نرخ رشد کنه Carpoglyphus lactis (L.) (Astigmata: Carpoglyphidae) بر روی میوه های خشک

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1286-25IPPC (R1)
نویسندگان
1وزارت علوم و تحقیقات و فناوری
2ورزارت علوم و تحقیقات و فناوری
چکیده
کنه میوه خشک Carpoglyphus lactis (L.) (Astigmata: Carpoglyphidae) عموما روی محصولات انباری شیرین با میزان قند بالا، میوه‌های خشک، فرآورده‌های شیر، مربا و عسل خسارت ایجاد کرده و همچنین موجب رشد قارچ عامل کپک خاکستری (Botrytis cinerea) می شود. کنه C. lactis در حوزه مهار زیستی آفات اغلب به عنوان طعمه جایگزین برای کنه های شکارگر خانواده Phytoseiidae مانند Amblyseius swirskii (Athias-Henriot) و Neoseiulus cucumeris عمل می کند. در این مطالعه تأثیر رژیم های غذایی مختلف بر رشد و نمو جمعیت C. lactis بررسی شد. جمعیت اولیه C. lactis از روی میوه های خشک آلوده بازار سنتی همدان جداسازی شد. تیمار های مورد آزمایش رایج ترین میوه های خشک موجود در بازار شامل سیب، زرد آلو، گلابی و انگور(شانی) و شاهد (ترکیب آرد نانوایی و مخمر) بودند. مقدار 5 گرم از هر یک از مواد اولیه در اختیار کلونی 100 عددی کنه های بالغ درون ظرف های پرورش تحت شرایط کنترل شده ( دمای 1±25 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 5±85 % ) در انکوباتور قرار داده شد. نتایج آزمایش تفاوت‌های قابل ‌توجهی در نرخ رشد حاصل از تیمارهای غذایی مختلف نشان داد. نرخ رشد کنه C. lactis در میوه های زردآلو، گلابی، سیب، انگور(شانی) و تیمار شاهد به ترتیب 208.49، 187.74، 180.94، 145.28 و 175.45 بودند. در این پژوهش زردآلو خشک و انگور (شانی) به ترتیب مطلوب ترین و ضعیف ترین منبع غذایی برای پرورش C. lactis انتخاب شدند. با توجه به نتایج این پژوهش، زردآلو خشک به عنوان یک رژیم غذایی مناسب و انتخاب ارجح برای پرورش C. lactis تحت شرایط آزمایشگاهی می باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
The growth rate of mite Carpoglyphus lactis (L.) (Astigmata: Carpoglyphidae) on dry fruits
Authors
Majid Rakhshandeh, Mohammad Mohammad, MohammadBagher Safiarian
Abstract
Dry fruit mite Carpoglyphus lactis (L.) (Astigmata: Carpoglyphidae) generally causes damage to sweet storage products with high sugar content, dried fruits, milk products, jam, and honey, and also causes the growth of gray mold fungus (Botrytis cinerea). In the field of biological pest control, the C. lactis mite often serves as an alternative prey for predatory mites of the Phytoseiidae family, such as Amblyseius swirskii (Athias-Henriot) and Neoseiulus cucumeris. In this study, the effect of different diets on the growth and development of C. lactis population was investigated. The primary population of C. lactis was isolated from the infected dry fruits of the Hamedan traditional market. The tested treatments were the most common dried fruits available in the market, including apple, apricot, pear, and grape (Shani variety) and control (combination of bakery flour and yeast). The amount of 5 grams of each raw material was placed at the disposal of a colony of 100 adult mites in culture containers under controlled conditions (temperature 25±1°C and relative humidity 85±5%) in an incubator. The test results showed significant differences in the growth rate of different food treatments. The growth rates of C. lactis mite in apricot, pear, apple, grape, and control treatment were 208.49, 187.74, 180.94, 145.28, and 175.45, respectively. In this study, dried apricots and grapes (Shani variety) were selected as the most desirable and weakest food sources for C. lactis breeding, respectively. According to the results of this research, dried apricots are a suitable diet and the preferred choice for growing C. lactis under laboratory conditions.
Keywords
biological control, laboratory conditions, growth rate