اثر عصاره‌ی آبی (به روش جدید عصاره گیری) چهار گونه ماکروجلبک دریایی قهوه‌ای و قرمز روی کشندگی کنه تارتن دولکه‌ای (Tetranychus urticae Koch)

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1100-25IPPC (R2)
نویسندگان
1دانشجوی دکتری، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2استاد، گروه گیاه‌پزشکی-حشره‌شناسی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
چکیده
ماکروجلبک‌های دریایی منابع غنی از ترکیبات فعال زیستی به شمار می‌روند که قادر به تولید انواع زیادی از متابولیت‌ها با طیف گسترده‌ای از فعالیت‌های زیستی هستند. مطالعات گسترده‌ای در خصوص اثرات مفید کاربرد عصاره جلبک دریایی روی گیاهان، شامل جوانه‌زنی و استقرار زودرس بذر، بهبود عملکرد محصول، افزایش مقاومت در برابر تنش‌های زنده، غیرزنده، بیماری‌های قارچی، حمله حشرات و افزایش عمر مفید بعد از برداشت محصولات را نشان داده است ولی تاکنون اثرات کشندگی عصاره‌های ماکروجلبک و روش استخراج عصاره این تحقیق روی کنه تارتن دولکه‌ای انجام نپذیرفته است. چهار گونه ماکروجلبک‌های دریایی قهوه‌ایی (Hypnea flagelliformis و Gracilaria corticata) و قرمز‌ (Hypnea flagelliformis و Gracilaria corticata) در تیرماه سال 1402 از سواحل بوشهر برداشت شد و توسط کارشناسان شرکت معتبر شناسایی و بلافاصله جهت مطالعه به اردبیل ارسال شدند. پس از دریافت گونه ها با آب مقطر شستشو و در سایه خشک شده و سپس به پودر تبدیل شدند، پودرهای تهیه شده در آب مقطر خیسانده شد سپس در شیکر با دور 120 (rpm)قرار گرفتند، پس از آن در سانتریفیوژ به مدت 20 دقیقه قرار گرفتند و در نهایت از صافی گذرانده شدند و در آون استریل شده آب مقطر باقی‌مانده تبخیر و به پودر تبدیل شدند. اثرات کشندگی با روش غوطه‌وری برگ لوبیا قرمز در غلظت‌های عصاره (شاهد (آب مقطر)، 10 میلی‌گرم در میلی‌لیتر و 50 میلی‌گرم در میلی‌لیتر) و پس از خشک شدن برگ‌ها 20 کنه‌ی تارتن ماده بالغ روی هر برگ قرار داده شد. نتایج آزمایش بیانگر این بود که هر چهار گونه عصاره‌ پس از گذشت 72 ساعت اثر معنی‌داری بر کشندگی کنه تارتن دولکه‌ای داشت. به طوری‌که عصاره‌های غلظت 50 میلی‌گرم در میلی‌لیتر گونه‌های P. australis و G. corticata با میانگین 95 درصد کشندگی، بیشترین و گونه‌های C. trinodis و H. flagelliformis به ترتیب 70 درصد و 33/68 درصد کشندگی کمترین اثر را در کنترل کنه‌ی تارتن دولکه‌ای داشتند. این تحقیق استفاده از عصاره چهار گونه‌ی مورد آزمایش و روش عصاره‌گیری آن‌ها را در برنامه‌های کنترل زیستی این آفت با دامنه میزبانی وسیع، بسیار کارآمد معرفی می‌کند.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of aqueous extract (using a new extraction method) of four species of Phaeophyta and Rhodophyta on the mortality of Tetranychus urticae Koch.
Authors
Mehri Zargani, Jabraeil Razmjou, Hooshang Rafiee Dastjerdi
Abstract
Marine macroalgae are rich sources of bioactive compounds that are able to produce many types of metabolites with a wide range of biological activities. Extensive studies on the beneficial effects of using seaweed extract on plants, including germination and early establishment of seeds, improving crop yield, increasing resistance to living and non-living stresses, fungal diseases, insect attacks, and increasing useful life after harvest. has shown, but until now, the mortality effects of macroalgae extracts and extract extraction method of this research have not been done on the T. urticae. Four species of Phaeophyta (Padina australis & Cystoseira trinodis) and Rhodophyta (Hypnea flagelliformis & Gracilaria corticata) were collected from the shores of Bushehr in July, 2022 and were identified by the experts of a reputable company and immediately sent to Ardabil for study. After receiving the species, they were washed with distilled water and dried in the shade and then turned into powder. The prepared powders were soaked in distilled water, then placed in a shaker with a revolution (120 rpm), then centrifuged for 20 minutes and in Finally, they were passed through a strainer and the remaining distilled water was evaporated in a sterilized oven and turned into powder. Mortality effects by immersion method of Phaseolus calcaratus leaves in extract concentrations (control (distilled water), 10 mg/ml and 50 mg/ml) and after drying of the leaves, 20 female adult T. urticae were placed on each leaf. The test results showed that all four types of extracts had a significant effect on the mortality of the tartan mite after 72 hours. So that the extracts of 50 mg/ml concentration of P. australis and G. corticata species with an average of 95% lethality, the highest and C. trinodis and H. flagelliformis species with 70% and 68.33% respectively of mortality had the lowest effect in controlling the T. urticae. This research introduces the use of the extract of the four tested species and their extraction method in the biological control programs of this pest with a wide host range, which is very efficient.
Keywords
Bioactive compounds, Biological insecticides, Sustainable Agriculture