تاثیر دیاپوز بر میزان اسیدهای چرب غشاء فسفولیپیدی در کرم خوشه خوار انگور Lobesia botrana (Lepidoptera: Tortricidae)
پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
کد مقاله : 1265-25IPPC
نویسندگان
1دانشگاه تربیت مدرس
2دانشگاه تربیت مدرس، گروه حشره شناسی
چکیده
کرم خوشه خوار انگور Lobesia botrana (Denis and Schiffermueller) (Lepidoptera: Tortricidae) یکی از آفات مهم تاکستان ها در کشورهای مختلف از جمله ایران، شناخته می شود. پژوهش های قبلی نشان می دهد که این آفت در پاسخ به کوتاه شدن طول روز در دوره شفیرگی به دیاپوز می رود. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی القای دیاپوز و اثرات آن بر ترکیب اسیدهای چرب فسفولیپیدی بود. لاروها روی جیره غذایی مصنوعی در شرایط غیر دیاپوزی به مدت شش نسل، در دمای 5/0 ± 23 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 75 درصد و فتوپریود 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی پرورش داده شدند. متعاقباً، تخمهای یک روزه در فتوپریود 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی تحت شرایط دما و رطوبت یکسان قرار گرفتند تا دیاپوز القا شود. آزمایش در3 تکرار انجام شد و هر تکرار شامل 5 شفیره بود. در این مطالعه 16 اسید چرب شناسایی شد. نتایج نشان داد که شفیره های دیاپوزی با افزایش قابل توجه اسیدهای چرب غیراشباع (UFA) همراه بود. اسیدهای چرب غیر اشباع میریستولئیک اسید (C14:1)، پالمیتولئیک اسید (C16:1)، سیس-10-هپتادکانوئیک اسید (C17:1)، اولئیک اسید (C18:1n:9c)، لینولئیک اسید (C18:2n6c)، گاما لینولنیک اسید (C18:3n6) و سیس-13-16-دوکوزادینوئیک اسید (C22:2) افزایش قابل توجهی داشت. به طور خاص، نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع (UFA) به اسیدهای چرب اشباع (SFA) در شفیره هایی که وارد دیاپوز شده بودند بیشتر بود. با این حال، تفاوت معنیداری در ترکیب اسیدهای چرب بین شفیرههای دیاپوزی و غیردیاپوزی وجود نداشت. این یافته ها نشان می دهد که این حشره جهت روریارویی با فصل سرد صرفا با درک طول روز کوتاه، میزان اسیدهای چرب غیر اشباع را افزایش می دهد و همچنین اسیدهای چرب فسفولیپیدی نقش مهمی در دیاپوز این حشره دارد.
کلیدواژه ها
Title
Effect of diapause on phospholipid fatty acid composition in Lobesia botrana (Lepidoptera: Tortricidae)
Authors
Neda Pirmoradi Amozegarfard, saeid moharami, Mohammad Mehrabadi, Azam Mikani
Abstract
The European grapevine moth, Lobesia botrana (Denis and Schiffermueller) (Lepidoptera: Tortricidae), is one of the major pests of vineyard across multiple countries, including Iran. Previous research has shown that this particular insect enters a diapause period during the pupal stage in response to shorter daylight duration. Therefore, the aim of this study was to investigate the induction of diapause and its effects on phospholipid fatty acid compositions. The larvae were reared on an artificial diet under non-diapause conditions for six generations, maintaining a constant temperature of 23 ± 0.5 ºC, relative humidity of 75%, and a light-dark cycle of 16:8 h (L:D). Subsequently, one-day-old eggs were exposed to a photoperiod of 12:12 h (L:D) under the same temperature and humidity conditions to induce diapause. The experiment was done in three replications, and each replicate included five pupae. Sixteen fatty acids were identified in the laboratory. The results revealed that pupal diapause was accompanied by a significant increase in unsaturated fatty acids (UFAs). Unsaturated fatty acids: myristoletic acid (C14:1), palmitoleic acid (C16:1), cis-10- heptadecenoic acid (C17:1), oleic acid (C18:1n:9c), linoleic acid (C18:2n6c), Gamma-linolenic acid (C18:3n6) and cis-13-16-docosadinoic acid (C22:2) significantly increased. Specifically, the ratio of unsaturated fatty acids (UFAs) to saturated fatty acids (SFAs) was higher in pupae that entered diapause. However, there was no significant difference in the fatty acid composition between diapausing and non-diapausing pupae. These findings show that this insect increases the amount of unsaturated fatty acids needed to cope with the cold season by simply understanding the short day length. Findings led to the conclusion that phospholipid fatty acids play an essential role in the diapause of L. botrana.
Keywords
European grapevine moth, Unsaturated fatty acid, Saturated fatty acid, artificial diet, photoperiod