بررسی وقوع و پراکنش بیماری لکه باکتریایی (خال زدگی) گوجه فرنگی در کشت گلخانه و مزرعه استان های مختلف ایران

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1499-25IPPC
نویسندگان
1دانشجو
2پردیس کشاورزی دانشگاه تهران، گروه گیاه پزشکی
3گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
به طور کلی بیماری گیاهی خال زدگی گوجه فرنگی (Lycopersicon eseulentum) به برگ، ساقه و میوه‌ها خسارت وارد می‌کند. آلودگی گیاه در مراحل ابتدایی رشد، باعث کندی رشد و ضعف عمومی آن می‌شود طی سالیان 1402 و بهار 1403، از مزارع و گلخانه های کشت گوجه فرنگی در استان های خراسان رضوی، فارس، سیستان و بلوچستان، خوزستان، اصفهان و هرمزگان نمونه برداری انجام شد. گیاهان مشکوک به علائم بیماری های باکتریایی (لکه های آبسوخته قهوه ای تیره و خال زدگی روی برگ و میوه) درون پاکت کاغذی قرار گرفته و به آزمایشگاه منتقل شدند. نمونه ها با آب شیر شستشو داده شدند تا ذرات خاک حذف شود، سپس به منظور حذف عوامل ساپروفیت در هیپوکلریت سدیم 1% به مدت 40 ثانیه ضدعفونی و پس از آن سه بار با آب مقطر استریل، شستشو داده شدند. مناطق حاشیه بافت آلوده و سالم در هاون حاوی آب مقطر استریل له شده و یک لوپ پر از سوسپانسیون حاصل به منظور جداسازی باکتری روی محیط ال بی آگار (Luria-Bertani Agar) کشت داده شده و به مدت 72 ساعت درون انکوباتور با دمای 26 درجه سانتیگراد نگه داری شد. کلونی های نسبتا کوچک دایره ای شکل گنبدی زرد رنگ ظاهر شده، به روش تک کلون به محیط عصاره مخمر کربنات کلسیم آگار (Yeast extract-dextrose-CaCO3) منتقل و بر روی آن کشت داده شدند. پس از 48 ساعت، کلونی های لعابی زرد لیمویی ظاهر شده بر روی محیط کشت به منظور نگهداری به میکروتیوب سترون حاوی مخلوط آب و گلیسرول منتقل شدند. جدایه ها سپس در معرض آزمون های بیوشیمیایی و فیزیولوژیک قرار گرفتند و نتایج اولیه نشان داد که متعلق به جنس Xanthomonas sp. هستند. آزمون بیماری زایی بر روی گیاه گوجه فرنگی در گلخانه انجام شد و دو هفته پس از مایه زنی، علائم خال زدگی ظاهر شد. در ادامه، ماهیت جدایه ها به روش مولکولی (PCR و توالی یابی) تایید و مشخص شد جدایه ها، جزو گونه X. perforans هستند. نتایج اولیه حاصل از این پژوهش، حاکی از گسترش دامنه جغرافیایی بیماری خال زدگی گوجه فرنگی در استان های مختلف ایران (خراسان رضوی، فارس، سیستان و بلوچستان و خوزستان) است. پراکنش عامل بیماری از طریق بذور آلوده، باران و باد صورت می گیرد. با توجه به اینکه گیاهان آلوده به عنوان منبع اصلی اینوکولوم در نظر گرفته می شوند، اجرای قوانین قرنطینه و غربال بذور آلوده و جلوگیری از انتقال آنها به سایر مناطق به منظور کنترل گسترش بیماری در کشور توصیه می شود.
کلیدواژه ها
 
Title
A survey on the occurrence and distribution of tomato bacterial spot disease in greenhouse and field conditions in different provinces of Iran
Authors
Habibeh Hajian-Maleki, Ebrahim Osdaghi, Masoud Shams-bakhsh
Abstract
In general, tomato (Lycopersicon eseulentum Mill) bacterial spot disease causes damage to leaves, stems and fruits. The infection of the plant in the early stages of growth causes slow growth and general weakness of that. During1402 and 1403 (spring), sampling was carried out from the fields and greenhouses of tomato cultivation areas in Khorasan Razavi, Fars, Sistan and Baluchistan, Khuzestan, Isfahan and Hormozgan provinces. Suspected plants with symptoms of bacterial diseases (dark brown water-soaked lesions and spots on leaves and fruits) were placed in paper envelopes and transported to the laboratory. The samples were washed under running tap water to remove the soil particles, disinfected in 1% sodium hypochlorite for 40 seconds to remove the saprophytic agents, and then washed three times with sterile distilled water. Marginal areas of infected and healthy tissue were crushed in a mortar containing sterile distilled water and a loop full of the resulting suspension was cultured on Luria-Bertani Agar medium and kept in an incubator at 26ᵒ C for 72 hours. Relatively small, yellow, domed-shaped colonies were transferred to YDC agar (yeast extract-dextrose-CaCO3) medium by single cloning method and were cultured on it. After 48 hours, the lemon-yellow mucoid colonies appeared on the culture medium were transferred to sterile microtubes containing water and glycerol mixture for storage. The isolates were then subjected to biochemical and physiological analysis, and the preliminary results showed that they belong to the genus Xanthomonas sp.. The pathogenicity test was performed on tomato plants in greenhouse, and two weeks after inoculation, symptoms of spotting was appeared. In the following, the identity of the strains was confirmed by molecular methods (PCR and sequencing) and it was determined that the strains belong to species X. perforans. The preliminary results of this research indicated the spread of the tomato spot disease in different provinces of Iran (Khorasan Razavi, Fars, Sistan and Baluchistan and Khuzestan). Distribution of the disease agent takes place through contaminated seeds, rain and wind. Considering the fact that the infected plants are the main source of the inoculum, it is recommended to implement quarantine rules and sieve the contaminated seeds to prevent their transmission to other areas in order to control the dissemination of the disease in the country.
Keywords
bacterial disease, Infection, Xanthomonas perforans