گزارش وقوع بیماری پژمردگی باکتریایی لوبیا در استان لرستان

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1321-25IPPC
نویسندگان
1بخش تحقیقات گیاهپزشکی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور
2گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران
3پژوهشگر بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران
چکیده
بیماری پژمردگی باکتریایی یا لکه قهوه‌ای لوبیا بیماری مهمی است که کشت حبوبات را در کل دنیا تهدید می‌کند. این بیماری مخرب‌ترین بیماری باکتریایی در حبوبات محسوب می‌شود. خسارت آن از زمان نخستین گزارش در سال1926، به دلیل بذرزاد بودن بیمارگر که انتقال بیماری را در فواصل دور ممکن می‌سازد از اهمیت بالایی برخوردار بوده‌است. با توجه به نبود راهکار قطعی کنترل، رعایت بهداشت و مسائل قرنطینه‌ای در جابجایی بذور توصیه می‌شود. شناسایی مورفولوژیکی بیمارگر نیز به دلیل تنوع در رنگ کلنی تا حدی دشوار است. علائم این بیماری به شکل لکه‌های قهوه‌ای و نکروزه بین رگبرگی با حاشیه کلروزه روی برگچه‌هاست که پس از گسترش در گیاه منجر به پژمردگی سیستمیک خواهد شد. در همین راستا در تابستان سال‌ 1400 مزارع لوبیا در نواحی مختلف استان لرستان بازدید و بررسی شدند. در برخی مزارع مناطق بیرانشهر و کاکاشرف در شهرستان خرم‌آباد علائم این بیماری روی لوبیا چشم‌بلبلی (Vigna unguiculata L.) و لوبیاقرمز (Phaseolus vulgaris L.) به صورت پراکنده مشاهده و از بوته‌های مشکوک به بیماری نمونه‌برداری شد. برگ‌های دارای علائم روی محیط کشت YPGA (yeast peptone glucose agar) کشت و در شرایط دمایی 2۵ درجه سانتی‌گراد و در تاریکی نگهداری شدند. کلنی‌های حاصله پس از ۴۸ ساعت به رنگ زرد مشاهده شد و پس از آزمایشات انجام شده، مشخص گردید که باکتری گرم مثبت است. لذا جهت تشخیص دقیق عامل بیماری از PCR اختصاصی DNA جدایه‌های منتخب Curtobacterium flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens با آغازگرهای cffFOR2 5'-GTTATGACTGAACTTCACTCC-3' و cffREV4 5' -GATGTTCCCGGTGTTCGA-3' استفاده شد. بر اساس علائم بیماری، مشخصات مورفولوژیکی، باند حاصله و استفاده از شاهد منفی، باکتری جدا شده، Curtobacterium flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens تشخیص داده شد که برای نخستین بار از استان لرستان گزارش می‌شود.
کلیدواژه ها
 
Title
Incidence of bacterial wilt of beans in Lorestan
Authors
Ali Dehghani, ebrahim osdaghi, sara siahpoush
Abstract
Bacterial wilt of beans or tan spot, is an important plant disease which threatens legume crops all over the world and Iran. This is the most destructive bacterial disease in Fabaceae family crops. Its losses from the first report in 1926, has been very important due to seedborne nature of bacterial pathogen by which can transfer far distances. According to lack of absolute control method, sanitation and quarantine procedures are recommended to seeds transportation. Because of variations in color of bacterial colony, morphological identification of pathogen is relatively difficult. Disease symptoms include tan and necrotic interveinal spots with chlorotic margins on leaflets, after effluence in plant, the systemic wilting will occur. So, in summer of 2021 beans fields in different regions of Lorestan province were explored. In some fields in two regions including Beiranshahr and Kakasharaf around Khorramabad, symptoms of bacterial wilt of beans were observed dispersedly on cowpea (Vigna unguiculata L.) and kidney bean (Phaseolus vulgaris L.), suspicious plants were sampled. Infected leaves were cultured on YPGA (yeast peptone glucose agar) and were incubated in 25 ℃ away from the light. The yellow-colored colony were observed after 48 h, and gram stain method revealed gram-positive bacteria. So, for accurate detection of pathogen, specific PCR method was carried out and two CffFOR2 5' - GTTATGACTGAACTTCACTCC-3' and CffREV4 5' -GATGTTCCCGGTGTTCGA-3' primers were used. According to disease symptoms, morphological features, obtained band and negative control, Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens was the isolated pathogen, which was reported for the first time from Lorestan.
Keywords
Bean, Lorestan, sanitation, seed, Tan spot