تاثیر عصارههای گیاهی در مقایسه با قارچکشها در کنترل بیماری آنتراکنوز گلها و گیاهان زینتی
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1538-25IPPC (R1)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، گرگان، ایران
3گروه علوم کشاورزی، مجتمع آموزش عالی میناب، دانشگاه هرمزگان. هرمزگان، بندرعباس، ایران
چکیده
قارچ Colletotrichum gloeosporioides، بیمارگر مهم گیاهان یک و چندساله است که بیماری آنتراکنوز را در طیف گستردهای از گیاهان زراعی، باغی و زینتی، به تعداد 283 گونه، در مناطق گرم تا خنک و مرطوب دنیا ایجاد میکند. علایم بیماری آنتراکنوز، شامل لکه برگی، شانکر و خشکیدگی شاخهها و پوسیدگی میوه است. مهمترین راهکار کنترل این بیماری، سمپاشی اندامهای هوایی گیاهان با استفاده از قارچکشهای موثر است. با توجه به محدودیت استفاده از قارچکشها در فضاهای مسکونی و اداری برای کنترل آنتراکنوز گلها و گیاهان زینتی، روشهای غیرشیمیایی مانند استفاده از عصارههای گیاهی برای کنترل بیماری، در اولویت قرار دارند. در این تحقیق، عصارههای گیاهان مرزه، رزماری، نعنا فلفلی و آویشن شیرازی که توسط حلال متانول 70 درصد استخراج شده بودند، در مقایسه با قارچکشهای مانکوزب (دیتان ام-45)، ایپرودیون + کاربندازیم (رورال تی اس) و تبوکونازول (فولیکور) برای کنترل بیماری آنتراکنوز گیاهان زینتی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، میزان بازدارندگی از رشد میسلیومی قارچ در محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار با روش مخلوط با محیط کشت غذایی بررسی شد، یعنی ابتدا عصاره یا قارچکش به محیط کشت اضافه و سپس قرص پرگنه قارچ بر روی آن مایهزنی شد و سرعت رشد قارچ تا سه روز اندازهگیری گردید. تمامی عصارهها در دزهای 1، 10، 100، 500، 1000، 10000، 25000، 50000، 750000، 80000، 85000، 90000، 95000 و 100000 قسمت در میلیون (PPM) با 4 تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. قارچکشها نیز با دزهای ثبت شده مورد آزمایش قرار گرفتند. برای اطمینان از نتایج حاصل، آزمایش مورد تکرار قرار گرفت. نتایج بهدست آمده از مقایسه میانگین رشد میسلیومی و درصد بازدارندگی رشد قارچ کلتوتریکوم بدین صورت بود که بیشترین رشد میسلیومی در تیمار حاوی عصاره مرزه (6.78 میلیمتر در روز) و کمترین رشد میسلیومی در تیمار حاوی رزماری (6.41 میلیمتر در روز) مشاهده شد. تیمارهای حاوی عصاره نعنا فلفلی، رزماری و آویشن (6.46، 6.41 و 6.46 میلیمتر در روز) در یک گروه آماری و تیمار حاوی عصاره مرزه (6.78 میلیمتر در روز) درگروه دیگری قرار گرفت. تمامی قارچکشها بازدارندگی صد در صدی را بر روی رشد میسلیومی قارچ کلتوتریکوم از خود نشان دادند. نتیجه کلی اینکه هر سه قارچکش توانستند به صورت صد درصد از رشد میسلیومی قارچ کلتوتریکوم جلوگیری کنند؛ اما در مجموع اختلاف آماری معنیداری میان چهار عصاره گیاهی دیده نشد. با اینحال، عصاره گیاه رزماری باعث بیشترین بازداری از رشد میسلیومی قارچ کلتوتریکوم شد. با توجه به این نتیجه، پیشنهاد میشود مطالعات تکمیلی در جهت فرموله کردن عصارههای برتر انجام شود.
کلیدواژه ها
Title
The effect of plant extracts compared to fungicides in controlling anthracnose disease of flowers and ornamental plants
Authors
Mahdi Aghajani, Mohammad Ali Aghajani, Kamran Rahnama, Mehrdad Babarabi
Abstract
The fungus Colletotrichum gloeosporioides is a significant pathogen affecting both annual and perennial plants, causing anthracnose disease in a wide range of agricultural, horticultural, and ornamental plants, totaling 283 species, in both warm to cool and humid regions worldwide. Symptoms of anthracnose include leaf spots, cankers, dieback, and fruit rot. The most important strategy for controlling this disease is spraying the aerial parts of plants with effective fungicides. Given the limitations of using fungicides in residential and office spaces to control anthracnose in flowers and ornamental plants, non-chemical methods such as using plant extracts are prioritized. In this research, extracts from savory (Satureja hortensis), rosemary (Rosmarinus officinalis), peppermint (Mentha piperita) and Shirazi thyme (Zataria multiflora) plants, extracted using 70% methanol solvent, were compared with the fungicides mancozeb (Dithane M-45), iprodione + carbendazim (Rovral TS), and tebuconazole (Folicur) for controlling anthracnose in ornamental plants. To this end, the inhibition of mycelial growth of the fungus in potato dextrose agar (PDA) culture medium was investigated using the mixed culture method, meaning the extract or fungicide was first added to the culture medium, and then a fungal colony disk was inoculated onto it, and the growth rate of the fungus was measured for three days. All extracts were tested at doses of 1, 10, 100, 500, 1000, 10000, 25000, 50000, 750000, 80000, 85000, 90000, 95000, and 100000 parts per million (ppm) with 4 replications. Fungicides were also tested at their registered doses. To ensure the results, the experiment was repeated. The results obtained from comparing the average mycelial growth and the percentage of inhibition of fungal growth of Colletotrichum showed that the highest mycelial growth was observed in the treatment containing savory extract (6.78 mm/day) and the lowest mycelial growth was observed in the treatment containing rosemary (6.41 mm/day). Treatments containing peppermint, rosemary, and thyme extracts (6.46, 6.41, and 6.46 mm/day) were in one statistical group, and the treatment containing savory extract (6.78 mm/day) was in another group. All fungicides showed 100% inhibition of mycelial growth of the Colletotrichum fungus. The overall conclusion is that all three fungicides were able to completely prevent the mycelial growth of the Colletotrichum fungus; however, there was no significant statistical difference between the four plant extracts. Nevertheless, rosemary extract caused the greatest inhibition of mycelial growth of the Colletotrichum fungus. Based on this result, it is suggested that further studies be conducted to formulate the best extracts.
Keywords
thyme, savory, Peppermint, Rosemary, Colletotrichum gloeosporioides