تعیین باقیمانده 223 نوع آفت‌کش در تعدادی از محصولات گلخانه‌ای شهرستان جیرفت با استفاده از روش کچرز و کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی‌جرمی

پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
کد مقاله : 1391-25IPPC
نویسندگان
1عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه جیرفت
2- کارشناس فنی و فروش شرکت سینجنتا خوزستان
3- گروه پژوهشی اداره کل استاندارد کرمان، کرمان
چکیده
باقیمانده آفت‌کش‌های نباتی، خطرات بسیار جدی بر سلامت انسان و محیط زیست داشته و به علاوه در سال‌های گذشته، سطوح بالای آن‌ها در محصولات کشاورزی موجب مرجوع شدن کالای صادراتی در این بخش شده‌اند. با توجه به کاربرد گسترده سموم دفع آفات در گلخانه‌های کشور و به ویژه استان کرمان و افزایش نگرانی‌ها از باقیمانده آفت‌کش‌ها در این گروه از تولیدات، ارزیابی میزان باقیمانده 223 نوع آفت‌کش به روش کچرز (QuEChERS) در تعدادی از محصولات گلخانه‌ای با استفاده ازکروماتوگرافی گازی- طیف‌سنج‌جرمی‌ استفاده شد. تحقیق به روش توصیفی بر روی 15 نمونه خیار، گوجه و فلفل به منظور اندازه‌گیری باقیمانده آفت‌کش‌هایی از گروه‌های کلره آلی، فسفره آلی، پیرتروئیدی، کارباماته، تریازینی و استروبیلورینی انجام گرفت. جهت استخراج باقیمانده سموم، از استونیتریل و سولفات منیزیم در حضور سدیم‌کلرید جهت آبگیری و از PSA برای پاکسازی استفاده شد. برای حذف اثر ماتریکس، منحنی کالیبراسیون استاندارد داخلی به کار گرفته شد. منحنی کالیبراسیون برای اکثر آفت‌کش‌ها در محدوده 150-10 میکروگرم بر کیلوگرم و ضریب همبستگی (r2) معادل 9985/0 به دست آمد. جهت تعیین درصد بازیافت از نمونه‌های اسپایک در غلظت‌های 25، 10، 50، 100 و 150 نانوگرم بر کیلوگرم و افزودن استاندارد داخلی در سطح 150 نانوگرم بر کیلوگرم در 5 روز مختلف استفاده شد. میانگین بازیابی آفت‌کش‌ها 80 تا 120 درصد و انحراف استاندارد نسبی کمتر از 20 درصد را نشان داد. حد تشخیص (LOD) و حدود تعیین کمّی (LOQs) به ترتیب در محدوده 15-5 میکروگرم بر کیلوگرم و 40-15 میکروگرم بر کیلوگرم تعیین شدند. بیشترین باقیمانده سموم از لحاظ وزنی، در گوجه‌فرنگی، فلفل و خیار به ترتیب تیودیکارب، بروموپروپیلات و ایپرودیون با مقادیر 03/0، 06/0 و 02/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم تعیین گردیدند. همچنین، نتایج این تحقیق نشان داد که هیچ یک از نمونه‌ها دارای باقیمانده سموم بیشتر از حد مجاز (MRL) تعیین شده به وسیله کدکس غذایی FAO/WHO نبودند.
کلیدواژه ها
 
Title
Residue determination of 223 pesticides in some greenhouse products in Jiroft using the QuEChERS method and Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS)
Authors
Moslem Basij, iman sharifian, farideh ganjavi
Abstract
pesticides residue pose serious risks to human health and the environment, and in recent years, their high levels in agricultural products have led to the deport of exported crops in this industry. Considering the widespread use of pesticides in Iran greenhouses, especially in Kerman province, and the increasing concerns about pesticide residues in this group of products, an assessment was made on the residue levels of 223 types of pesticides using the QuEChERS method in some greenhouse products using gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The study, carried out descriptively on 15 cucumber, tomato, and pepper samples to measure various types of organochlorine, organophosphate, pyrethroid, carbamate, triazine, and strobilurin pesticides. For residue extraction, acetonitrile and magnesium sulphate were used in the presence of sodium chloride for hydration and PSA for clean-up. An internal standard calibration curve was used to eliminate matrix effects. The calibration curve for most pesticides ranged from 10-150 μg/kg and a correlation coefficient (r2) equivalent to 0.9985 was obtained. To determine the recovery percentage from spiked samples at concentrations of 25, 10, 50, 100, and 150 nanograms per kilogram (ng/kg), and the addition of internal standard at a level of 150 ng/kg were used on 5 various days. The average recovery of pesticides was between 80 to 120 percent, showing a relative standard deviation of less than 20 percent. The limit of detection (LOD) and the limit of quantification (LOQs) were determined in the ranges of 5-15 and 15-40 μg/kg respectively. The results of this study showed that none of the samples contained pesticide residues above the maximum residue limit (MRLs) set by the Codex Alimentarius of the FAO/WHO.
Keywords
Pesticides residue, maximum residue limit, QuEChERS method, Gas chromatography-Mass spectrometry