تعیین غلظت نیترات در برخی محصولات پر مصرف کشاورزی با استفاده از کروماتوگرافی مایع با فشار بالا در استان کرمان
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1388-25IPPC
نویسندگان
1عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه جیرفت
2- گروه پژوهشی اداره کل استاندارد کرمان، کرمان
3- کارشناس فنی و فروش شرکت سینجنتا خوزستان
چکیده
یکی از فاکتورهای مهم در تعیین کیفیت محصولات کشاورزی، ارزیابی میزان نیترات موجود در بافت آنها است. مصرف بی رویه کودهای شیمیایی حاوی نیترات، در کنار عدم جذب آن در فرایندهای بیولوژیک گیاه، منجر به تجمع آن در محصولات کشاورزی و افت کیفیت آنها میگردد. بالا بودن غلظت نیترات، باعث ایجاد بیماری کم خونی، انواع مسمومیتها در کودکان و تولید ماده سرطانزای نیتروزآمین در بدن میشود. این پژوهش با هدف بررسی غلظت نیترات در محصولات کشاورزی پرمصرف در سبد خانوارها (پیاز، سیبزمینی گوجه و کاهو) در شهر کرمان و جیرفت در بهار 1403 انجام شد. به منظور نمونهبرداری، از مزارع و میادین به صورت تصادفی از هر محصول، 15 نمونه 2 کیلوگرمی جمعآوری و به آزمایشگاه منتقل شد. از پودر پتاسیم نیترات برای تهیه استاندارد، استفاه شد. تعیین حد مجاز نیترات، با استفاده از دستورالعمل ارائه شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به شماره 16721 انجام شد. از دستگاه کروماتوگرافی مایع با فشار بالا (HPLC) با شناساگر ماوراءبنفش (UV detector) جهت اندازهگیری میزان نیترات موجود در نمونهها استفاده شد. حد تشخیص دستگاه، 1 نانوگرم بر کیلوگرم بوده و درصد بازیافت 108 گزارش شده است. بیشترین غلظت نیترات در پیاز، سیبزمینی گوجه و کاهو به ترتیب 9/109، 2/19، 243 و 6/19 میلیگرم بر کیلوگرم به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که هیچ یک از نمونهها دارای تجمع نیترات بیشتر از حد مجاز باقیمانده (MRL) تعیین شده توسط سازمان ملی استاندارد و کدکس نبودند. بنابراین، میتوان گفت که محصولات مورد نظر در کرمان و جیرفت از لحاظ تجمع نیترات، از کیفیت قابل قبولی برخوردار بودهاند.
کلیدواژه ها
Title
Determination of nitrate concentrations in some widely consumed agricultural products using High-Pressure Liquid Chromatography (HPLC) in Kerman province
Authors
Moslem Basij, farideh ganjavi, iman sharifian
Abstract
One of the most important factors in determining the quality of agricultural products is assessing the level of nitrates in their tissues. Indiscriminate use of chemical fertilizers containing nitrates, in addition to their inadequate absorption in plant biological processes, leads to their accumulation in agricultural products and a decline in their quality. High concentrations of nitrates can cause anemia, various poisoning in children, and the production of carcinogenic nitrosamines in the body. This research aimed to investigate the nitrate concentration in commonly consumed agricultural products in households (onions, potatoes, tomatoes, and lettuce) in the cities of Kerman and Jiroft in the spring of 2024. For sampling, 15 samples of 2 kilograms were randomly collected from farms and fields for each product and transferred to the laboratory. Potassium nitrate powder was used to prepare the standard. The determination of the permissible limit of nitrates was carried out using the procedure number 16721, provided by the Standards and Industrial Research Organization of Iran. High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) with Ultraviolet (UV) detector was used to measure the nitrate levels in the samples. The device's detection limit was 1 nanogram per kilogram, with a reported recovery rate of 108%. The highest nitrate concentrations in onions, potatoes, tomatoes, and lettuce were found to be 109.9, 19.2, 243.6, and 19.6 milligrams per kilogram, respectively. The results of this study showed that none of the samples exceeded the specified Maximum Residue Limit (MRL) for nitrates set by the National Standardization Organization and Codex. Therefore, it can be said that the targeted products in Kerman and Jiroft have an acceptable level of nitrate accumulation in terms of quality.
Keywords
Nitrate accumulation, Agricultural crops, Maximum Residue Limit (MRL), High Pressure Liquid Chromatography (HPLC)