بررسی اثر برخی قارچ‌کش‌های رایج علیه کپک خاکستری در گلخانه‌های جنوب استان کرمان

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1098-25IPPC (R1)
نویسندگان
1دانشجو کارشناسی ارشد
2عضو هیئت علمی
چکیده
بیماری کپک خاکستری یکی از بیماری‌های شایع خیار به‌خصوص در کشت گلخانه‌ای است. عامل این بیماری گیاهی بر روی طیف وسیعی از محصولات کشاورزی از جمله لوبیا، کاهو، نخود، گوجه‌فرنگی، خیار و ... اثرگذار است. قارچBotrytis cinerea تمام اندام‌های هوایی گیاه را آلوده می‌کند و معمولا از طریق زخم‌ها وارد گیاه می‌شود. در شرایطی که رطوبت نسبی هوا بالا باشد اسپور قارچ به صورت کپک خاکستری رنگ قابل مشاهده است. راه‌های کنترل این بیماری تهویه مناسب بین بوته‌ها از طریق هرس کردن و هوادهی مناسب، تقویت گیاه، افزایش قدرت خودایمنی گیاه، استفاده از کودهای کلسیمی و در نهایت استفاده از سموم شیمیایی است. باتوجه به شدت خسارت این بیماری، استفاده از کنترل شیمیایی اجتناب ناپذیر است. قارچ‌کش‌های رایج علیه این بیماری، دارای تاثیرات متفاوتی بر روی قارچ عامل بیماری کپک خاکستری می‌باشند، لذا تعیین موثرترین قارچ‌کش‌ها بادوره کارنس مناسب، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش هفت قارچ‌کش رایج در منطقه شامل سیگنوم (بوسکالید+پیراکلواستروبین)(1.5 در هزار، این قارچ‌کش سیســـتمیک با خاصیت حفاظتی و درمانی می‌باشد.)، رورال‌تی‌اس (ایپرودیون+کاربندازیم)(1 درهزار، این قارچکش با خاصیت حفاظتی و سیستمیک، ایپرودیون مانع رشد هیف و جوانه زنی اسپور می‌شود)، لونا (تری‌فلوکسی‌استروبین+فلوپیرام)(0.4 در هزار، این قارچکش خاصیت سیستیمیک نفوذی داشته و دارای اثر حفاظتی و درمانی میباشد)‌، بلکیوت (ایمنوکتادین‌تریس)‌(500 گرم در هکتار، این قارچکش تماسی و محافظتی میباشد که روی غشاء سلولی قارچ اثر میکند)، ناتیوو (تبوکونازول+تری‌فلوکسی‌استروبین)(160 گرم در هکتار، این قارچکش دارای اثر پیشگیری و معالجه‌کننده می‌باشد)، داکونیل (کلرتالونیل)( 2 لیتر در هکتار، این قارچ کش غیر سیستمیک با اثر حفاظتی میباشد) و کاپتان( 2.5 در هزار، این قارچکش دارای خاصیت حفاظتی و درمان کننده بوده می‌باشد)علیه این بیماری در سطح گلخانه در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمار‌ها شامل 7 قارچ کش ذکر شده و دو شاهد آب‌پاشی و بدون آب‌پاشی بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمارهای مختلف (شاهد و قارچ‌کش) بر تعداد گل و میوه خیار آلوده به قارچ B. cinerea در شرایط گلخانه در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. در این پژوهش آلودگی به صورت طبیعی و در شرایط یکسان برای همه تیمارها بوده است. در شرایط گلخانه هرچند تمام قارچ‌کش‌های مورد استفاده سبب کاهش تعداد میوه و گل ‌آلوده به قارچ B. cinerea شدند اما بیشترین تاثیر در کاهش تعداد گل آلوده به‌ترتیب به قارچ‌کش‌های سیگنوم و لونا به میزان 47 و 17 درصد در مقایسه با شاهد (بدون آب‌پاشی) بود. همچنین قارچ‌کش‌های سیگنوم و لونا میوه‌های آلوده به قارچ با علائم چروکیدگی انتهایی میوه و وجود پوشش میسیلیومی و اسپورهای قارچی قابل مشاهده را به‌ترتیب 54 و 23 درصد در مقایسه با شاهد (بدون آب‌پاشی) کاهش دادند. بنابراین می‌توان از قارچ کش های سیگنوم و لونا در کنترل قارچ B. cinerea در گلخانه‌های خیار استفاده کرد.
کلیدواژه ها
 
Title
Investigating the effect of some common fungicides against gray mold in greenhouses in the south of Kerman
Authors
Malihe Afshari, Hamidreza Alizadeh, Ali Abbasi, Seid Mohammad Alavi-Siney
Abstract
Gray mold disease is one of the common diseases of cucumber, especially in greenhouse cultivation. This pathogen have wide range host including beans, lettuce, peas, tomatoes, cucumbers, etc. Botrytis cinerea fungus infects all aerial parts of the plant and usually infected the plant through wounds. In high humidity condition fungi spores can be seen as gray mold. The control of this disease are proper ventilation between plants through proper pruning and aeration, strengthening the plant, increasing the plant's self-immunity, using calcium fertilizers and finally using chemical poisons. Due to the severity of damage caused by this disease, the use of chemical control is unavoidable. Common fungicides against this disease have different effects on the fungus that causes gray mold disease, so it is very important to determine the most effective fungicides with the appropriate carnes period. In this study, seven common fungicides in the region were investigated for their efficacy in controlling Botrytis cinerea fungus on cucumber plants in greenhouse conditions. These fungicides include Signum (Boscalid + Pyraclostrobin, 1.5/1000), Rovral TS (Iprodione + Carbendazim, 1/1000), Luna (Trifloxastrobinine + flupiram, 0.4 /1000), Bellkute (Iminoctadine Trace, 500 gr/ha), Nativo (Tebuconazole+ Trifloxystrobin, 160 gr/ha), Daconil (Chlortalonyl, 2 lL/ha) , and Captan, 2.5/1000). Signum is a systemic fungicide with protective and therapeutic properties, while Rovral TS is a fungicide with protective and systemic properties that prevent hyphae and spore germination. Luna has a penetrating systemic effect with protective and therapeutic properties. Bellkute is a contact and protective fungicide, Nativo has a preventive and curative effect, Daconil is a non-systemic fungicide with a protective effect, and Captan has protective and curative properties. The study used a complete randomized block design with four replications to evaluate the efficacy of these fungicides. The results of the analysis of variance showed a significant effect of the different treatments (control and fungicide) on the number of flowers and fruits of cucumber infected with B. cinerea fungus in greenhouse conditions at a probability level of 1%. The fungal contamination was natural and consistent across all treatments. Although all fungicides reduced the number of infected flowers and fruits, Signum and Luna showed the greatest effectiveness. Signum and Luna fungicides reduced the number of infected flowers by 47% and 17%, respectively, compared to the control. Similarly, Signum and Luna reduced the number of infected fruits by 54% and 23%, respectively, compared to the control. Based on these findings, Signum and Luna fungicides are effective in controlling B. cinerea in cucumber greenhouses.
Keywords
Botrytis cinerea, Chemical control, Cucumber, Fungus colony