اثر مقایسه ای میکروبیوم گندم های وحشی ایران و گونه Rhizophago irregularis DAOM19745 بر روی پارامترهای رشدی در دو نوع گندم ایرانی و فرانسوی
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1484-25IPPC
نویسندگان
1هیات علمی
21گروه بیوتکنولوژی کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، ایران
33گروه تعملات قارچی و میکوریزی آزمایشگاه تحقیقاتی علوم گیاهی دانشگاه تولوز3 فرانسه
چکیده
قارچ های مایکوریز به عنوان میکرو ارگانیسم های شناخته شده و مفیدی می باشند که نقش موثر و مفید آن ها در همزیستی با طیف وسیعی از گیاهان شناخته شده است. این گروه از قارچ های همزیست نقش موثری در القاء مقاومت گیاهان به تنش های زیستی و غیر زیستی دارند. در این تحقیق تاثیرمیکوبیوم گندم های وحشی ایران به عنوان اجداد اولیه گندم های مدرن امروزی مورد بررسی قرار گرفت. از دو رقم گندم رنان فرانسوی و یک توده بومی گندم ایرانی کاشت شده در بستر زئولیت و یک جدایه استاندارد قارچ Rhizophagus irregularis DAOM19745 در قالب یک طرح بلوک کاملا تصادفی با 5 تکرار استفاده شد. گلدان ها در شرایط گلخانه با حرارت، رطوبت و نور کنترل شده به مدت 4 ماه تا رسیدن کامل دانه نگهداری شدند. تغذیه گلدان ها با محلول لانگ اشتون با فسفات پایین و آبیاری منظم با آب شیر انجام شد. از فالکون های غشایی محتوی محلول غذایی فیتات (منبع فسفر) به عنوان منبع تغذیه مکمل استفاده شد. جهت بررسی کارایی میکوبیوم گندم های وحشی و مقایسه آن با گونه استاندارد میکوریز، پارامترهای رشدی شامل ارتفاع ،تعداد ساقه ،تعداد برگ ،سطح برگ، وزن تر و خشک ساقه و ریشه، وزن تر و خشک دانه و درصد کلونیزاسیون ریشه اندازه گیری گردید. بیشترین پارامتر تحت تاثیر قرار گرفته مربوط به ارتفاع ساقه و حجم ریشه در گندم های بومی ایرانی مشاهده گردید. در بین اینوکلوم های مورد استفاده بین دو نوع گندم ایرانی و فرانسوی میکروبیوم گندم های وحشی تاثیر معنی داری بر پارامترهای رشدی گندم ایرانی داشتند و اثر کمتری بر روی گندم های فرانسوی داشت ولی تاثیر جدایه استاندارد بر روی پارامترهای اندازه گیری شده بر روی هر دو رقم گندم معنی دار بود. مشاهدات میکروسکوپی کلنیزاسیون بیشتر ریشه گندم های ایرانی با تیمار میکوبیوم ریشه گندم های وحشی در مقایسه با کاربرد تنهایی قارچ میکوریز نشان داد. باتوجه به نتایج به دست آمده می توان چنین استنباط کرد که استفاده از کنسرسیوم های طبیعی با طیف وسیعی از گونه های زیستی با قابلیت تطبیق و همزیستی بالا در مقایسه با یک گونه قارچ میکوریز تجاری، میتواند اثر مطلوبتری را در افزایش پارامترهای رشدی گیاه داشته باشد.
کلیدواژه ها
Title
Comparative effect of the microbiome of Iranian wild wheats and Rhizophago irregularis species DAOM19745 on growth parameters in two cultivar of Iranian and French wheats.
Authors
seyed kazem sabbagh, Ali Zarandion, Mahmoud Solouki, Christophe Roux
Abstract
Abstract
Mycorrhizal fungi are well-known and useful microorganisms whose effective which their useful role in symbiosis with a wide range of plants is known. This group of symbiotic fungi plays an effective role in the induce plants resistance encountered to biotic and abiotic stresses. In this research, the influence of the mycobiome of Iranian wild wheats as the early ancestors of today's modern wheats was investigated. Two French Renan wheat cultivar, and a landrace Iranian wheat with planted in zeolite substrate and a standard Rhizophagus regularis DAOM19745 isolate were used in a completely randomized block design with 5 replications. The pots were kept in greenhouse conditions with controlled heat, humidity and light for 4 months until the seeds ripping. Pots were fed with Lang-Ashton solution with low phosphate and were irrigated regularity with tap water. Membrane falcons containing phytate medium (a source of phosphorus) were used as a complementary feed source. In order to investigate the efficiency of the wild wheat mycobiome and compare with the standard mycorrhizal species, the growth parameters including height and number of stems, number of leaves, height of aerial parts, fresh and dry weight of stem and root, fresh and dry weight of seeds and root colonization percentage were measured. The most affected parameters were related to stem height and root volume and in native Iranian wheats. Our observation showed that the microbiome of wild wheat had a significant effect on the growth parameters of Iranian wheat and had a lesser effect on French wheat, but the effect of the standard isolate on the parameters measured on both wheat cultivars was significant. Microscopic observations showed more root colonization of Iranian wheat by wild wheat mycobiome treatment in compared to single mycorhizae fungi. According to the obtained results, it can be concluded that the use of natural consortia with a wide range of biological species with high adaptability and symbiosis compared to a commercial mycorrhizal fungus could have a more favorable effect in increasing of plant growth parameters.
Mycorrhizal fungi are well-known and useful microorganisms whose effective which their useful role in symbiosis with a wide range of plants is known. This group of symbiotic fungi plays an effective role in the induce plants resistance encountered to biotic and abiotic stresses. In this research, the influence of the mycobiome of Iranian wild wheats as the early ancestors of today's modern wheats was investigated. Two French Renan wheat cultivar, and a landrace Iranian wheat with planted in zeolite substrate and a standard Rhizophagus regularis DAOM19745 isolate were used in a completely randomized block design with 5 replications. The pots were kept in greenhouse conditions with controlled heat, humidity and light for 4 months until the seeds ripping. Pots were fed with Lang-Ashton solution with low phosphate and were irrigated regularity with tap water. Membrane falcons containing phytate medium (a source of phosphorus) were used as a complementary feed source. In order to investigate the efficiency of the wild wheat mycobiome and compare with the standard mycorrhizal species, the growth parameters including height and number of stems, number of leaves, height of aerial parts, fresh and dry weight of stem and root, fresh and dry weight of seeds and root colonization percentage were measured. The most affected parameters were related to stem height and root volume and in native Iranian wheats. Our observation showed that the microbiome of wild wheat had a significant effect on the growth parameters of Iranian wheat and had a lesser effect on French wheat, but the effect of the standard isolate on the parameters measured on both wheat cultivars was significant. Microscopic observations showed more root colonization of Iranian wheat by wild wheat mycobiome treatment in compared to single mycorhizae fungi. According to the obtained results, it can be concluded that the use of natural consortia with a wide range of biological species with high adaptability and symbiosis compared to a commercial mycorrhizal fungus could have a more favorable effect in increasing of plant growth parameters.
Keywords
Wild wheat, Mycorrhiza, Phosphorus absorption, Landrace wheat