اثرات کشندگی و زیرکشندگی برخی از اسانسهای گیاهی روی شبپره مدیترانهای آرد، Ephestia kuehniella Zeller
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1178-25IPPC
نویسندگان
مریم الهی 1 ، فاطمه میرزایی کوهساره2 ، آرین عبادی3 ، آرش فرهومند3 ، آی سونا آقچه لی4 ، حانیه سادات عزیزی کاشی5 ، رویا احمدپور1 ، بهرام ناصری6 ، عسگر عباداللهی7
1دانشجوی دکتری حشرهشناسی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2دانشجوی کارشناسی ارشد حشرهشناسی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
3دانش آموخته کارشناسی ارشد حشرهشناسی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
4گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
5دانشگاه محقق اردبیلی
6گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
7گروه علوم گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
با توجه به اثرات جانبی متعدد حشرهکشهای شیمیایی، استفاده از ترکیبات طبیعی دوستدار محیط زیست در کنترل آفات مورد توجه محققین قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، اثرات کشندگی و زیرکشندگی اسانسهای نعناع فلفلی (Mentha piperata L.)، مرزه (Satureja hortensis L.)، زنیان (Carum copticum L.)، رازیانه (Foeniculum vulgare Mill)، میخک (Syzygium aromaticum L.) و آنیسون (Pimpinella anisum L.) روی شبپره مدیترانهای آرد Ephestia kuehniella Zeller مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین امکان افزایش سمیت اسانسهای مذکور با اختلاط آنها مورد مطالعه قرار گرفت. زیستسنجیها در شش غلظت (1100 تا 5000 پیپیام) و در زمانهای 24، 48 و 72 ساعت با قرار دادن لارو سن پنجم (دو روزه) شبپره مدیترانهای آرد روی آرد گندم تیمار شده انجام گردید. اسانسهای مرزه و زنیان سمیت بیشتری در مقایسه با سایر اسانسها روی آفت ایجاد کردند. مقادیر LC50 24 ساعت پس از تیمار با اسانسهای مرزه و زنیان به ترتیب 04/3357 و 30/3506 پیپیام محاسبه شد و پس از 72 ساعت، به ترتیب به 62/1559 و 81/2005 پیپیام کاهش یافت. بهعبارتی دیگر، با افزایش زمان بر حساسیت حشره آفت در برابر اسانسها افزوده شد. استفاده از مقادیر LC30 اسانسهای مرزه و زنیان (به ترتیب 75/1005 و 81/1460 پیپیام) بعد از 72 ساعت موجب کاهش معنیدار درصد زندهمانی لاروها، طول عمر حشرات ماده، تعداد تخمهای گذاشته شده و درصد تفریخ تخم در مقایسه با شاهد شد. اختلاط مقادیر LC30 اسانسهای میخک-رازیانه و انیسون-زنیان اثر تجمعی روی مرگ و میر آفت داشت. برهمکنش اسانسها در سایر اختلاطها دارای اثرات همافزایی بوده و باعث افزایش درصد مرگ و میر لاروها شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که اسانسهای مرزه و زنیان قابلیت بالایی در کنترل شبپره مدیترانهای آرد داشته و میتوانند بهعنوان جایگزینهای کمخطر و کارآمد برای آفتکشهای شیمیایی جهت انجام تحقیقات تکمیلی در نظر گرفته شوند.
کلیدواژه ها
Title
Lethal and sub-lethal effects of some plant essential oils against Mediterranean flour moth, Ephestia kuehniella Zeller
Authors
Maryam Elahi, Fatemeh Mirzaei Kouhsareh, Aryan Ebadi, Arash Farhoomand, Aysona Aghcheli, Haniye sadat Azizi kashi, Roya Ahmadpour, Bahram Naseri, Asgar Ebadollahi
Abstract
Pondering the numerous side effects of chemical insecticides, the use of environmentally friendly natural compounds in pest control has attracted the attention of researchers. In the current study, the lethal and sublethal effects of essential oils of peppermint (Mentha piperata L.), savory (Satureja hortensis L.), ajwain (Carum Copticum L.), fennel (Foeniculum vulgare Mill), clove (Syzygium aromaticum L.), and anise (Pimpinella anisum L.) were studied on Mediterranean flour moth, Ephestia kuehniella Zeller. The possibility of augmentation of the toxicity of the mentioned essential oils by their combination was also studied. Bioassays were performed at six concentrations (1100 to 5000 ppm) within 24, 48, and 72 h by placing fifth instar larvae (48 h old) of Mediterranean flour moth on the treated wheat flour. The savory and ajwain essential oils were showed higher toxicity than the others on the pest. After 24 h exposure, LC50 values of savory and ajwain essential oils were calculated as 3357.04 and 3506.30 ppm, respectively which decreased to 1559.62 and 2005.81 ppm, respectively after 72 h. On the other hand, the susceptibility of the insect pest to essential oils was increased by increasing the time. Operating the LC30 values of savory and ajwain essential oils (1005.75 and 1460.81 ppm, respectively) after 72 h resulted in a significant reduction in the survival percentage of larvae, the lifespan of female insects, the number of eggs laid, and the percentage of egg hatching compared to the control. The combination of LC30 values of clove-fennel and anise-ajwain essential oils had an additive effect on pest mortality. The interaction of essential oils in other combinations had synergistic effects, increasing the mortality percentage of larvaes. The results of the present study display that the essential oils of savory and ajwain have a high potential in Mediterranean flour moth management, and they can be considered as low-risk and efficient alternatives to chemical insecticides for further research.
Keywords
Plant essential oils, toxicity, combination, sub-lethal effects, Mediterranean flour moth