بررسی تاثیر آفتکش‌های ارگانیک روی آگرو(ماترین) و بیولوژیک Bacillus thuringiensis (بایولپ) درکنترل کرم برگخوار پاییزه

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1409-25IPPC (R1)
نویسندگان
1ندارم
2دانشیار دانشگاه ولیعصر رفسنجان
چکیده
یکی از مهم‌ترین آفات محصولات زراعی کرم برگخوار پاییزه Spodoptera frugiperda Smith (Lepidoptera, Noctuidae:) است که میزبان‌های زیادی دارد. از مهم‌ترین آن‌‌ها می‌توان به ذرت اشاره کرد. در اثر تغذیه این آفت خسارت زیادی به محصولات زراعی وارد می‌کند و باعث کاهش کمی و کیفی محصولات زراعی می‌شود. در حال حاضر برای کنترل این آفت حشره‌کش‌هایی استفاده می‌شود که می‌‌تواند به مرور زمان با مقاومت حشره نسبت به آن‌ها، اثرات زیست محیطی نیز به همراه داشته باشد. در این تحقیق تاثیر آفتکش روی آگرو و آفتکش بیولوژیک Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki بر روی آفت کرم برگخوار پاییزه ذرت در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار، در سه تکرار و هر تکرار با 10 لارو سن دو به روش اسپری روی گیاه انجام شد. درآزمایش زیست سنجی برگ ذرت با سه غلظت شامل5/0 در هزار، 1 در هزار و 5/1 در هزار از آفتکش بیولوژیک B. thuringiensis تیمار شد. از حشره‌کش روی آگرو با دز دو در هزار استفاده شد. نتایج زیست سنجی آزمایشگاهی پس از گذشت هشت روز با ثبت میزان مرگ و میر روزانه نشان داد میزان مرگ و میر با افزایش غلظت‌های مختلف ترکیب BT به طور معنی‌داری افزایش می‌یابد (df=2.6, F=40.44, P> 0.005).. بیشترین میزان مرگ و میر با غلظت 5/1در هزار BT،33/3±0/93 درصد و کمترین میزان مرگ و میر این حشره‌کش66/0±6/26درصد با غلظت 5/0 در هزار مشاهده شد. همچنین میزان مرگ و میر باغلظت 2 در هزار روی آگرو57/0±80 درصد تعیین شد. با توجه به نتایج این تحقیق پیشنهاد می‌شود پژوهش‌های مزرعه‌ای با استفاده حشره‌کش بیولوژیکBT جهت بررسی تاثیر آن روی آفت برگخوار پاییزه انجام شود.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of the efficacy of the Pesticides Rui Agro (Matrine) and Bacillus thuringiensis) Biolope (in the control of Spodoptera frugiperda
Authors
Mahnoosh Mohammadi nezhad, Kamran Mahdian
Abstract
Spodoptera frugiperda Smith (Lepidoptera, Noctuidae) is one of the most important pests of crops, which has many hosts. As a result of the feeding of this pest, a lot of damage will be done to crops and it causes the quantitative and qualitative reduction of crops. Currently, insecticides are used to control this pest, which can have environmental effects over time due to the insect's resistance to them. The efficacy of two insecticides, the organic insecticide based on plants (Rui Agro) and Bacillus thuringiensis subsp. kurstak in the control of S. frugiperda in laboratory conditions was investigated. This research was conducted in the form of a completely randomized design with five treatments, in three replications and each replication with 10 larvae of the second age by spraying on the plant. In the bioassay test, corn leaves were treated with three concentrations of biological pesticide B. thuringiensis with three concentrations including 0.5, 1, and 1.5 per thousand. Rui Agro insecticide was used with a dose of 2 per thousand. The results of laboratory bioassay after eight days by recording the daily mortality rate and using different concentrations of compounds on the second instar larvae of the S. frugiperda showed that the mortality rate also increases significantly with the increase of different concentrations of the biological compound (BT) (df=2.6, F=40.44, P > 0.005).. The highest mortality rate was observed with a concentration of 1.5 per thousand BT, 93.3%±0.33 and the lowest mortality rate of this insecticide was 26.6%±0.66 with a concentration of 0.5 per thousand. Furthermore, the death rate was determined to be 2 per thousand in Rui Agro 80%±0.57.According to the results of this research, it is suggested to conduct field studies using BT biological insecticide to investigate its effect on the S. frugiperda.
Keywords
corn, Fall armyworm, Biological insecticide