بررسی اثرات آللوپاتیکی عصاره آبی ساپونین و بقایای کینوا (Chenopodium quinoa) بر شاخص های جوانه زنی بذور جودره (Hordeum spontaneum) در آزمایشگاه
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1189-25IPPC (R1)
نویسندگان
1سازمان تحقیقات کشاورزی
2دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد
3مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی- یزد
4سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده
اثرات سوء و ماندگاری سموم شیمیایی در طبیعت به مدت طولانی سبب شده است که محققان به فکر استفاده از طبیعت و مواد طبیعی برای کنترل علفهای هرز بیافتند. در این زمینه می توان از آللوپاتی بهعنوان یکی از راه های مدیریت پایدار و ارگانیک گیاهان زراعی نام برد. کینوا با نام علمی Chenopodium quinoa یکی از گیاهان متعلق به خانواده اسفناجیان (Chenopodium ) است که به علت بالا بودن میزان ترکیبات فنولی در قسمتهای مختلف آن، اثرات دگرآسیبی دارد و میتوان از آن برای کنترل علفهای هرز استفاده نمود. به این منظور پروژه بررسی اثرات آللوپاتیک عصاره ساپونین و بقایای کینوا، رقم تیتیکاکا، بر جوانهزنی بذور جودره طی سالهای 1401 و 1402 در مرکز ملی تحقیقات شوری یزد به مرحله اجرا گذاشته شد. جودره یا جو وحشی با نام علمیHordeum spontaneum یکی از علفهای هرز مهاجم و خسارتزای مزارع گندم محسوب میشود. جودره سریعتر از گندم میرسد و در مرحلهی رسیدگی کامل، قسمت انتهایی سنبله به شکل V شکسته و بذرهای آن روی سطح خاک میریزند. بذر این علف هرز پس از برداشت به یک دوره پسرسی جهت جوانهزنی نیاز دارد. مدت زمان این دوره در ژنوتیپ های مختلف متفاوت است. به دلیل قرابت بالای ژنتیکی جودره با گندم و جو، علفکشهای متداول و رایج، روی جودره تأثیر چندانی ندارند. لذا در حال حاضر مدیریت این علف هرز تنها از طریق روشهای غیر شیمیایی، پیشگیری، بهداشت بذر و مزرعه، تناوب زراعی و سایر روشهای غیر شیمیایی میسر است. در این پژوهش اثرات آللوپاتیک عصاره آبی ساپونین و اندامهای مختلف گیاه کینوا، رقم تیتیکاکا ( Titicaca ) بر جوانهزنی علف هرز جودره بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با دو عامل 1- نوع اندام شامل ساپونین، ساقه و برگ، ریشه، مخلوط ساقه، برگ و گلآذین همراه با شاهد (آب مقطر) و 2- غلظتهای 100 ، 50 ، 25 ، 10 و صفر درصد با 3 تکرار در آزمایشگاه و داخل ژرمیناتور مورد بررسی قرار گرفت. درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، میانگین مدتزمان جوانهزنی، طول ساقهچه، طول ریشهچه و ویگور گیاهچه مهمترین صفاتی بودند که در این آزمایش تعیین و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. بر اساس نتایج بهدستآمده اثر نوع اندام ( ساقه و برگ، ریشه، مخلوط ساقه و برگ و گلآذین ) و ساپونین در تمام صفات موردبررسی در سطح احتمال 1% نسبت به شاهد معنیدار شد. در این آزمایش عصاره ساقه و برگ در تمام صفات بالاترین تأثیر داشت. میزان غلظت هم در تمام صفات موردبررسی در سطح احتمال 1% نسبت به شاهد معنیدار شد و با افزایش غلظت میزان تأثیر تیمار افزایش یافت. ولی اختلاف غلظت 100 و 50 درصد معنی دار نشد.
کلیدواژه ها
Title
Evaluation of the allelopathic effects of saponin and Quinoa (Chenopodium quinoa) residues extract on germination indexes of Hordeum spontaneum in laboratory condition
Authors
Mansour Shakeri, Hossein Shamsi, Masoumeh Salehi, Mohammad Ali Baghestani Meybodi
Abstract
The adverse effects and persistence of chemical pesticides in nature for a long time have led researchers to think about using nature and natural materials to control weeds. In this regard, allelopathy can be mentioned as one of the methods of sustainable and organic management of crops. Quinoa (Chenopodium quinoa) is one of the plants belonging to the Chenopodium family, which has allelopathic effects due to the high amount of phenolic compounds in its different parts and can be used to control weeds. For this purpose, the project to investigate the allelopathic effects of saponin and quinoa residues extract, Titicaca cultivar, on germination of Wild barley seeds was carried out at the National Salinity Research Center, during 2022 and 2023. Wild barley (Hordeum spontaneum) is one of the invader and damaging weeds in wheat farms. Wild barley ripens faster than wheat, and at the stage of full ripening, the terminal part of the spike breaks in a V-shape and its seeds fall on the soil surface. The seeds of this weed need an after ripening period for germination. The duration of this period varies in different genotypes. Due to the high genetic affinity of Wild barley with wheat and barley, common herbicides do not have much effect on Wild barley. Therefore, at present, the management of this weed is only possible through non-chemical methods, prevention, seed and field hygiene, crop rotation and other non-chemical methods. In this study, the allelopathic effects of aqueous extract of saponin and different organs of quinoa, Titicaca cultivar, on germination of
Eruca sativa was investigated in a factorial design based on a completely randomized design with two factors: 1- Plant organ type including saponin, stems and leaves, roots, stems, leaves and inflorescence with control (distilled water) and 2- Concentrations of 100, 50, 25, 10 and zero percent with three replications in the laboratory and in the growth chamber. Germination percentage, germination rate, mean germination time, stem length, root length and seed vigor were the most important traits that were determined and analyzed. Based on the results, the effect of organ type (stem and leaf, root, stem and leaf and inflorescence mixture) and saponin on all studied factors was significant at 1% probability level compared to the control. In this experiment, stem and leaf extract had the highest effect in all studied factors. Also, the concentration in all studied traits was significant at the 1% probability level compared to the control and the effect of the treatment increased with increasing concentration. However, the difference between 100% and 50% concentrations was not significant.
Eruca sativa was investigated in a factorial design based on a completely randomized design with two factors: 1- Plant organ type including saponin, stems and leaves, roots, stems, leaves and inflorescence with control (distilled water) and 2- Concentrations of 100, 50, 25, 10 and zero percent with three replications in the laboratory and in the growth chamber. Germination percentage, germination rate, mean germination time, stem length, root length and seed vigor were the most important traits that were determined and analyzed. Based on the results, the effect of organ type (stem and leaf, root, stem and leaf and inflorescence mixture) and saponin on all studied factors was significant at 1% probability level compared to the control. In this experiment, stem and leaf extract had the highest effect in all studied factors. Also, the concentration in all studied traits was significant at the 1% probability level compared to the control and the effect of the treatment increased with increasing concentration. However, the difference between 100% and 50% concentrations was not significant.
Keywords
Allelopathy, quinoa, Saponin, Wild barley