اما میزان فنل کل و ویتامین ث موجود در فلفل دلمه‌ای‌های آلوده تغییر معناداری نسبت به شاهد نداشت. اگر چه این نتایج نشان دهنده کاهش عملکرد معنی‌دار در بوته‌های آلوده به ویروس است؛ اما می‌توان نتیجه گرفت که به جز درصد فیبر خام، ترکیب تقریبی و میزان ویتامین ث در فلفل دلمه‌ای آلوده تغییر معناداری نسبت به فلفل دلمه‌ای سالم نکرد.
کلیدواژه ها
 
Title
Investigation of alfalfa mosaic virus infection impact on proximate composition and Vitamin C content of Bell pepper (Capsicum annuum L.)
Authors
Mahda Saghazade Mahani, Masoud Shams-bakhsh
Abstract
Bell pepper (Capsicum annuum L.) offers numerous health benefits. It is rich in fiber, vitamins like vitamins C and A, antioxidants, and minerals, which could improve immune system function and reduce the risk of diseases like cancer. However, the benefits of this plant are not limited to consumption in the food and food industries; bell pepper has a wide range of industrial uses like cosmetic and pharmaceutical industries. Bell pepper is an important crop in Iran and around the world and its production could be limited by alfalfa mosaic virus (Alfamovirus AMV) infections. The proximate composition includes moisture, protein, crude fiber, ash, crude fat, and carbohydrate percentage; vitamin C content, and phytochemical parameters such as chlorophyll a and b, carotenoid, total phenolic content and fruit weight of the “California wonder” cultivar planted under greenhouse conditions were examined using a random experimental design. Two-leaf seedlings were inoculated using mechanical inoculation. As the plants reached full growth and produced pepper fruits, vitamin C content was measured using the Iodometric titration method. Proximate composition was measured by the AOAC method, chlorophyll a and b and carotenoid were measured using the Arnon method. To measure total phenolic content, methanolic extraction was prepared and then total phenolic content was measured using Folin–Ciocalteu assay (Gallic acid as standard). Statistical analysis was performed using Minitab software. Moisture, protein, ash, crude fat and carbohydrate percentage as proximate composition parameters showed no significant change yet crude fiber showed a significant increase (P<0.05). Analysis showed a significant decrease in chlorophyll a and b, carotenoid and fruit weight (P<0.05). On the other hand, vitamin C and total phenolic content showed no significant change in infected bell pepper plants. These results suggest the proximate composition except crude fiber, Vitamin C and phytochemical parameters of the viral-infected bell peppers stays unchanged, despite the significant yield loss.
Keywords
proximate composition, Chlorophyll a and b, carotenoid, Total Phenolic Content, Vitamin C