ارزیابی کارایی حرارت مایکروویو برای مدیریت دو آفت مهم انباری بر روی محصول بادام همراه با ارزیابی دیدگاه مصرفکنندگان
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1477-25IPPC
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی گروه گیاه پزشکی، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)
چکیده
مدیریت آفات انباری به عنوان یکی از چالشهای مهم در صنعت انبارداری و امری مهم در حفظ کیفیت محصولات کشاورزی مطرح است. یکی از روشهای نوین و غیرشیمیایی مدیریت آفات انباری استفاده از گرمایش ناشی از امواج مایکروویو است، که این روش به دلیل عدم ایجاد باقیمانده مضر در محصول و سرعت بالای اثرگذاری مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، اثر کشندگی امواج مایکروویو علیه دو آفت کلیدی لارو شبپره هندی (Plodia interpunctella) و مرحله بالغ سوسک قرمز آرد (Tribolium castaneum) روی محصول بادام (Prunus dulcis) آلوده شده به صورت مصنوعی، بررسی شد. آلودهسازی هر تیمار با ده حشره در هر ۳۰ گرم نمونه بادام صورت گرفت. آزمایش بهصورت طرح کاملاً تصادفی با ۴ تکرار انجام شد. برای این منظور، بادامهای آلوده به آفت در معرض امواج مایکروویو (فرکانس ۲۴۵۰ مگاهرتز) با توانهای خروجی ۳۶۰، ۶۰۰ و ۹۰۰ وات به ترتیب برای مدتزمانهای ۳۰،۱۵ و ۴۵ ثانیه قرار گرفتند. همچنین ارزیابی کیفیت بادامهای تیمار شده بر اساس نظرسنجی از چهل شرکتکننده با محدوده سنی بین ۶ تا ۵۵ سال (۲۰ مرد، ۲۰ زن) انجام شد. در این نظرسنجی شرکتکنندگان بهظاهر، عطر، طعم و تمایل به مصرف هر نمونه بادام تیمار شده، امتیازی از ۱ تا ۷ اختصاص دادند. نتایج نشان داد که هر دو عامل توان مایکروویو و زمان تابش، تأثیر مستقیم و مثبتی بر میزان مرگومیر هر دو آفت داشتند. در بین دو آفت مورد بررسی، سوسکهای T.castaneum مقاومت بیشتری در برابر امواج مایکروویو از خود نشان دادند. بالاترین میزان کشندگی (۹۷.۵درصد) در لاروهای شبپره هندی در توان خروجی ۹۰۰ وات به مدت ۴۵ ثانیه ثبت شد. درحالیکه برای سوسک قرمز آرد، این میزان به ۴۲.۵ درصد در همان شرایط رسید. ۱۰۰ درصد حشرات بالغ T.castaneum در برابر توان ۳۶۰ وات برای ۱۵ و ۳۰ ثانیه مقاوم بودند. میزان کشندگی در لاروهای شبپره هندی در شرایط مشابه به ترتیب ۲۷% و ۴۵% اندازهگیری شد. نظرسنجی نشان داد که حداقل ۵۰ درصد از شرکتکنندگان بهتمامی تیمارها از نظر تمایل به مصرف، امتیاز پنج و بالاتر اختصاص دادند. در کیفیتسنجی بادامهای تیمار شده، پایینترین امتیازات در هر چهار عامل سنجش شده مربوط به تیمارهای در معرض توان ۳۶۰ وات قرار گرفته بود. بالاترین امتیازات در تیمارهای گروه ۹۰۰ وات به دست آمد. بادامهای گرمادیده با توان ۹۰۰ وات برای ۴۵ ثانیه بیشترین امتیاز را در هر چهار عامل نظرسنجی دریافت کردند. بر اساس نتایج بهدستآمده، استفاده از امواج مایکروویو میتواند روشی کارآمد و مورد استقبال مصرفکنندگان برای کنترل آفات انباری برخی محصولات نظیر بادام باشد.
کلیدواژه ها
Title
Efficacy assessment of microwave heating for management of two important stored-product
pests on almonds along with evaluating consumers’ perspectives
Authors
Sajedeh Mirzaee
Abstract
Stored-product pest management remains a significant challenge in warehousing, and a paramount concern for preserving the quality of agricultural products. Microwave heating, a non-chemical modern method gaining traction, offers rapid disinfestation without leaving harmful residues. In this report, mortality efficiency of this technique against two key pests (Plodia interpunctella larvae and Tribolium castaneum adults) in artificially infested almonds (Prunus dulcis) was measured. The infestation for each treatment was carried out with 10 number of insects per 30 g of almond sample. Samples exposed to microwave radiation (2450 MHz) at varying power outputs (360, 600, and 900 W) for different durations (15, 30, and 45 seconds) as a completely randomized design with four replicates. The quality evaluation of treated almonds was also studied based on a survey by forty participants with an age range between 6 to 55 years (20 male, 20 female), giving a rate on a 1-7 scale to each treated almond for its appearance, aroma, taste and consumption tendency. Although both parameters of microwave wattage and exposure time showed a direct positive impact on insects’ mortality, T. castaneum showed more resistance to each treatment. The highest mortality rate (97.5%) was shown in P. interpunctella in power output of 900W for 45s while just 42.5% of T. castaneum were killed in the same condition.100 percent of T. castaneum adults were resistant to power output of 360w for 15s and 30s in contrast to P. interpunctella’s mortality rate which was 27% and 45%, respectively. The survey results depict that at least 50% of voters gave all samples a score of five and above for the consumption tendency. The lowest scores in all factors were related to treatments at 360W and the highest scores were obtained at 900W. notably, almonds treated with a power output of 900W for 45s received the highest scores for all four factors. Thereby, implement of microwave heat on some stored products such as almonds could be considered efficient for pest disinfestation and also welcomed by consumers.
Keywords
Irradiation, Mortality, quality evaluation, Plodia interpunctella, Tribolium castaneum