توان باکتری Stenotrophomonas sp.-J29 در بیوکنترل عامل کپک سبز مرکبات
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1257-25IPPC
نویسندگان
1دانشجوی دکتری گروه گیاهپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد
2عضو هیات علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
مرکبات در بین محصولات گرمسیری و نیمه گرمسیری دارای اهمیت ویژه و ارزش اقتصادی بالایی هستند. مهمترین بیماری انباری پس از برداشت در مرکبات کپک سبز می باشد که سالیانه خسارت زیادی به مرکبات وارد میکند و توسط قارچ Penicillium digitatum ایجاد می شوند. امروزه عوامل کنترل بیولوژیکی و عمدتاً باکتری ها، کاربرد فراوانی در مدیریت بیماریهای پس از برداشت دارند. در این بررسی از جدایه J29 مربوط به کلکسیون گروه گیاهپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد، جهت انجام آزمون های بیوکنترلی استفاده شد. رشد قارچ بیمارگردر حضورباکتری، ترکیبات فرار تولیدی باکتری و رونشین باکتری فاقد سلول بررسی شد. پتانسیل کاهش فعالیت قارچ نیز روی میوه های پرتقال رقم تامسون در شرایط آزمایشگاه در حضور باکتری آنتاگونیست و در مقابسه با شاهد ارزیابی گردید. بدین منظور، درمیوههای پرتقال ضدعفونی شده زخمی 50 میکرولیتر سوسپانسیون باکتری تلقیح و پس از 24 ساعت 30 میکرولیتر سوسپانسیون اسپور قارچ با غلظت 105 به محل زخم اضافه شد و میوه های به مدت یک هفته در شرایط کنترل شده قرار گرفتند. تمام آزمایشات با چهار تکرار و در دو آزمایش مجزا انجام گرفت. در سنجش کشت متقابل قارچ و باکتری، 47% بازدارندگی از رشد قارچ P. digitatum در شرایط پتری دیش مشاهده گردید. در آزمون ترکیبات فرار در پتری های وارونه، پس از گذشت یک هفته به میزان 55% بازدارندگی از رشد قارچ ثبت شد. همچنین، در ارزیابی تاثیر سوسپانسیون فاقد سلول باکتری، محیط کشت مایع بدون باکتری با غلظت %25 به محیط کشت PDA اضافه شد و میزان رشد قارچ بیمارگر بررسی گردید. در این شرایط 50% مهار رشد قارچ نسبت به شاهد بدست آمد. میوه های تیمارشده با باکتری نیز به میزان 70 % کاهش کپک سبز را نشان دادند. به نظر می رسد باکتری Stenotrophomonas sp.-J29 کاندیدای مناسبی جهت کنترل کپک سبز مرکبات است. با این وجود آزمایشات تکمیلی بیشتر و نیز بررسی در شرایط انبارداری ضرورت دارد.
کلیدواژه ها
Title
Potential of Stenotrophomonas sp.-J29 in biocontrol of citrus green mold
Authors
Narges Sadeghi, Sareh Baghaee- Ravari
Abstract
Citrus hold significant importance and economic value among tropical and subtropical products. The most critical postharvest storage disease in citrus is green mold, which annually causes substantial damage and is caused by the fungus Penicillium digitatum. Nowadays, biological control agents, particularly bacteria, are widely used in managing postharvest diseases. In this study, strain J29 from the collection of the Plant Pathology Department in Ferdowsi University of Mashhad was used for biocontrol tests. The growth of the pathogenic fungus in the presence of the bacteria, the volatile compounds produced by the bacteria, and the cell-free bacterial suspension were evaluated. The potential for reducing fungal activity was also assessed on Thompson variety oranges under laboratory conditions in the presence of the antagonist bacteria and compared with a control. For this purpose, 50 µl of bacterial suspension was inoculated into wounded, disinfected oranges, and after 24 hours, 30 µl of fungal spore suspension at a concentration of 105 were added to the wounded site. The fruits were kept under controlled conditions for one week. All experiments were performed with four replications in two separate trials. In the dual culture assay of the fungus and bacteria, 47% inhibition of P. digitatum growth was observed in petri dishes. In the volatile compounds assay in inverted petri dishes, 55% inhibition of fungal growth was recorded after one week. Additionally, in the evaluation of the cell-free bacterial suspension, the bacterial-free liquid culture medium was added to PDA medium at a 25% concentration, and the growth rate of the pathogenic fungus was assessed. Under these conditions, 50% fungal growth inhibition compared to the control was achieved. The treated fruits also showed a 70% reduction in green mold under in vivo assay. It seems that Stenotrophomonas sp.-J29 is a proper candidate for controlling citrus green mold. However, further comprehensive studies and evaluations under storage conditions are necessary.
Keywords
storage disease, Postharvest, citrus green mold, Biocontrol, antagonist