تعیین مشخصات عامل بیماری سوختگی باکتریایی برگ‌های پیاز در استان اصفهان

پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
کد مقاله : 1475-25IPPC
نویسندگان
1دانشجوی کار شناسی ارشد، گروه گیاهپزشکی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
2هیات علمی
چکیده
طی سال‌های اخیر در منطقه فریدن اصفهان یک نوع بیماری سوختگی باکتریایی در برگ‌های پیاز رایج شده است که خسارت قابل‌توجهی به تولید این محصول وارد می‌کند. علایم اولیه بیماری به‌ صورت لکه های سفید دوکی در برگ‌ها ظاهر می‌شود، پس از بروز آبسوختگی، این لکه‌ها نکروز شده و ضمن به‌ هم پیوستگی باعث سوختگی کامل برگ‌ها می‌شوند. از کشت مستقل لکه‌های سفید، آبسوخته و نکروز برگ 52 نمونه پیاز جمع‌آوری شد، همواره یک باکتری گرم منفی، با کلنی‌های کرم رنگ، دوکی شکل، غیر‌فلورسنت و کند‌‌ رشد روی محیط‌های کشت Nutrient Agar و King’B رشد نمود که جدایه‌های آن در آزمون‌های انگشت نگاری ژنتیکی با ERIC و BOX الگوی تکثیر DNA یکنواختی داشتند. با مایه‌زنی سوسپانسیونی از نماینده‌های این جدایه‌های باکتریایی روی برگ‌های پیاز، سیر و تره‌فرنگی، طی دو هفته لکه‌های سفیدی ظاهر شد که به تدریج به حالت نکروز در‌آمدند. توالی‌یابی نوکلئوتیدی ناحیه16S rRNA و ژن‌های خانه‌داری gyrB، rpoD، glt1 و ژن تولید کروناتین (cfl) نشان داد که این جدایه‌های باکتریایی در حدی بالاتر از 99% به باکتری Pseudomonas coronafaciens شباهت دارند که قبلا به عنوان P. syringae pv. coronofaciens نامیده می‌شد. میزبان های اصلی این باکتری گیاهان خانواده Poaceae می‌باشند و جدایه‌های پیاز در این تحقیق نیز قادر بودند در شرایط گلخانه روی روی گندم، جو، چاودار و یولاف لکه‌های سفید و بعد نکروز مشابه با علایم روی پیاز ایجاد نمایند. به دلیل عدم تولید رنگدانه فلورسنت این باکتری روی محیط‌کشت King’B که از خصوصیات پاتووارهای P. syringae محسوب می‌شود و بیماری‌زایی این جدایه‌های پیاز روی بعضی گیاهان خانواده گندمیان و جنس پیاز(Allium sp.) به‌نظر ‌می‌رسد که شناسایی عامل بیماری سوختگی باکتریایی برگ‌های پیاز در استان اصفهان تحت عنوان Pseudomonas coronafaciens منطقی باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
Delineation of the causal agent of bacterial foliage blight of onion in Isfahan province
Authors
maryam gheysari, Masoud Bahar, Sadegh Zarei
Abstract
In recent years, a bacterial blight disease affecting onion leaves has become more prevalent in the Feridan region of Isfahan province, leading to significant impact on onion products. The disease commences with the appearance of white oblong spots, which later develop into water-soaked and necrotic lesions, ultimately resulting in strip blight on the leaves. Through the individual culturing of white oblong, water-soaked, and necrotic spots on nutrient agar and King’B medium, a gram-negative bacterium was isolated from all samples. This bacterium displayed cream fusiform colonies that were non-fluorescent and exhibited slow growth characteristics. The homogeneity of the isolates was evident as they displayed similar banding patterns in both ERIC and BOX fingerprinting methods. Upon inoculating of the suspension of representative isolates onto the foliage of onion, garlic, and leek, white spots appeared within two weeks, followed by the development of necrotic spots. The analysis of the 16S rRNA sequence, in addition to housekeeping genes such as gyrB, rpoD, glt1 and the coronatine producing gene (cfl), revealed that the isolates share over 99% homology with the sequence of Pseudomonas coronafaciens, formerly known as P. syringae pv. coronofaciens. Members of the Poaceae plant family are the primary targets of P. coronafaciens. Similarly, the strains examined in this study had the ability to induce the appearance of white spots on the leaves of wheat, barley, oat, and rye in a greenhouse condition, which later progressed into brown spots. Given the inability to generate fluorescent pigment on King’B medium, a trait typically associated with P. syringae pathovars, and the isolates' capacity to induce pathogenicity on members of the Poaceae family and Allium sp., it is more reasonable to identify P. coronafaciens as the causative agent responsible for the bacterial disease affecting onion leaf blight in Isfahan region.
Keywords
Pseudomonas coronafaciens, coronatine, housekeeping genes, Allium sp