بررسی تاثیر جلب کنندگی انواع پروتئین هیدرولیزات روی مگس میوه میترانه‌ای Ceratitis capitata

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1176-25IPPC
نویسندگان
1دانشگاه تربیت مدرس
2عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، پژوهشکده کشاورزی هسته ای
3- استاد، گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
چکیده
مگس میوه مدیترانه‌ای Ceratitis capitata آفت مخربی برای میوه و سبزیجات در سراسر جهان به شمار می رود. این آفت به دلیل پراکندگی وسیع، سازگاری با آب و هوای سرد و دامنه میزبانی متعدد، خسارت اقتصادی قابل توجهی به بار می‌آورد. روش‌های مختلفی برای کنترل مگس میوه مدیترانه‌ای با تمرکز بر استفاده از جلب کننده‌ها به عنوان جایگزینی ایمن‌تر برای سموم شیمیایی وجود دارد. جلب کننده‌ها موادی هستند که حشرات را به سمت خود جلب می‌کنند و می‌توان از آن‌ها برای به دام انداختن مگس‌ها در تله‌ها یا طعمه‌ها استفاده کرد. انواع مختلفی از جاذب‌ها برای مگس میوه مدیترانه‌ای وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. استفاده از جلب کننده‌ها مزایای متعددی از جمله جایگزینی ایمن‌تر برای سموم شیمیایی، اثربخشی در جلب هر دو جنس نر و ماده مگس میوه، کاهش جمعیت مگس میوه و محافظت از محیط زیست را به همراه دارد اما میزان جلب کنندگی این مواد متفاوت است. در این پژوهش 3 نمونه از جلب کننده‌های پروتئین هیدرولیزات مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با پنج تکرار و چهار تیمار انجام شد. تیمارها شامل پروتئین هیدرولیزات ماهی، پروتئین هیدرولیزات ذرت، عصاره مخمر و آب به عنوان شاهد بود. قدرت جلب کنندگی تیمارها با استفاده از دستگاه بویایی‌سنج روی جنس نر و ماده مگس میوه مدیترانه‌ای ارزیابی شد. در هر آزمایش در مجموع 60 مگس بالغ با طول عمر کمتر از سه روز (30 فرد نر و 30 فرد ماده) در دستگاه بویایی‌سنج رها سازی شد. نتایج نشان داد که افراد ماده به طور معنی داری بیش از افراد نر جلب می شوند. همچنین مقایسه میانگین بین تیمارها نشان داد که افراد بالغ مگس به طور معنی داری به پروتئین هیدرولیزات ماهی و پروتئین هیدرولیزات ذرت بیشتر جلب می شوند. به طور کلی لازم است کارایی جلب کننده‌های فوق در شرایط طبیعی با سایر جلب‌کننده‌ها مورد مقایسه قرار گیرد.
کلیدواژه ها
 
Title
Investigating the protein hydrolyzate attractants on the Mediterranean fruit fly Ceratitis capitata
Authors
Masoumeh Gheytouli, mohammad asadi, Mehrdad Ahmadi, saeid moharami
Abstract
Mediterranean fruit fly Ceratitis capitata is a destructive pest of fruits and vegetables worldwide. This pest causes significant economic damage due to its wide distribution, adaptability to cold weather, and extensive host range. There are various methods to control the Mediterranean fruit fly, focusing on the use of attractants as a safer alternative to chemical poisons. Attractants are substances that attract insects and can be used to trap flies in traps or baits. There are different types of Mediterranean fruit fly repellents, each with its own advantages and disadvantages. The use of attractants brings many advantages, including a safer alternative to chemical poisons, effectiveness in attracting both male and female fruit flies, reducing the fruit fly population and protecting the environment, but the degree of attraction of these substances is different. In this research, 3 samples of hydrolyzate protein attractants have been investigated. This research was conducted in a randomized complete block design with four treatments and five replications. The treatments included fish protein hydrolyzate, corn protein hydrolyzate, yeast extract, and water as a control. The attractiveness of the treatments was evaluated using an olfactometer on male and female Mediterranean fruit flies. In each experiment, 60 adult flies with a longevity of less than three days (30 males and 30 females) were released in the olfactometer device. The results showed that females are attracted significantly more than males. Based on the analysis of variance between treatments, fly adults are significantly more attracted to fish protein hydrolyzate and corn protein hydrolyzate. In general, it is necessary to investigate the efficiency of the above attractants in natural conditions with that of other attractants.
Keywords
Mediterranean fruit fly, olfactometer, attractants, protein hydrolyzates