تاثیر دما بر رشد و نمو سوسک چهار نقطهای حبوبات، Callosobruchus maculatus F. (Col.: Bruchidae) با تغذیه از میزبانهای مختلف
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1464-25IPPC
نویسندگان
1عضو هیئت علمی گروه مهندسی گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه خلیج فارس
2Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Persian Gulf University
3گروه تولیدات گیاهی، پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران
چکیده
سوسک چهار نقطهای حبوبات با نام علمی(Coleoptera: Bruchidae) Callosobruchus maculatus F.یکی از مهمترین آفات انباری حبوبات بوده که در نقاط مختلف دنیا به محصولاتی نظیر لوبیا، عدس، ماش، باقلا و نخود خسارت قابل توجهی وارد میکند. لاروهای این آفت با تغذیه از حبوبات علاوه بر کاهش وزن دانه، موجب کاهش قدرت جوانه زنی، ارزش غذایی و بازار پسندی محصول نیز میشوند. در این پژوهش، به منظور بررسی تاثیر دما و میزبان در رشد و نمو و زندهمانی این حشره، پارامترهای مورد نظر با تغذیه از دو میزبان لوبیا چشم بلبلی و نخود در هشت دمای 15، 18، 21، 24، 27، 30، 33 و 36 درجه سلسیوس مورد بررسی قرار گرفت. برای شروع آزمایش، برای هر دما تعداد 400 عدد از بذور میزبان درون ظروف پلاستیکی شفاف با ابعاد 5×15×12 قرار داده شد و 50 جفت حشره بالغ با طول عمر کمتر از پنج روز برای تخمریزی درون هر ظرف رها سازی شد. حشرات بالغ پس از 24 ساعت حذف و بذور با استفاده از استریومیکروسکوپ بررسی شدند. بذرهای حاوی یک تخم آفت درون ظروف پلاستیکی با ابعاد مشابه قرار داده و ظروف درون انکوباتور با دماهای عنوان شده، رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد و تاریکی کامل گذاشته شدند. ظروف روزانه مورد بررسی قرار گرفتند و حشرات بالغ پس از خروج تعیین جنسیت و وزن شدند. در هر دو میزبان پس از گذشت 9 ماه، هیچ حشره بالغی در دمای 15 درجه سلسیوس خارج نشد. تجزیه آماری نشان داد که تاثیر فاکتورهای دما (F = 5838.39, P < 0.001 برای رشد و نمو؛ F = 31.1, P < 0.001 برای وزن بالغین) و میزبان (F = 8583.03, P < 0.001 برای رشد و نمو؛ F = 82.87, P < 0.001 برای وزن بالغین) روی طول دوره رشد و نمو و وزن حشرات معنیدار بوده است. طول دوره رشد و نمو حشره در دماهای 18 تا 36 درجه به ترتیب 02/117، 75/70، 59/38، 96/34، 56/26، 46/25 و 95/25 روز روی نخود و 41/104، 72/63، 19/35، 17/33، 55/24، 9/21 و 99/22 روز روی لوبیا چشم بلبلی به دست آمد. بیشترین و کمترین درصد مرگ و میر حشرات با تغذیه از نخود در دماهای 36 (09/41) و 27 (48/21) و با تغذیه از لوبیا چشم بلبلی در دماهای 36 (38/45) و 24 (69/20) حاصل شد. سنگینترین و سبکترین حشرات بالغ در میزبان نخود متعلق به دماهای 18 (015/0 ± 279/6 میلیگرم) و 30 (012/0 ± 613/4 میلیگرم)، و در لوبیا چشم بلبلی متعلق به دماهای 18 (012/0 ± 182/5 میلیگرم) و 36 درجه سلسیوس (007/0 ± 225/4 میلیگرم) بود. یافتههای این پژوهش میتواند در محاسبه نیازهای گرمایی، دماهای آستانه پایین و بالا، ثابت دمایی مورد نیاز و پیشبینی تعداد نسل این آفت در سال برای ارائه راهکارهای مدیریت تلفیقی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها
Title
Effect of Temperature on Development of the Cowpea Weevil, Callosobruchus maculatus F. (Col.: Bruchidae) Fed on Different Hosts
Authors
Mohammad Ali Mirhosseini, Fariba Sohrabi, Mehran Rezaei
Abstract
The cowpea weevil, Callosobruchus maculatus F. (Coleoptera: Bruchidae), is one of the most important storage pests of legumes, causing considerable damage to products such as beans, lentils, mung beans, fava beans, and chickpeas in various parts of the world. The larvae of this pest, by feeding on the legumes, not only reduce seed weight but also decrease seed germination potential, nutritional value, and product marketability. In this study, to investigate the effect of temperature and host on its development and survival, these parameters were examined by feeding on two hosts, cowpea and chickpea, at eight constant temperatures including 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33, and 36 ˚ C. To initiate the experiment, 400 seeds of the host were placed inside transparent plastic containers (5×15×12 cm); 50 pairs of less than five-day-old adults were released into each container for oviposition. After 24 hours, adults were removed, and the seeds were checked using a stereomicroscope. Seeds containing one egg were placed in plastic containers with similar dimensions and incubated in a controlled environment at the specified temperatures, with a relative humidity of 60 ± 5% and complete darkness. The containers were inspected daily, and adult insects were sexed and weighed upon emergence. After 9 months, no adult beetles emerged at 15 ˚C in either host. The statistical analysis indicated that the effects of temperature (F = 5838.39, P < 0.001 for development; F = 31.1, P < 0.001 for adult weight) and host (F = 8583.03, P < 0.001 for development; F = 82.87, P < 0.001 for adult weight) were statistically significant on the developmental time and adult weight. The insect developmental time at temperatures 18-36 ˚ C was 117.02, 70.75, 38.59, 34.96, 26.56, 25.46, and 25.95 days on chickpea, and 104.41, 63.72, 35.19, 33.17, 24.55, 21.9, and 22.99 days on cowpea, respectively. The highest and lowest percentage of mortality on chickpea was obtained at temperatures of 36 ˚C (41.09%) and 27°C (21.48%), respectively; on cowpea these parameters were observed at temperatures of 36 ˚C (45.38%) and 24°C (20.69%), respectively. The heaviest and lightest adult insects on chickpea were at temperatures of 18°C (6.279 ± 0.007 mg) and 30°C (4.613 ± 0.012 mg), respectively, while on cowpea, they were at temperatures of 18°C (5.182 ± 0.012 mg) and 36 ˚C (4.225 ± 0.007 mg). The findings of this study can be used to calculate thermal requirements, temperature thresholds, thermal constants, and the number of generations of this pest per year, for providing integrated management approaches.
Keywords
Storage pest, thermal constant, Cowpea, chickpea, thermal requirements