شناسایی جدایه های Botrytis spp. عامل کپک خاکستری توت فرنگی و بررسی تأثیر اسانس باریجه در مهار آنها
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1375-25IPPC (R1)
نویسندگان
1دانشجو
2استاد گروه گیاهپزشکی
چکیده
جدایه هایBotrytis spp. قارچ های مرده پرور با اهمیت اقتصادی در سراسر جهان هستند که باعث بیماری کپک خاکستری در مرحله پس از برداشت توت فرنگی می شوند. با توجه به اثرات نامطلوب استفاده بی رویه از سموم شیمیایی استفاده از روش های جایگزین و بی خطر از جمله کاربرد ترکیبات گیاهی شامل عصاره و اسانس های گیاهی برای مهار قارچ های بیمارگر و حفاظت از گیاهان مورد توجه محققین است. در این تحقیق، جدایه های Botrytis spp. از میوه های توت فرنگی دارای علائم کپک خاکستری جداسازی شد و بر اساس ویژگی ریخت شناختی و مولکولی شناسایی شد. سپس اثر مهاری اسانس باریجه (Ferula gummosa) بر رشد میسلیومی، جوانه زنی اسپور و تولید اسکروت قارچ Botrytis spp.در غلظت های ۲۵/۰، ۵/۰، ۱ و ۲ میلی گرم بر میلی لیتر به روش اختلاط با محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت. همچنین اثر تیمارغوطه وری میوه درغلظت های مذکوراین اسانس در مهار بیماری کپک خاکستری در شرایط درون زیوه ای ارزیابی شد. آزمایش ها در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در هر تیمار انجام شد. بر اساس ویژگی های ریختشناختی همه جدایه ها به عنوان B. cinerea شناسایی شد. شناسایی مولکولی با استفاده از توالی ناحیه rDNA-ITS و ژن حفاظت شده RPB2 (زیرواحد دو آراِناِی پلیمراز)، نتایج شناسایی ریخت شناختی را تأیید کرد و هم ردیف سازی توالی های دو جدایه نماینده، با دیگر توالی های مرتبط ثبت شده در بانک ژن، مشابهت ۹۹ درصدی جدایه های منتخب را با B. cinerea نشان داد. نتایج بررسی آزمایشگاهی اثر مهاری اسانس باریجه علیه این بیمارگر، نشان داد که از رشد ریسه های قارچ B. cinerea تحت تیمار غلظت های مختلف اسانس به صورت وابسته به دوز جلوگیری میشود. میزان بازدارندگی از رشد B. cinerea به ترتیب در بازه ۳۱ تا ۱۰۰ درصد بود. همچنین اسانس باریجه در همه غلظت های مورد بررسی دارای اثر مهاری قابل توجهی بر جوانه زنی اسپور B. cinerea بود و در غلظت های ۱ و ۲ میلی گرم بر میلی لیتر از جوانه زنی اسپورهای قارچ به طور کامل ممانعت شد. بررسی اثر اسانس بر تولید اسکروت این بیمارگر نیز نشان داد که تعداد اسکروت های تشکیل شده در تشتکهای پتری حاوی تیمار اسانس در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنیداری کاهش یافت. در شرایط درون زیوه ای نتایج نشان داد که تیمار با غلظت های مختلف اسانس شدت بیماری را در مقایسه با شاهد کاهش میدهد و درصد کاهش آلودگی میوه های تیمار شده با غلظت های مذکور اسانس ۱۴/۸۵ – ۲۳/۸ برآورد شد. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، اسانس باریجه دارای خاصیت ضد قارچی بوده و می تواند به عنوان یکی از جایگزین های قارچ کش های شیمیایی در نظر گرفته شود.
کلیدواژه ها
Title
Identification of Botrytis spp. the causal agent of strawberry gray mold and investigation of the effect of Ferula gummosa essential oil in their control
Authors
Fatemeh Maghsoudi, Parissa Taheri, Saeed Tarighi
Abstract
Botrytis spp. are a necrotrophic phytopathogens of great economic importance worldwide, which causes gray mold disease on strawberry. Due to the adverse effects of this chemical pesticides, the use of alternative and safe methods including the application of plant compounds, such as plant extracts and essential oils (EO) is of interest to researchers. In this study, the isolation of Botrytis spp. from strawberry fruits with gray mold symptoms was done. Then, morphological and molecular identification were conducted. Furthermore, the antifungal effect of Ferula gummosa (barijeh) EO on mycelial growth, spore germination and sclerotia production was investigated by supplementing the medium with EO at 0.25, 0.5, 1, and 2 mg/mL-1 concentrations in vitro. Also, the effect of F. gummosa EO was assessed in controlling gray mold disease by fruit immersion in the concentrations mentioned. Based on morphological characteristics, all the total isolates were identified as B. cinerea. Molecular identification of isolates using rDNA-ITS sequence and conserved gene RPB2 (RNA polymerase II) showed that two selected isolates with 99% similarity belonged to B. cinerea. The F. gummosa EO revealed significant inhibition of the mycelial growth of B. cinerea in a dose-dependent manner. The mycelial growth inhibitory percentage was in the range of 31-100%. Also, treatment with different concentrations of F. gummosa EO strongly reduced spore germination of B. cinerea. The concentrations of 1 and 2 mg/mL-1 completely suppressed spore germination of B. cinerea. Investigating the effect of F. gummosa EO on the production of B. cinerea sclerotia indicated that treatment with the EO considerably reduced the number of formed sclerotia in B. cinerea compared to the control. Moreover, F. gummosa EO remarkably decreased the severity of gray mold disease compared to the control. The fruit decay inhibition was in the range of 8.23 – 85.14%. According to the results obtained from this research, the F. gummosa EO has antifungal potential which could be considered as one of the alternatives to chemical pesticides.
Keywords
Antifungal activity, Identification, Natural compounds, Necrotrophic fungus, strawberry