تاثیر برخی از آمینواسیدها بر فعالیت نماتد ریشه گرهی Meloidogyne javanica در گیاه گوجه فرنگی

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1282-25IPPC (R1)
نویسندگان
دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
نماتدهای ریشه‌گرهی Meloidogyne javanica از جمله عوامل بیماری‌زای بسیار مهم هستند که خسارت زیادی به محصولات کشاورزی وارد می‌سازند. گسترش و دامنه میزبانی وسیع نماتدهای ریشه‌گرهی مبارزه با آن‌ها را بسیار ضروری کرده است. برخی عملیات زراعی مانند رعایت تناوب، آیش زمین، کشت گیاهان غیرحساس و برخی مواد افزودنی به خاک در کاهش خسارت نماتد ریشه‌گرهی مؤثرند. این گونه اقدام‌ها نماتدهای موجود در خاک را کاملاً از بین نمی‌برد ولی جمعیت آن‌ها را کاهش می‌دهند. با در نظر گرفتن مضرات مبارزه شیمیایی و عدم کارآیی روش‌های دیگر استفاده از رقم‌های مقاوم به عنوان یک روش مناسب برای مبارزه مطرح است. تعداد زیادی از عوامل زنده و غیر زنده وجود دارد که می‌توانند مقاومت میزبان را در برابر پاتوژن افزایش دهند. به طور کلی، در شرایط مزرعه، استفاده از کودها بر بروز بیماری‌ها و آفات ناشی از وضعیت تغذیه گیاهان تأثیر می‌گذارد و به طور غیرمستقیم باعث ایجاد توده‌های متراکم و تغییرات در مهار نور و رطوبت در محصول می‌شود. در این پژوهش اثرات برخی آمینواسیدها مانند گلایسین، متیونین، گلوتامیک اسید و هیستیدین بر افزایش مقاومت گیاه و کاهش خسارت نماتد ریشه‌گرهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که گلوتامیک اسید، با کم‌ترین تعداد گال ریشه، توده‌تخم، تخم و لارو سن دوم موجود در خاک و به تبع آن کم‌ترین میزان جمعیت نماتد، به عنوان موثرترین آمینواسید در این پژوهش شناخته شد. همچنین این ترکیب باعث افزایش خصوصیات رویشی مانند وزن تر ریشه، وزن تر شاخ و برگ، وزن خشک ریشه، وزن خشک شاخ و برگ و طول شاخ و برگ در گیاهان شد. بنابراین، استفاده از اسید گلوتامیک را می توان برای محافظت از گیاهان گوجه فرنگی در برابر M. javanica استفاده کرد.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of some amino acids in the activity of root-knot nematode, Meloidogyne javanica, in the tomato plant
Authors
azam soleimany, esmat Mahdikhani-Moghadam, parisa taheri
Abstract
Root-knot nematodes of Meloidogyne javanica are among the most important pathogens that cause great damage to agricultural products. The management of this pathogen is difficult due to its expansion and wide host range. Some agricultural operations such as rotation, fallowing, cultivation of non-sensitive plants and some soil additives are effective in reducing root-knot nematode damage. While, these methods do not completely eliminate nematodes in the soil, but they reduce their population. Considering the disadvantages of chemical nematicide application and the ineffectiveness of other methods. Therefore, the use of resistant cultivars is considered a suitable method. There are a large number of living and non-living factors that can increase the host's resistance against the pathogen. In general, in field conditions, the use of fertilizers affects the occurrence of diseases and pests caused by the nutritional status of plants and indirectly causes the creation of dense masses and changes in light and moisture inhibition in the product. In this research, the effects of some amino acids such as glycine, methionine, glutamic acid and histidine were investigated on increasing plant resistance and reducing root-knot nematode damage in tomato plants. The results showed that the glutamic acid, with the lowest number of root galls, egg masses, eggs and second instar larvae in the soil and consequently the lowest nematode population, was recognized as the most effective amino acid in this research. Also, this compound increased the vegetative characteristics such as fresh root weight, fresh foliage weight, root dry weight, foliage dry weight and foliage length in plants. Therefore, application of glutamic acid can be applied to protect tomato plants against M. javanica.
Keywords
Amino acid, Induced resistance, Root-knot nematode, Tomato