بررسی برخی پارامترهای موثر بر قارچ Aspergillus section Flavi و تولید آفلاتوکسین در طول دوره انبارداری پسته در استان سمنان
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1203-25IPPC
نویسندگان
1معاونت فنی جهاد کشاوری
2عضو هیات علمی دانشگاه
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان(شاهرود)
4مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد
چکیده
آفلاتوکسینها، متابولیتهای ثانویهی سرطانزا هستند که عمدتاً توسط قارچهای آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس روی محصولات مختلف کشاورزی و فرآوردههای آنها تولید میشوند. امروزه آلودگی مواد غذایی به زهرابههای قارچی از مهمترین معضلات بهداشتی محسوب میشود. سازمان بهداشت جهانی با توجه به خطرات جدی آنها، مقررات و قوانین ویژهای برای تولید، مصرف و واردات مواد غذایی تنظیم نموده است. یکی از عوامل موثر بر توسعه آلودگی قارچی و تولید مایکوتوکسینها، چگونگی انبارداری و شرایط نگهداری آن میباشد. در این تحقیق پارامترهای موثر بر آلودگی، توسعه قارچی و تولید آفلاتوکسین طی مدت انبارداری در تعدادی از انبارهای شهرستان دامغان مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از 21 انبار نگهداری پسته در دامغان، 21 نمونه پسته تهیه و پس از بررسی و یادداشت پارامترهای مربوط به انبار شامل تاریخ نمونهگیری، درجه حرارت، رطوبت نسبی، شرایط عمومی انبار و ...، نمونهها به آزمایشگاه منتقل و به منظور بررسی وضعیت آلودگی به قارچ های Aspergillus section Flavi ، در محیط کشت اختصاصی AFPA با سه تکرار، کشت داده شد. پس از 3 الی 5 روز، کلنیهای رشدکرده در سطح پتریها شمارش و جداسازی شدند. بر اساس آنالیز آماری انجام شده، مشخص گردید اختلاف معنیداری در میزان آلودگی نمونهها به قارچهای Aspergillus section Flavi در نمونههای انبارهای مختلف وجود دارد. نتایج بررسیهای آماری نشان داد که در شرایط انبارداری دامغان، ارتباط معنیداری بین میزان آلودگی نمونهها به Aspergillus section Flavi و درجه حرارت انبار، رطوبت نسبی و درصد آلودگی به آفات وجود ندارد. نتایج مربوط به بررسی توان آفلاتوکسینزایی پرگنههای قارچهای Aspergillus section Flavi جدا شده نیز گویای آن بود که توان توکسینزایی این جدایهها بسیار متفاوت از یکدیگر است. بیش از 88% از جدایهها قادر به تولید یک یا چند نوع آفلاتوکسین بوده و کمتر از 12% از جدایهها قادر به تولید هیچ نوع آفلاتوکسینی نبودند.
کلیدواژه ها
Title
A survey on effective parameters on Aspergillus section Flavi growth and aflatoxin production during pistachio storage period in Semnan province
Authors
Younes Salehian, Adeleh Sobhanipour, Mehdi Mohammadi Moghadam, Seyed Reza Fani
Abstract
Aflatoxins are carcinogenic secondary metabolites that are mainly produced by the fungi Aspergillus flavus and A. parasiticus on various agricultural crops and their products. Today, food contamination with mycotoxins is one of the most important health problems. The World Health Organization in different countries have set specific rules and regulations for the production, consumption and import of food according to the serious risks of mycotoxins. Storage condition is one of the effective factors in promoting fungal growth and mycotoxin production. In this research, effective parameters on contamination develpment, fungal growth and aflatoxin production during storage was estimated in some stores of Damghan's town. So, in 21 stores in Damghan's town, 21 pistachio nut samples were taken and relative parameters of stores consist of sampling date, temperature, humidity, store conditions and …, were investigated. Then, samples transferred to laboratory for investigating contamination condition to Aspergillus section Flavi, by culturing on specific media AFPA with 3 repetitions. Therefore, 3 to 5 days after incubation, grown colonies on the plate surface were counted and isolated. On the basis of statistical analysis, there was a significant difference in samples contamination to Aspergillus section Flavi between various samples. The results showed that in Damghan's stores, there isn't significant difference between samples contamination to Aspergillus section Flavi and temperature, humidity requirements and storage pest infestation. In addition, the aflatoxigenic potential of Aspergillus section Flavi isolated colonies proved that toxigenic ability is various among isolates. More than 88% of isolates were able to produce one or several types of aflatoxins and less than 12% of the isolates produced no aflatoxin.
Keywords
pistachio storage, Aspergillus section Flavi, Semnan province, Aflatoxin