عدم تاثیر وزن بر نقطه فوق سرمایی سوسک شاخدار خرما Oryctes elegans

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1516-25IPPC
نویسندگان
1دانشگاه ولی عصر رفسنجان-دانشکده کشاورزی بخش گیاهپزشکی
2بخش گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر رفسنجان
3مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان
چکیده
سوسک شاخ‌دار خرما، Oryctes elegans که به آن سوسک کره و سوسک کرگدنی خرما نیز گفته میشود یکی از آفات مهم خرما است که در مناطق خرما خیز آسیا همچون ایران انتشار دارد و به طور میانگین موجب ۵-۲۰ درصد خسارت میشود. این آفت سبب آسیب‌های جبران ناپذیری به جوانه، خوشه و دم‌برگ نخل خرما می‌شوند. در دمای پایین احتمال بقا به فاکتورهایی همچون میزان دما، مدت زمان در معرض بودن و سرماسختی افراد بستگی دارد. نقطه قوق سرما پایین‌ترین دمایی است که در آن مایع بدن شروع به یخ‌زدن می‌کند. در این تحقیق، لاروها از نخل‌های شهر بم جمع‌آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. سپس نقطه فوق سرمای لاروها پس از وزن کردن هر لارو برای مقایسه تاثیر وزن بر تنقطه فوق‌سرما تعیین شد. انتهای سنسور دستگاه ثبت‌کننده دما به‌وسیله‌ی چسب نواری روی بدن لاروها ثابت شده و برای کاهش تدریجی دما، حشرات درون دستگاه سردکننده‌ی قابل برنامه‌ریزی قرار داده شدند. سپس، دما از ۲۰ درجه‌ی سلسیوس با سرعت ۵/۰ درجه‌ی سلسیوس در دقیقه کاهش یافت. کاهش تدریجی دما به‌وسیله‌ی دستگاه دماپا ثبت و به‌ وسیله‌ی نرم‌افزار رایانه‌ای کامفورت در فواصل زمانی معین ثبت شد. دمایی که در آن، افزایش ناگهانی دما به‌دلیل آزاد شدن گرمای درونی بدن حشره مشاهده شد، به‌عنوان نقطه فوق‌سرمای بدن حشره ثبت شد. این آزمایش در ۱۸ تکرار انجام شد. پس از ثبت داده‌ها در نرم‌افزار اکسل، با استفاده از فرمول کوریلیشن همبستگی داده‌ها مورد بررسی قرار گرفت که بر اساس آن عدد کوریلیشن ۰۷/۰- ارزیابی شد که عدم تاثیر وزن بر نقطه-ی فوق سرمای این آفت را تایید می‌کند. میانگین وزن و نقطه فوق سرمایی لاروها به‌ترتیب عبارتند از: ۳۶/۶ گرم و ۲۵/۷- درجه سانتیگراد. برخی از مطالعات نشان می دهد که بین وزن لارو و نقطه فوق سرما ارتباط وجود دارد، اما این مطالعه نشان می‌دهد که عواملی مانند محافظت‌کننده‌های سرمایی، محتوای آب و عوامل هسته‌زای یخ ممکن است بر توانایی فوق سرمایی حشره تأثیر بگذارند و وزن بدن به تنهایی ممکن است عامل اصلی تعیین کننده آن نباشد.
کلیدواژه ها
 
Title
No correlation was found between the weight and the supercooling point of the fruit stalk borer, Oryctes elegans.
Authors
Fateme saeed, Hamzeh Izadi, Marjan Bemani, Hadi Zohdi, MohammadJavad Assari
Abstract
The fruit stalk borer, Oryctes elegans is also called the butter beetle and the palm rhinoceros beetle. It is one of the important dates pests spread in date-growing areas of Asia such as Iran and causes an average of 5-20% damage. This pest causes irreparable damage to the date palm's bud, cluster, and petiole. In low temperatures, the probability of survival depends on factors such as temperature, exposure duration, and the species' cold hardiness. The supercooling point is the lowest temperature at which body fluid begins to freeze. In this research, larvae were collected from palm trees in Bam city and transported to the laboratory. Then the supercooling point of the larvae was determined after weighing each larva to compare the effect of weight on the supercooling point. The sensor end of the temperature recording device was fixed on the body of the larvae by adhesive tape, and to gradually reduce the temperature, the insects were placed in the programmable cooling device. Then, the temperature decreased from 20 °C at a rate of 0.5 °C per minute. The gradual decrease in temperature was recorded by the thermometer device and recorded by Comfort computer software at certain time intervals. The temperature at which a sudden increase in temperature was observed due to the release of the internal heat of the insect's body was recorded as the supercooling point. This experiment was performed in 18 repetitions. After recording the data in Excel software, the correlation of the data was analyzed using the correlation formula, based on which the correlation number was evaluated as -07, which confirms the lack of effect of weight on the super cold point of this pest. The average weight and supercooling point of larvae are respectively: 6.36 gr, and -7.25°C Some studies suggest a link between larval weight and supercooling point, but this study reveals that factors like cryoprotectants, water content, and ice nucleating agents may influence an insect's supercooling ability and body weight alone may not be the main factor determining this.
Keywords
Rhinoceros beetle, Palm, cold resistance, cold tolerance, freezing point