استفاده از گاز ازن جهت کنترل شب پره هندی در پسته انبار شده
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1138-25IPPC (R2)
نویسندگان
1کارشناس تحقیقات بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران
2هیئت علمی پژوهشی بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران
3کارشناس تحقیقات بخش آب و خاک ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران
چکیده
گاز ازن اکسید کننده بسیار قوی، سازگار و دوست دار با محیط زیست است که پتانسیل از بین بردن حشرات و میکرو ارگانیسم های مضر را دارد. امتیاز ویژه ازن پس از اکسیدکنندگی و ضدعفونی کنندگی این است که بقایایی برجا نمی گذارد و به سرعت تجزیه شده و با تبدیل شدن به اکسیژن به طبیعت برمیگردد. بر این اساس، کارایی گاز ازن در کنترل یک گونه آفت مهم پسته که از خشکبار صادراتی ایران میباشد، در این تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونههای آزمایشی شامل 50 گرم پسته خشک بود که با لارو سن پنجم شب پره هندی (Plodia interpunctella Hübner) آلوده شدند و در معرض سه غلظت ازن (3، 5/4 و 6 پی پی ام) برای چهار دوره زمانی (15، 30، 50 و 80 دقیقه) قرار گرفتند. میزان مرگ و میر حشرات پس از قرار گرفتن در معرض غلظتها و زمانهای مختلف، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده افزایش نرخ مرگ و میر P. interpunctella را با افزایش غلظت و زمان قرار گرفتن در معرض گاز ازن نشان داد. بیشترین مرگ و میر برای شب پره هندی در غلظت 6 پی پی ام بود که میزان تلفات برای آن در زمانهای 15، 30، 50 و 80 دقیقه به ترتیب 33/50، 62، 67/82 و 100 درصد ثبت شد. تلفات کامل به ترتیب در غلظت و زمان قرار گرفتن در معرض 6 پی پی ام و 80 دقیقه مشاهده شد. با توجه به نتایج این تحقیق و مزایای منحصر به فرد روش ازن دهی، در صورت استفاده مناسب گاز ازن در انبارها میتوان آن را به عنوان روشی جایگزین برای سایر مواد تدخینی شیمیایی که هم برای اپراتور مضر است و هم بر کیفیت محصول تاثیر منفی دارد، معرفی کرد.
کلیدواژه ها
Title
Application of ozone gas to control Indian moth in stored pistachios
Authors
Rahil Mirabimoghaddam, Mehdi Behdani, Gholamreza Tavakkoli, Elham ghoochanian
Abstract
Ozone gas is a very strong oxidizing, environmentally friendly and compatible gas that has the potential to kill harmful insects and microorganisms. The special advantage of ozone after oxidation and disinfection is that does not leave any residue and quickly decomposes and returns to nature by turning into oxygen. Based on this, the efficiency of ozone gas in controlling an important pest of pistachio, which is one of Iran's export dry fruits, was evaluated in this research. The experimental samples included 50 grams of dry pistachios that were infected with the fifth instar larvae of Indian moth (Plodia interpunctella Hübner) and exposed to three concentrations of ozone (3, 4.5, and 6 ppm) for four time periods (15, 30, 50 and 80 minutes). After being exposed to different concentrations and times, the mortality rate of insects was evaluated. The obtained results showed an increase in the death rate of P. interpunctella with increasing concentration and time of exposure to ozone gas. The highest mortality for the Indian moth was at the concentration of 6 ppm, for which the mortality rate was recorded as 50.33, 62, 82.67 and 100% at 15, 30, 50 and 80 minutes, respectively. Total mortality was observed at the concentration and exposure time of 6 ppm and 80 minutes, respectively. According to the results of this research and the unique advantages of the ozonation method, if ozone gas is used properly in warehouses, it can be introduced as an alternative method for other chemical fumigants that is harmful for the operator and has a negative impact on the quality of the final product.
Keywords
Pests of stored products, oxidizing, dried fruit for export, Mortality, fumigant materials