شته‌های مرتبط با Pistacia mutica (Anacardiaceae) در جنگل‌های پسته در استان کرمانشاه و نکاتی در مورد گونه‌های رایج

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1456-25IPPC
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
2گروه کشاورزی، امپریال کالج، دانشگاه لندن
3گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران
چکیده
پسته از خانواده Anacardiaceae (راستهSapindale ) است، پسته کشت شده Pistacia vera L با مغز‌های خوراکی، با اهمیت تجاری قابل توجهی که ارزش آن طی سه چهار دهه اخیر افزایش یافته و به ارزش سالانه بیش از 2 میلیارد دلار رسیده است. جنس Pistacia شامل 14taxa (9 گونه، 5 زیر گونه) در جهان است. Pistacia mutica Fisch. & C. A. Mey (همچنین P. atlantica subsp. mutica نیز شناخته شده است) به نام بنه یا پسته جنگلی و کوهی است، که به طور طبیعی در دامنه کوه‌های فلات ایران می‌روید و حدود 2400000 هکتار تخمین زده شده است. مغز دانه پسته کوهی اغلب توسط ساکنان محلی برای تهیه شیرینی‌های مختلف محلی استفاده می شود، صمغ درختان پسته وحشی معطر و مصارف بهداشتی و آرایشی دارویی نیز دارد. منطقه مورد مطالعه شامل حدود 27 درخت و بوته پسته در هکتار با قطر کمتر از 20 سانتی متر انتهای شاخه در ارتفاع است. P. mutica سازگاری ویژه ای با شرایط نامساعد محیطی و در مواجه با آفات و بیماری‌های گیاهی دارد و منابع بسیار با ارزشی از عوامل کنترل طبیعی است که قادرند خسارات آفات و بیماری‌ها در پسته کوهستانی را زیر سطح آستانه آسیب اقتصادی نگهدارند. شته‌‌ها از آفات عمده بر روی درختان پسته جنگلی P. mutica محسوب می‌شوند، که بیشتر آن‌‌ها متعلق به شته‌‌های گال‌زای (Fordini) هستند. شته‌های گال‌زا میزبان خود را به شکل گال جهت مواد مغذی بهتر و پناهگاه مناسب علیه دشمنان طبیعی و عوامل نا مساعد فیزیکی و شیمیایی محیطی تغییر می‌دهند. با این حال، اطلاعات کمی در مورد قبیله ی Fordini مرتبط با درختان پسته در دسترس است. تنوع و فراوانی نسبی شته‌‌های مولد گال روی درختان پسته در جنگل‌‌های پسته وحشی واقع در کوه‌‌های طاق بستان کرمانشاه در ارتفاعات 1400 تا 2500 متری از سطح دریا انجام شد. نمونه‌‌های برگ و شاخه به‌طور تصادفی با استفاده از قیچی باغبانی انتخاب و مورد مطالعه‌ی تاکسونومیک با کلیدهای شناسایی موجود داخلی و بین‌المللی قرار گرفتند. در این مطالعه 5 گونه شته گال‌زا، از زیر خانواده Eriosomatinae، در قبیله‌ی Fordini به شرح زیر مشخص شدند: Baizongia pistacia (Linnaeus, 1767)، Forda hirsuta (Mordvilko,1928)، Forda marginata (Koch, 1857)، Geoica utricularia (Passerini, 1860) و Forda riccobonii (De Stefani, 1899). در بین آن‌ها گونه‌ی F. marginata رایج‌تر است. داده‌ها نشان می‌دهد که 93% درختان توسط F. marginata آلوده می‌شوند، در حالی که 75% از برگ‌های هر درخت آلودگی را نشان می دهند و هر برگ شامل 25% از برگچه‌های آلوده است.
کلیدواژه ها
 
Title
Aphids associated with Pistacia mutica (Anacardiaceae) in pistachio forest in Kermanshah province, and notes on common species
Authors
Hadis Nehrangi, Hassanali Vahedi, Mohamad Roshan Heidari, Seyed Massoud Madjdzadeh
Abstract
Pistacia L. belongs to the family of Anacardiaceae (order Sapindales), which is an economically important including the cultivated pistachio, Pistacia vera L. with edible nuts of considerable commercial importance, where its value has increased over the last three-four decades reaching an annual value of more than $2 billion. Pistacia genus includes 14 taxa (9 species, 5 sub spices) in the world. Pistacia mutica Fisch. & C. A. Mey [also known P. atlantica subsp. mutica] is a forest or mountain pistachio naturally grown in the slope of mountain in Iranian plateau there are about 2,400,000 hectare of wild/mountain pistachio tress in Iran. The fruits of mountain pistachios often used by local inhabitants for different sweets and local pastries, the gum of wild pistachio trees are use as a kind of gums, fragrant and medicinal use too the study area including about 27 pistachio trees and bushes per hectare, with less than 20 cm diameter at breath height. P. mutica has a special compatibility with unfavorable environmental conditions and in the face of challenging with pest insects factors and source of natural control agents where the keep the damages of pest and diseases under economic injury threshold. Aphids are considered as a major pest of P. mutica, most of which belonging to gall-inducing Aphids (Fordini). Gall-forming aphids manipulate their host to gain a better nutrient supply, as well as physical and chemical protection form natural enemies and abiotic factors. However, little data is available on Fordini, which associated with pistachio trees. The diversity and relative abundance of gall-inducing Aphids on pistachio trees was monitored in wild pistachio forest located in Taq-e-Bostan mountains, Kermanshah, Iran. The samples of leaves and branches were selected randomly using a Gardening secator in the wild pistachio growing areas at an altitude of 1400–2500 m above sea level. This study records 5 galling-aphid species of 3 genera in Eriosomatinae: Fordini, as follow: Baizongia pistaciae (Linnaeus, 1767), Forda hirsuta (Mordvilko, 1928), Forda marginata (Koch, 1857), Forda riccobonii (De Stefani, 1899) and Geoica utricularia (Passerini, 1860). F. marginata is the most gall inducing aphids rather than the other species. The data indicates that 93% of trees infests by F. marginata, while 75% of compound pistacia leafs on each tree exhibit infestation, including 25% of infested leaflets.
Keywords
aphid, Gall aphid, Pest, Kermanshah, Pistacia mutica