اثرگرمادهی امواج مایکروویو بر کنترل شپشه دندانه دار و تعیین انرژی مصرفی آن در محصول گردو

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1145-25IPPC
نویسندگان
1کارشناس تحقیقات بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران
2Scientific Board Member PhD, research assistant professor Department of Plant Protection, South-Khorasan Agriculture and Natural Resources Research Center, AREEO, Birjand, Iran
3عضو هیئت علمی بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی
4- کارشناس تحقیقات بخش زراعی وباغی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی
چکیده
حشرات با زیانهای کمی، کیفی و بهداشتی به محصولات انباری سبب ایجاد خسارت‌های سنگینی در این گونه فرآورده‌ها می‌گردند. کنترل آفات انباری یکی از مراحل مهم نگهداری محصول می‌باشد و گرمادهی با مایکروویو روشی دوست دار با محیط زیست برای کنترل آفات انباری می‌باشد. در این تحقیق گرمایش مایکروویو برای کنترل یک گونه آفت مهم گردو انبار شده مورد استفاده قرار گرفت. نمونه های 70 گرمـی از مغز گردو به حشره کامل شپشه دندانه دار . Oryzaephilus surinamensis L آلوده شدند. این نمونه‌ها تحت تابش امواج مایکروویو با فرکانس 2450 مگاهرتز در توانهای 450،700 و 900 وات با زمانهای 20، 30، 40 و 50 ثانیه قرار گرفتند. نتایج نشان داد در همه آزمایشات، مرگ و میر با افزایش زمان تیماردهی با امواج مایکروویو افزایش می‌یابد. همچنین ارتباط مستقیمی بین نـرخ مـرگ و میـر و سطوح توان مایکروویو مشاهده شد. تلفات کامل آفات در توان 900 وات و زمان 50 ثانیه مشاهده گردید. بیشترین مرگ و میر برای حشره کامل شپشه دندانه دار در توان 900 وات بود که میزان تلفات برای آن در زمان‌های 20، 30، 40 و 50 ثانیه به ترتیب 67/56، 63/72، 53/91 و 100 درصد ثبت شد. همچنین نتایج نشان داد درصد مرگ و میر در نتیجه مصرف بیشتر انرژی میسر خواهد بود. مطالعات اخیر نشان داده اند که عملیات مایکروویو به دلیل گرمایش انتخابی، عدم وجود آلودگی در محیط، دستیابی به حفظ کیفیت و به حداقل رساندن انرژی، روشی بالقوه برای جایگزینی مواد تدخینی و آفتکش‌های شیمیایی می‌باشد. باتوجه به نتایج این تحقیق و مزایای منحصر به فرد روش تیماردهی مایکروویو، این روش می‌تواند یکی از روشهای موثر مبارزه با آفات باشد زیرا قادر به ایجاد تلفات در مراحل مختلف رشدی در کوتاهترین زمان و بدون هیچ گونه پسماند شیمیایی مضر و مخرب روی محیط زیست و محصولات غذایی می‌باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of microwave heating on Oryzaephilus surinamensis L control and determination of its energy consumption in walnut
Authors
Rahil Mirabimoghaddam, gholamreza tavakkoli, Mehdi Behdani, maryam samaie
Abstract
Insects with quantitative, qualitative and health losses to stored products cause heavy damages in such products. Controlling warehouse pests is one of the important stages of product maintenance, and microwave heating is an environmentally friendly way to control warehouse pests. In this research, microwave heating was used to control an important pest of stored walnuts. 70 gram samples of walnut kernels to Oryzaephilus surinamensis L were infected. These samples were exposed to microwave radiation with a frequency of 2450 MHz at powers of 450, 700 and 900 watts with times of 20, 30, 40 and 50 seconds. The results showed that in all experiments, mortality increases with increasing time of microwave treatment. Also, a direct relationship between death rate and microwave power levels was observed. The complete loss of pests was observed at 900 watts power and 50 seconds time. The highest mortality rate for O. surinamensis was at 900 watts power, for which The mortality rate for it in 20, 30, 40 and 50 seconds was recorded as 56.67, 72.63, 91.53 and 100% respectively. Also, the results showed that the percentage of deaths will be possible as a result of consuming more energy. Recent studies have shown that microwave operation is a potential way to replace smoking materials and chemical pesticides due to selective heating, absence of pollution in the environment, achieving quality maintenance and minimizing energy. According to the results of this research and the unique advantages of the microwave treatment method, this method can be one of the effective methods of fighting pests because it is able to cause losses in different growth stages in the shortest time and without any harmful and destructive chemical residues on the environment and food products.
Keywords
Storage pests, heating, dry fruits for export, complete losses, chemical waste