بررسی نقش قارچها و استفاده از قارچ کش در سیاهشدگی، ریزش محصول و لکهبرگی در باغات پسته استان کرمان
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1393-25IPPC (R1)
نویسندگان
1کارشناسان بخش گیاهپزشکی طرح سیماب اتحادیه شرکت های تعاونی تولید استان کرمان
2کارشناسان گیاهپزشکی طرح سیماب اتحادیه تعاونی تولید روستایی استان کرمان
چکیده
پسته (Pistacia vera) از مهمترین محصولات باغی و عمدهترین صادرات غیرنفتی کشور است. در درختان پسته مشکلات متعددی از جمله سیاه شدگی، ریزش محصول و لکه برگی مشاهده میشود. علیرغم مشخص نبودن نقش عوامل قارچی در ایجاد این علائم از ترکیبات قارچکش استفاده میگردد که این امر موجب مخاطرات زیست محیطی و تحمیل هزینههای اقتصادی میشود. به منظور ارزیابی اثر استفاده از قارچکش کاپتان بر عوامل قارچی از جمله Alternaria alternata و A. arborescens که ممکن است در ایجاد علائم در میوه و برگ نقش داشته باشند، تحقیقی در سال 1400 در یکی از باغات شهر کرمان انجام شد. این آزمایش در قالب بلوک کامل تصادفی با 3 تیمار(1- قارچکش کاپتان2-آب 3-شاهد) و3 تکرار(هر تکرار شامل تعداد 5 درخت) انجام گردید.درختان انتخاب شده رقم اکبری با سن 35 سال و فاصله بین ردیفها 6متر و بین درختان 1متر بود.مدیریت باغ و همچنین درختان انتخاب شده از نظر سن، سلامت، قطر تنه، ارتفاع و تاج در قطعات مورد آزمایش یکسان بودند. میزان سیاه شدگی و ریزش میوه قبل از اعمال تیمارها در ابتدای اردیبهشت 1400 ارزیابی گردید و آمار برداری از این شاخصها در فواصل 45 روزه طی سه مرحله پس از اعمال تیمارها انجام شد. همچنین اندازه گیری وزن میوه ها در تاریخ 26/06/1400 پس از برداشت تمام میوه های هر تیمار صورت گرفت. تعداد 100 عدد میوه پسته همراه با پوست نرم به صورت تصادفی انتخاب و وزن آنها با ترازویی با دقت 0.01 گرم اندازه گیری شد.در هر مرحله از نمونه برداری، میوه و برگ های دارای علائم سیاه شدگی جهت بررسیهای بعدی جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل گردید. نمونهها پس از ضدعفونی سطحی، برروی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار PDA (Merck) کشت داده شد و به مدت 15 روز در گرمخانه نگهداری شد. رشد و بیماریزایی قارچهای جدا شده شامل Ulocladium sp., Fusarium sp. مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل، هیچکدام از قارچهای جداشده در علائم ایجاد شده در میوه و برگها نقش نداشتند و از نظر میزان سیاه شدگی و ریزش میوه، لکه برگیها و وزن میوهها بین تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. بنابراین قارچها در ایجاد علائم نقشی نداشته و استفاده از قارچکش در جلوگیری از بروز خسارت بدون تاثیر بود.
کلیدواژه ها
Title
Investigating the role of fungal agents and the effect of fungicides on blackening, fruit abscission and leaf spots in pistachio orchards in Kerman province
Authors
seyed kazem mahdavi anari, Mahnoosh Mohammadi nezhad, Mohsen Mohammadi anayi
Abstract
Pistachio (Pistacia vera) is one of the most important orchard products in Iran. and the main non-oil export of the country. Several problems are observed in pistachio trees such as blackening and abscission of fruit and leaf spot. Despite of the role of fungal agents in causing these symptoms is not known, fungicide compounds are used, which causes environmental hazards and economic costs. In order to evaluate the effect of Captan fungicide on fungal agents including Alternaria alternata and A. arborescens that may be involved in causing symptoms in fruits and leaves, a research was carried out in 2021 in one of the gardens of Kerman city. This experiment was conducted in complete randomized block with 3 treatments (1- Captan fungicide, 2- water, 3- control) and 3 replications (each replication includes 5 trees). The selected trees were Akbari variety and 35 years old; distance rows were 6 meters and between trees was 1 meter. Garden management and as well as trees selected in age, health, trunk diameter, height, and crown were uniform. The degree of blackening and fruit abscission was evaluated before treatments at the beginning of April 2021, and data were collected at 45-day intervals during three stages after treatments. Also, after harvesting all the fruits of each treatment fruit weight was measured on 17 Sep. 2021. randomly was selected 100 pistachio fruits with the hull and their weight was measured with a 0.01 grams scale accuracy. At each stage of sampling, blackening fruits and leaves were collected and investigated in laboratory. The samples disinfection and were cultured on potato dextrose agar PDA (Merck) medium and incubated for 15 days. the growth and pathogenicity of isolated fungi such as Ulocladium sp., Fusarium sp. were evaluated. Based on the results, no pathogenic fungus was involved in the symptoms caused in the fruit and leaves, and no significant difference was between the blackening and fruit abscission treatments, leaf spots and the weight of the fruits. Therefore, fungi no causal agent of symptoms, and the use of fungicides was ineffective in preventing damage.
Keywords
physiological disease, fungal diseases, Pistacia vera