جداسازی و کشنده گی کریستال Bacillus thuringiensis بر روی لارو بید آرد Ephestia kuehniella (Lep.: Pyralidae) در شرایط آزمایشگاهی
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1086-25IPPC
نویسندگان
1-گروه گیاهپزشکی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی کاشمر، کاشمر، ایران.
2گروه گیاهپزشکی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی کاشمر، کاشمر، ایران.
چکیده
شبپره مدیترانهای آرد Ephestia kuehniella از آفات انباری مهم به ویژه روی غلات، آرد، میوههای خشک، حبوبات و سایر محصولات غذایی انباری می باشد. از همین رو کنترل این آفت از اهمیت بالایی برخوردار است. امروزه به علت اهمیت حذف باقی مانده سموم شیمیایی و خطرات ناشی از آن، استفاده از ترکیبات بیولوژیک از جمله Bacillus thuringiensis که به وسیله اسپور و کریستال بیماری زایی می کند مورد توجه قرار گرفته است . در این تحقیق از کریستال جداسازی شده باکتری B. thuringiensis استفاده شد. برای جدا سازی باکتری محیط کشت حاوی باکتری به مدت چهار روز روی شیکر قرار داده سپس محیط با سرعت 8000 دور به مدت 15دقیقه سانتریفیوژ شد. رسوب سه بار با Nacl یک مولار شسته و سپس در بافر کربنات حل شد(به ازای هر گرم رسوب 10 میلی لیتر بافر). این مخلوط دو ساعت در دمای 37 درجه قرار گرفت و هر نیم ساعت ورتکس شد. در مرحله آخر محلول سانتریفیوژ شد، رونشین حاصله حاوی کریستال باکتری به روش بردفورد تعیین غلظت شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار که هر تکرار حاوی پنج لارو سن آخرهمسن ، انجام شد. برای انجام زیست سنجی از سه غلظت کریستال باکتری(105×6، 104×6 و 103×6 ) و شاهد آب مقطر استریل استفاده شد. به دلیل ماهیت گوارشی باکتری زیستسنجی به روش آلودهسازی مادهی غذایی انجام شد ، لاروهای حشره بهمدت 24 ساعت در شرایط بدون غذا قرار گرفتند، سپس 10 میکرولیتر از هر یک از غلظتها برداشته شد و با 100 میلی گرم از مادهی غذایی آفت مورد نظر مخلوط شده و در دسترس لاروها قرار گرفت. سپس مقدار LC50 حاصل از تغییرات غلظت کریستال باکتری روی لارو سن آخر این آفت طی زمان های 12، 24، 36 و 48 ساعت تعیین شد که به ترتیب 660000، 30000، 10000 و 6000 پی پی ام بود. نتایج بررسی نشان داد با افزایش زمان و غلظت؛ کاهش LC50 و افزایش مرگ و میر اتفاق افتاد. این آزمایش بیانگر این بود که کریستال باکتری نیز به تنهایی قدرت کشندگی خوبی دارد و جهت کنترل آفت موثر است اما به دلیل نبود اسپور فاقد اپیدمی است.
کلیدواژه ها
Title
Isolation and fatality of Bacillus thuringiensis crystals on the larvae of the Ephestia kuehniella (Lep.: Pyralidae) in vitro
Authors
NEDA FEREYDOUNNEJAD, isa jebeleh
Abstract
The Mediterranean Ephestia kuehniella (Lep.: Pyralidae) is an important warehouse pest, especially on grains, flour, dried fruits, legumes and other stored food products. Hence, controlling this pest bears high importance. Nowadays, due to the importance of removing the residues of chemical pesticides and the subsequent risks of them, the use of biological compounds such as Bacillus thuringiensis, which causes disease by spores and crystals, has been taken into consideration. The isolated crystal of B. thuringiensis bacteria was used in this study. To isolate the bacteria, the culture medium containing the bacteria was placed on a shaker for four days; then, the medium was centrifuged at 8000 rpm for 15 minutes.
The sediment was washed three times with 1 M NaCl and then dissolved in carbonate buffer (10 ml of buffer per gram of sediment). This mixture was placed at 37 degrees for two hours and vortexed every half an hour. In the final step, the solution was centrifuged; the resulting supernatant containing bacterial crystals was determined by the Bradford method. This experiment was conducted in the form of a completely randomized design with four treatments and five replications, each replication containing five instar larvae of the same age. Three concentrations of bacterial crystals (6x103, 6x104, and 6x105), and sterile distilled water as the control, were used for bioassay. Due to the digestive nature of the bacteria, the bioassay was done by contaminating the food material; the insect larvae were kept without food for 24 hours, then 10 microliters of each concentration was removed and mixed with 100 mg of the food of the target pest, became available to the larvae. Then, the amount of LC50 resulting from changes in the concentration of bacterial crystals on the last instar larvae of this pest was determined during 12, 24, 36, and 48 hours, which were 660,000, 30,000, 10,000, and 6,000 ppm, respectively. The results of the investigation showed that LC50 decrease and mortality increase have occurred with increasing time and concentration. This test showed that the bacterial crystal alone has a good fatality power and is effective in pest control, but due to the absence of spores, there is no epidemic.
The sediment was washed three times with 1 M NaCl and then dissolved in carbonate buffer (10 ml of buffer per gram of sediment). This mixture was placed at 37 degrees for two hours and vortexed every half an hour. In the final step, the solution was centrifuged; the resulting supernatant containing bacterial crystals was determined by the Bradford method. This experiment was conducted in the form of a completely randomized design with four treatments and five replications, each replication containing five instar larvae of the same age. Three concentrations of bacterial crystals (6x103, 6x104, and 6x105), and sterile distilled water as the control, were used for bioassay. Due to the digestive nature of the bacteria, the bioassay was done by contaminating the food material; the insect larvae were kept without food for 24 hours, then 10 microliters of each concentration was removed and mixed with 100 mg of the food of the target pest, became available to the larvae. Then, the amount of LC50 resulting from changes in the concentration of bacterial crystals on the last instar larvae of this pest was determined during 12, 24, 36, and 48 hours, which were 660,000, 30,000, 10,000, and 6,000 ppm, respectively. The results of the investigation showed that LC50 decrease and mortality increase have occurred with increasing time and concentration. This test showed that the bacterial crystal alone has a good fatality power and is effective in pest control, but due to the absence of spores, there is no epidemic.
Keywords
biometry, biological control, Bacteria, Bradford, warehouse pests