بررسی تأثیر تغذیه در کاهش بیماری آنتراکنوز درختان گردو

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1403-25IPPC
نویسندگان
گروه گیاهپزشکی ، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران
چکیده
برهمکنش بین گیاهان و بیمارگرها می‌تواند بوسیله فاکتورهای متعددی از جمله تغذیه متأثر شود. نیتروژن به عنوان یک ماکرومغذی نقش اساسی در رشد، توسعه و مقاومت گیاهان به تنشهای زیستی و غیرزیستی دارد. به منظور ارزیابی اثر تغذیه بر بیماری آنتراکنوز گردو، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در شرایط گلخانه اجرا گردید. نهال‎های گردو در یک دوره ( فروردین تا دی ماه 1401) تحت تغذیه با تیمارها شامل نیتروژن، نیتروژن+ فسفر، نیتروژن+ پتاسیم، نیتروژن+ فسفر+ پتاسیم و شاهد بدون تغذیه(آب مقطر) و به روش محلول‌پاشی قرار گرفتند. قبل از مایه‌زنی، نمونه‌هایی از برگ گیاهان جهت آنالیز شیمیایی عناصر برداشت شد. سپس با تهیه سوسپانسیون اسپور با رقت 105×2 اسپور در هر میلی لیتر آب مقطر سترون از جدایه قارچی عامل بیماری، نهالهای گردو مایه‌زنی شدند. گلدان‌ها در شرایط محیطی کنترل شده (دمای 22-20درجه سلسیوس، تناوب نوری 12 ساعته و رطوبت بالای 75%) نگهداری شدند. صفاتی از قبیل تعداد برگهای آلوده، تعداد لکه‎ آلوده، مساحت لکه آلوده و درصد سطح آن نسبت به کل سطح برگ، وجود یا عدم وجود آسروول و تعداد آن، قطر لکه بیمار و شاخص بیماری محاسبه و ثبت گردید. نتایج آنالیز آماری نشان داد که در اغلب صفات مورد بررسی اختلاف معنی‌دار در سطح یک درصد بین تیمارهای مختلف تغذیه مشاهده گردید و استفاده از تغذیه در مقایسه با عدم تغذیه باعث کاهش بیماری آنتراکنوز گردید. آنالیز کمیت نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگهای برداشت شده گردو نشان داد که با افزایش درصد نیتروژن برگ، از تعداد لکه، مساحت لکه بیماری و شاخص بیماری کاسته شد. نتایج این پژوهش می تواند پایه‌ای برای تحقیقات بعدی و استفاده از رژیم تغذیه‌ای مناسب برای درختان گردو باشد تا ضمن افزایش عملکرد کمی و کیفی محصول از شدت بیماری آنتراکنوز نیز کاسته شود.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation the impact of nutrition in reducing anthracnose disease of walnut trees
Authors
Seyyed Hossein Vafaei
Abstract
The interaction between plants and pathogens can be influenced by multiple factors such as nutrients. Nitrogen (N) is an essential macronutrient for plant normal growth, development and resistance to abiotic and biotic stresses. For evaluation the effect of nutrition on severity of walnut anthracnose, an experiment was conducted based on a randomized completely design with 3 replications under controlled environmental conditions. Walnut seedlings were sprayed monthly with 100 ml of nutritional solutions (nitrogen, nitrogen + phosphorus, nitrogen + potassium, nitrogen + phosphorus + potassium) from April through December 2022. Leaf samples for chemical analysis were obtained prior to inoculation. Then seedlings were inoculated with spore suspension 2 × 105 spores ml−1 and maintained in controlled environmental conditions (temperature 20-22 ° C, humidity > 75% and followed by 12h photoperiod). Traits such as number of infected leaves, number of infected spots, percentage of infected leaf area, presence or absence of acervulus and its number, diameter of diseased spots and disease index were used as criteria to evaluate the severity of walnut anthracnose. Analysis of variance showed significant difference between of treatments in all of the studied traits (P<0.001). Use of nutrition compared to lack of nutrition, reduced the severity of anthracnose. The number of anthracnose lesions, percentage of infected leaf area and disease index decreased as the nitrogen content of black walnut leaves increased. The results of this research can be used as a basis for further research and selection of suitable nutritional regime for walnut trees to increase the quantitative and qualitative yield and reduction severity of walnut anthracnose.
Keywords
Key words: Acervulus, Nitrogen, phosphorus, Potassiun, Marssonina jouglandis