بررسی اثرات آللوپاتیکی عصاره آبی ساپونین و بقایای کینوا (Chenopodium quinoa) بر شاخص های جوانه زنی بذور منداب (Eruca sativa) در آزمایشگاه
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1190-25IPPC (R1)
نویسندگان
1سازمان تحقیقات کشاورزی
2دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد
3مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی- یزد
4سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده
کنترل علفهای هرز توسط گیاهان پوششی و بقایای گیاهی یکی از راههای مهم مدیریت پایدار و ارگانیک گیاهان زراعی است. گونههای مختلف خانواده اسفناجیان (Chenopodium) بهواسطه دارا بودن ترکیبات فعال ترپنی و فنولی اثرات دگرآسیبی دارند. کینوا یکی از گیاهان متعلق به این خانواده است که میزان مواد فنولی در قسمتهای مختلف آن بسیار بالاست و میتواند دارای این ویژگی باشد. گیاه کینوا بهعنوان یک گیاه شورزیست اختیاری، در خاکهای شور و مناطقی که امکان آبیاری با آبهای نامتعارف و خیلی شور وجود دارد، قابلکشت است. بهمنظور بررسی امکان دستیابی به یک روش کنترل غیرشیمیایی و کاهش مصرف علفکشهای شیمیایی، پروژه بررسی اثرات آللوپاتیک عصاره ساپونین و بقایای کینوا، رقم تیتیکاکا، بر جوانهزنی بذور منداب طی سالهای 1401 و 1402 در مرکز ملی تحقیقات شوری یزد به مرحله اجرا گذاشته شد. منداب (Eruca sativa) دارای کاربردهای دارویی، علوفهای و تغذیهای است. ولی معمولاً بهعنوان یک علف هرز در مزارع گندم و دیگر مزارع میروید. در این پژوهش اثرات آللوپاتیک عصاره آبی ساپونین و اندامهای مختلف گیاه کینوا، رقم تیتیکاکا ( Titicaca ) بر جوانهزنی علف هرز منداب بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با دو عامل 1- نوع اندام شامل ساپونین، ساقه و برگ، ریشه، مخلوط ساقه، برگ و گلآذین همراه با شاهد (آب مقطر) و 2- غلظتهای 100 ، 50 ، 25 ، 10 و صفر درصد با 3 تکرار در آزمایشگاه و داخل ژرمیناتور مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، میانگین مدتزمان جوانهزنی، درصد گیاهچه نرمال، طول ساقهچه ، طول ریشهچه و ویگور گیاهچه تعیین و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. بر اساس نتایج بهدستآمده اثر نوع اندام ( ساقه و برگ، ریشه، مخلوط ساقه و برگ و گلآذین ) و ساپونین بر تمام صفات موردبررسی در سطح احتمال 1% نسبت به شاهد معنیدار شد. در این آزمایش عصاره ساپونین در تمام صفات موردبررسی بالاترین تأثیر و عصاره ریشه کینوا پایینترین درصد تأثیر داشته است. میزان غلظت هم در تمام صفات موردبررسی در سطح احتمال 1% نسبت به شاهد معنیدار شد و با افزایش غلظت میزان تأثیر تیمار افزایش یافت. در غلظت 100 درصد عصاره ساقه و برگ، ساپونین و مخلوط ساقه، برگ و گلآذین هیچ بذری جوانه نزد و درنتیجه خروجی تمام صفات موردبررسی صفر شدند. همچنین عصاره ساپونین در غلظت 50 درصد هم، صد در صد مانع جوانهزنی شد.
کلیدواژه ها
Title
Evaluation of the allelopathic effects of saponin and Quinoa ( Chenopodium quinoa ) residues extract on germination indexes of Eurica sativa in laboratory condition.
Authors
Mansour Shakeri, Hossein Shamsi, Masoumeh Salehi, Mohammad Ali Baghestani Meybodi
Abstract
Weed control by cover crops and plant residues is one of the important methods to manage sustainable and organic crop production.. Different species of the Chenopodium family have allelopathic effects due to the presence of active terpene and phenolic compounds. Quinoa is one of the plants belonging to this family that has a very high amount of phenolic substances in its different parts and can have this ability. Quinoa, as an facultative halophytes, can be cultivated in saline soils and areas where it is possible to irrigate with unconventional and very saline waters. In order to investigate the possibility of achieving a non-chemical control method and reducing the use of chemical herbicides, the project to investigate the allelopathic effects of saponin and quinoa residues extract, Titicaca cultivar, on germination of .Eruca sativa seeds was carried out at the National Salinity Research Center, during 2022 and 2023. Eruca sativa has medicinal, forage, and nutritional applications. But it is usually grown as a weed in wheat and other farms. In this study, the allelopathic effects of aqueous extract of saponin and different organs of quinoa, Titicaca cultivar on germination of Eruca sativa was investigated in a factorial design based on a completely randomized design with two factors: 1- plant organ type including saponin, stems and leaves, roots, stems, leaves and inflorescence with control (distilled water) and 2- Concentrations of 100, 50, 25, 10 and zero percent with three replications in the laboratory and in the growth chamber. In this experiment, germination percentage, germination rate, mean germination time, normal seedling percentage, stem length, root length and seed vigor were determined and statistically analyzed. Based on the results, the effect of plant organ type (stem and leaf, root, stem and leaf and inflorescence mixture) and saponin on all studied factors was significant at 1% probability level compared to the control, saponin extract had the highest effect in all studied factors and quinoa root extract had the lowest effect. The concentration in all studied traits was significant at the 1% probability level compared to the control and the effect of the treatment increased with increasing concentration. At 100% concentration of stem and leaf extract, saponin and a mixture of stem, leaf and inflorescence, no seeds germinated. Therfore the output of all studied traits was zero. Also, Saponin extract inhibited germination 100% at a concentration of 50% .
Keywords
Allelopathy, quinoa, Saponin, Eurica sativa