بررسی کنترل زیستی بیمارگر Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum توسط جدایههای اکتینوباکتر و تاثیر آن ها روی رشد گیاه خیار
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1455-25IPPC (R2)
نویسندگان
دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
چکیده
بیماریهای قارچی از چالشهای عمده تولید محصولات گلخانهای سبزی و صیفی به شمار میروند. شرایط مناسب رطوبت و دما در گلخانهها، زمینه را برای رشد و گسترش این بیماریها فراهم میکند. یکی از بیماریهای مهم قارچی خیار، پژمردگی فوزاریومی است که توسط قارچ Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum (FOC) ایجاد میشود. این بیماری میتواند خسارات قابل توجهی به محصول خیار وارد کند، زیرا FOC از طریق ریشه یا ساقه وارد گیاه میشود و علائمی همچون زردی، کاهش رشد، پژمردگی برگها و نکروز ساقه را ایجاد مینماید. مدیریت این بیماری به دلیل خاکزاد بودن عامل بیماریزا و نفوذ آن به بافتهای پارانشیمی گیاه بسیار دشوار است. استفاده از آنتاگونیستهای میکروبی به عنوان یک راهکار مدیریت امیدوارکننده برای کنترل بیمارگرهای خاکزاد مطرح شده است. در این پژوهش، امکان کنترل زیستی پژمردگی فوزاریومی خیار در شرایط آزمایشگاهی و گلخانهای با استفاده از 7 جدایه اکتینوباکتری جمعآوری شده از خاکهای زراعی مناطق مختلف مورد بررسی قرار گرفت. تمامی جدایهها به طور معنیداری نسبت به شاهد آلوده، شدت بیماری را کاهش دادند؛ اگرچه وقوع بیماری در همه تیمارها مشاهده شد. از میان جدایههای باکتریهای آنتاگونیست، دو جدایه SP1 و SC2 در آزمایشهای گلخانهای پژمردگی فوزاریومی را به طور معنیداری کنترل کردند و پنج جدایه بیشترین تأثیر را بر فاکتورهای رشدی گیاه داشتند. همچنین نتایج نشان داد که همه جدایهها به جز CS1 و SG1، طول گیاه، وزن گیاه، طول ریشه، و وزن تر و خشک گیاه را نسبت به شاهد سالم به طور معنیداری افزایش دادند. با توجه به اثر بازدارندگی خوب این جدایههای اکتینوباکتری در شرایط آزمایشگاهی و گلخانهای، تحقیقات بیشتر برای تولید و تجاریسازی این باکتریها توصیه میشود.
کلیدواژه ها
Title
Biological control of pathogenic Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum by actinobacteria isolates and their effect on cucumber plant growth
Authors
Elham Rezvani, Akbar Shirzad, Saeid hazrati
Abstract
Fungal diseases pose a major challenge in greenhouse vegetable and cucumber production. The favourable humidity and temperature conditions in greenhouses create an ideal environment for the growth and spread of these diseases. One of the most significant fungal diseases affecting cucumbers is Fusarium wilt, caused by the fungus Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum (FOC). This disease can cause considerable damage to cucumber crops as FOC enters the plant through the roots or stems, leading to symptoms such as yellowing, stunted growth, leaf wilting, and stem necrosis. Managing this disease is particularly challenging due to the soil-borne nature of the pathogen and its ability to penetrate the plant's parenchymal tissues.
The use of microbial antagonists has been proposed as a promising management strategy to control soil-borne pathogens. In this study, the potential for biological control of Fusarium wilt of cucumber was investigated under laboratory and greenhouse conditions using seven actinobacterial isolates collected from agricultural soils in different regions. All isolates significantly reduced disease severity compared to the infected control, although disease incidence was observed in all treatments. Among the antagonist bacterial isolates, two isolates, SP1 and SC2, significantly controlled Fusarium wilt in greenhouse experiments, and five isolates had the greatest effect on plant growth factors. The results also showed that all isolates, except CS1 and SG1, significantly increased plant length, plant weight, root length, and fresh and dry weight of plants compared to the healthy control. Given the strong inhibitory effects of these actinobacterial isolates under laboratory and greenhouse conditions, further research is recommended for their production and commercialization.
The use of microbial antagonists has been proposed as a promising management strategy to control soil-borne pathogens. In this study, the potential for biological control of Fusarium wilt of cucumber was investigated under laboratory and greenhouse conditions using seven actinobacterial isolates collected from agricultural soils in different regions. All isolates significantly reduced disease severity compared to the infected control, although disease incidence was observed in all treatments. Among the antagonist bacterial isolates, two isolates, SP1 and SC2, significantly controlled Fusarium wilt in greenhouse experiments, and five isolates had the greatest effect on plant growth factors. The results also showed that all isolates, except CS1 and SG1, significantly increased plant length, plant weight, root length, and fresh and dry weight of plants compared to the healthy control. Given the strong inhibitory effects of these actinobacterial isolates under laboratory and greenhouse conditions, further research is recommended for their production and commercialization.
Keywords
biological control, antagonist, Sustainable Agriculture, rhizosphere, biochemical