ارزیابی اثر رهاسازی کنترل شده نانواسانس‌های پرتقال و نارنگی بر سمیت تدخینی آن‌ها علیه شپشه آرد Tribolium confusum (Col.: Tenebrinoidea) و شپشه برنج Sitophilus oryzae (Col: Curculionidae)

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1385-25IPPC
نویسندگان
1عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه جیرفت
2- گروه پژوهشی اداره کل استاندارد کرمان، کرمان
3- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه جیرفت، جیرفت
4- کارشناس فنی و فروش شرکت سینجنتا خوزستان
چکیده
نانوامولسیون یکی از کارآمدترین انواع فرمولاسیون برای رسیدن به هدف رهاسازی کنترل شده اسانس‌ها است. در این تحقیق به منظور نشان دادن اثر رهاسازی کنترل شده، روند تغییرات سمیت تدخینی اسانس‌ها و نانواسانس‌های پوست پرتقال و نارنگی در 24 و 48 ساعت، روی دو آفت انباری شپشه آرد T. confusum و شپشه برنج S. oryzae مورد مطالعه قرار گرفت. اسانس‌ها به روش تقطیر آبی از پوست پرتقال و نارنگی استخراج شده و با کروماتوگرافی گازی-طیف‌سنجی‌جرمی (GC-MS) محتوای آن‌ها مورد تحلیل قرار گرفت. برای تبدیل اندازه ذرات اسانس به مقیاس نانومتر از دستگاه تولید امواج مافوق صوت پروب‌دار (UPS) و برای تعیین اندازه نانوذرات، از دستگاه پراکندگی دینامیکی نور (DLS) استفاده گردید که برای هر دو نانوامولسیون، 65 نانومتر برآورد گردید. بر پایه آزمایش‌های مقدماتی، هشت غلظت (5، 10، 15، 20، 25، 50، 75 و 95 میکرولیتر) از اسانس‌ها و نانواسانس‌ها تهیه گردید و جهت ارزیابی سمیت تدخینی مورد استفاده قرار گرفت. آزمایش‌های زیست‌سنجی در دمای 1±27 درجه سانتی‌گراد با رطوبت نسبی 5±65 درصد و 3 تکرار مستقل در زمان‌های 24و 48 ساعت صورت پذیرفت. سمیت تدخینی اسانس‌ها در 24 ساعت بیشتر بود در حالیکه نانواسانس‌ها در 48 ساعت کارایی بیشتری از خود نشان دادند. بیشترین مرگ‌و‌میر شپشه آرد و شپشه برنج به ترتیب 90 و 67/96 درصد مربوط به نانواسانس پرتقال در زمان 48 ساعت و غلظت 95 میکرولیتر مشاهده شد. نتایج این آزمایش، بهبود رهاسازی نانواسانس‌ها در زمان 48 ساعت، با وجود کمتر بودن تاثیر آن‌ها در 24 ساعت نسبت به اسانس‌های فرموله نشده را در عمل آشکار ساخت.
کلیدواژه ها
 
Title
Investigation on the effect of orange and tangerine nanoemulsions' controlled release on their fumigant toxicity against Tribolium confusum (Col.: Tenebrinoidea) and Sitophilus oryzae (Col: Curculionidae)
Authors
Moslem Basij, farideh ganjavi, Razieh razavi, iman sharifian
Abstract
Nanoemulsion formulation has been one of the most effective types of formulation to achieve controlled release of essential oils. In this study, in order to show the effect of controlled release, fumigant toxicity of essential oils and nanoemulsions of orange and tangerine peels were investigated on two stored product pests, T. confusum and S. oryzae, in 24 and 48 hours. The essential oils were extracted from dried orange and tangerine peels using a hydrodistillation method and their content were analyzed by gas chromatography mass spectrometry (GC-MS). Ultrasonic probe sonicator (UPS) was utilized to convert the essential oil particles into the nanometer scale. Particle sizes were determined using a dynamic light scattering (DLS) instrument and was 65 nanometer for both of them. Based on preliminary experiments, eight concentrations (5, 10, 15, 20, 25, 50, 75, and 95 microliters) of the essential oils and nanoformulations were prepared for fumigant toxicity evaluation. The bioassays were conducted under controlled conditions at a temperature of 27±1 C◦, relative humidity of 65±5%, and with three independent replicates at 24 and 48 hours. Fumigant toxicity of the essential oils was higher at 24 hours, while the nanoemulsions exhibited greater efficacy at 48 hours. The highest observed mortality percentage was recorded for orange nanoemulsion at 48 hours and a concentration of 95 µl. Results showed higher efficiency of nanoemulsions in 48 h; while, they were less efficient than non-formulated essential oils in 24 h that is related to their better release function.
Keywords
Plant essential oils, Nanoemulsion, Stored product pests, Fumigant toxicity, controlled release