بررسی سمیت اسانس آویشن و ترکیبات موثره آن بر فعالیت آنزیم های گوارشی و مراحل زیستی Glyphodes pyloalis Walker (Lepidoptera: Crambidae)

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1337-25IPPC
نویسندگان
1ندارد
2هیئت علمی
چکیده
با توجه به اثرات جانبی زیان آور حشره‌کش‌های شیمیایی، امروزه استفاده از ترکیبات با منشا گیاهی مورد توجه قرار گرفته است. شب‌پره برگ‌خوار توت، Glyphodes pyloais Walker (Lepidoptera: Crambidae)، آفت مهم باغات توت در مناطق شمال کشور به شمار می‌رود. در پژوهش حاضر، سمیت گوارشی اسانس آویشن باغی Thymus vulgaris L. و دو ترکیب تیمول و کارواکرول، در انکوباتور تنظیم شده در دمای 1±26 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی روی این آفت (سن سوم 24 ساعت) مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی فعالیت آنزیم‌های گوارشی لاروهای شب‌پره برگ‌خوار توت که روی غلظتهای 125/0 و 5/0 درصد از اسانس آویشن و ترکیبات تیمول و کارواکرول تغذیه شدند، تفاوت‌ معنی‌داری بین شاهد و تیمار‌ها نشان می‌دهد. میزان فعالیت آنزیم‌های آلفا-آمیلاز، آلفا-گلوکوزیداز، پروتئاز کل و سرین پروتئازها (تیریپسین، کموتریپسین و الاستاز) در لاروهای تیمار شده با ترکیبات فوق نسبت به شاهد کاهش و میزان فعالیت آنزیم بتا-گلوکوزیداز نسبت به شاهد افزایش معنی‌داری از خود نشان دادند. فعالیت آنزیم آمینوپپتیداز در لاروهای تیمار شده با اسانس آویشن 5/0 درصد و تیمول 5/0 درصد نسبت به شاهد کاهش معنی‌داری از خود نشان می‌دهد. هم‌چنین فعالیت آنزیم کربوکسی پپتیداز در تیمار آویشن 5/0 درصد نسبت به شاهد و سایر تیمارها افزایش معنی‌داری داشت. به منظور بررسی مراحل زیستی برای هر تیمار 100 تکرار در نظر گرفته شد اما با توجه به سمیت ترکیبات روی آفت فوق قادر به تکمیل روند رشدی خود نبودند. بیشترین درصد تلفات به ترتیب در اسانس آویشن باغی 55 درصد، تیمول 47 درصد و کارواکرول 22 درصد محاصبه شد. از طرفی بررسی نتایج مربوط به طول دوره لاروی، پیش شفیرگی و شفیرگی نشان داد که به طور کلی پس از تیمار لاروهای شب‌پره برگ‌خوار توت با غلظت 125/0 درصد اسانس آویشن باغی و ترکیبات تیمول و کارواکرول افزایش معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد از خود نشان داده است. با توجه به نتایج فوق می‌توان نتیجه گرفت که اسانس آویشن و باغی و ترکیبات تیمول و کارواکرول به دلیل اثرات کنترل کنندگی مناسبی که روی شب‌پره برگ‌خوار توت دارند، می‌توانند در کنترل تلفیقی این آفت مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه ها
 
Title
: Investigating the toxicity of thyme essential oil and its major compounds on the activity of digestive enzymes and biological stages of Glyphodes pyloalis Walker (Lepidoptera: Crambidae)
Authors
Maryam Goharrostami, Jalal Jalali Sendi, Reza Hosseini, Malahat Mojarab Mahboubkar
Abstract
Due to the harmful side effects of chemical insecticides, the use of compounds of plant origin has been considered today. The mulberry pyralid moth, Glyphodes pyloais Walker (Lepidoptera: Crambidae), is an important pest of mulberry orchards in the northern regions of the country. In the present study, the oral toxicity of thyme essential oil (EO), Thymus vulgaris L., and two compounds thymol and carvacrol, in an incubator set at a temperature of 26 ± 1 ºC, relative humidity of 60 ± 5 percent and a photoperiod of 16 hours of light and 8 hours of darkness on this pest (age third 24 hours) was evaluated. Investigating the activity of digestive enzymes of mulberry pyralid moth larvae that were fed on concentrations of 0.125 and 0.5% of thyme EO and thymol and carvacrol compounds, shows a significant difference between control and treatments. The activity levels of alpha-amylase, alpha-glucosidase, total protease, and serine proteases (trypsin, chymotrypsin, and elastase) in larvae treated with the above compounds decreased compared to the control and the activity of beta-glucosidase showed a significant increase compared to the control. Aminopeptidase enzyme activity in larvae treated with 0.5% thyme EO and 0.5% thymol shows a significant decrease compared to the control. Also, the activity of carboxypeptidase enzyme was significantly increased in thyme treatment by 0.5% compared to control and other treatments. To investigate the biological stages, 100 repetitions were considered for each treatment, but due to the toxicity of the compounds on the above pest, they could not complete their growth process. The highest percentage of losses was calculated in thyme EO 55%, thymol 47%, and carvacrol 22% respectively. On the other hand, the examination of the results related to the length of the larval, pre-pupal, and pupal periods showed that, in general, after the treatment of mulberry leaf-eating moth larvae with a concentration of 0.125% of thyme EO and thymol and carvacrol compounds, there was a significant increase compared to the control treatment. According to the above results, it can be concluded that thyme EO, thymol and carvacrol compounds can be used to control this pest due to their good control effects on the berry leaf-eating moth.
Keywords
Biocontrol, Biopesticides, Carvacrol, enzyme activity, Thymol