بررسی اثرات ضد قارچی سه گیاه دارویی کرچک، رازیانه و زنیان و دو علف هرز تلخه و پیچک صحرایی بر قارچ های بیماری زای گیاهی
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1539-25IPPC (R1)
نویسندگان
1ندارم
2هیات علمی
چکیده
مشکلات محیطی ناشی از استفاده بیش از حد از آفتکشها امروزه به عنوان یک مشکل اساسی برای محققین و مصرفکنندگان محصولات کشاورزی تبدیل شده است. محصولات طبیعی با پایه گیاهی نیز امروزه جایگزین مناسبی برای آفتکشهای شیمیایی به منظور کاهش تاثیرات نامطلوب آفتکشها برای شرایط محیطی و سلامتی انسان ها به حساب می آیند. قارچهای بیماریزای گیاهی از مهمترین عوامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی در سطح جهان هستند. بیماری پوسیدگی رایزوپوسی و بیماری ناشی از قارچ بوتریتیس سینرا از معمول ترین و وسیعترین بیماریهای سبزیجات و گیاهان زینتی، میوهها و برخی از گیاهان زراعی در سرتاسر جهان می باشد. پیامدهای سوء محیطی ناشی از مصرف قارچکش ها نشان داد می توان از متابولیت های گیاهی به عنوان یک ذخیره ارزشمند استفاده کرد. از بین عصاره های مختلف تهیه شده از گیاه کرچک، در عصاره هگزانی کرچک بیشترین اثر بازدارندگی رشد مشاهده گردید. همچنین، عصاره های مختلف پیچک صحرایی و تلخه فعالیت مهاری خوبی در برابر قارجهای مورد آزمایش نشان ندادند. در این تحقیق اسانس دو گیاه دارویی شامل رازیانه و زنیان به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج شد. سپس با استفاده از روش اختلاط اسانس با محیط کشت PDA(Potato Dextrose Agar) ، خاصیت ضد قارچی هر کدام از اسانسهای ذکر شده به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور ارزیابی میزان تاثیر هرکدام از اسانس ها به تنهایی و یا اختلاط با یکدیگر حداقل غلظت بازدارندگی(Minimum Inhibition Concerations)، حداقل غلظت قارچ کشی (Minimum Fungicidal Concentration) این ترکیبات روی قارچهای بیماریزای گیاهی مانند Botrytis cinerea، Rhizopus stolonifer و Cylindrocladium pseudonaviculatum بررسی شد. حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت قارچ کشی (MFC) اسانسها به ترتیب برای زنیان در مورد قارچ های B. cinerea غلظت 400 پیپیام، R. stolonifer غلظت 3000 پیپیام و قارچ C. pseudonaviculatum غلظت 400 پیپیام و برای اسانس رازیانه در مورد قارچ B. cinerea غلظت 1000 پیپیام، قارچ R. stolonifer غلظت 4000 پیپیام و قارچ C.pseudonaviculatum غلظت 1500 پیپیام تعیین شد. همچنین MICو MFC در بخش ترکیب اسانسهای رازیانه و زنیان روی قارچهای B.cinerea و C.pseudonaviculatum در غلظتهای 600، 1000، 1400 پیپیام به مقدار 100 درصد مشاهده گردید. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که اگر چه اثر بازدارندگی رازیانه کمتر از اسانس زنیان است، ولی کاربرد همزمان این دو اسانس بر علیه قارچهای مورد آزمایش دارای اثرات بازدارنده قابل توجه و افزایشی میباشد. نتایج حاصله کاربرد این ترکیبات بیولوژیکی فعال را به تنهایی یا در ترکیب با سایر عوامل ضد میکروبی در جهت جلوگیری از رشد قارچها و تولید سموم سبز امکان پذیرمی نماید.
کلیدواژه ها
Title
The antifungal effects of three Medicinal plants, Castor, Fennel and Copticum and two weeds, Crap and Bindweed on herbal pathogenic fungi
Authors
zahra Khodadadi, vahid zarrinnia, sepideh torabi
Abstract
The environmental problems caused by overuse of pesticides have been the matter of concern for both scientists and public in recent years. Plant base natural products are an excellent alternative to synthetic pesticides as a means to reduce negative impacts to human health and the environment . phytopathogenic fungi are among the most important limiting factores for agricultural production worldwide. Rhizopus rot and Botrytis disease are among the most common and widespread diseases of vegetables, ornamental plants, fruits and some agricultural crops worldwide.The adverse environmental impacts of fungicide use have shown that the plant metabolites can be utilized as a valuable resource. Among the variouse extracts prepared from the castor plant, the hexane extract of castor showed the highest inhibitory effect on growth. Additionally, the different extracts of field Bindweed and Chicory did not exhibit good inhibitory activity against the tested fungi. In this research the essential oils of two medicinal plant such as , Foeniculum vulgare and Trachyspermum copticum were tested for minimum fungicidal concentrations (MFCs) and minimum inhibitory concentrations (MICs) against 3 fungus, including Botrytis cinerea, Rhizopus stolonifer and Cylindrocladium pseudonaviculatum by adding desired concentration of essential oils Singly and in combination with each other to PDA medium. The MIC and MFC concentrations of T. copticum essential oil was 400 ppm for B. cinerea, 3000 ppm for R. stolonifer and 400 ppm for
C. pseudonaviculatum. Also for F. vulgare essential oils the MIC and MFC concentrations were 1000 ppm for B. cinerea, 4000 ppm for R. stolonifer and 1500 ppm for CY. pseudonaviculatum. Beside the MIC and MFC values for combined essential oils of F.vulgare and T. copticum were 600 and 1000 ,1400 ppm for B.cinerea and C.pseudonaviculatum respectively. At least the results revealed that the MIC and MFC effect of F. vulgare essential oil was lower than T. copticum essential oil when used in singly but when two essential oils combined with each other their inhibitory effect of them will be increase.
Obtained results proved that the biologically active compounds can be used alone or in combination with other antimicrobial agents to prevent fungal growth and production of green pesticides.
C. pseudonaviculatum. Also for F. vulgare essential oils the MIC and MFC concentrations were 1000 ppm for B. cinerea, 4000 ppm for R. stolonifer and 1500 ppm for CY. pseudonaviculatum. Beside the MIC and MFC values for combined essential oils of F.vulgare and T. copticum were 600 and 1000 ,1400 ppm for B.cinerea and C.pseudonaviculatum respectively. At least the results revealed that the MIC and MFC effect of F. vulgare essential oil was lower than T. copticum essential oil when used in singly but when two essential oils combined with each other their inhibitory effect of them will be increase.
Obtained results proved that the biologically active compounds can be used alone or in combination with other antimicrobial agents to prevent fungal growth and production of green pesticides.
Keywords
biological control, Essential oil, extract, Minimum Inhibition Concentrations, Minimum Fungicidal Concentrations