بررسی تاثیر ویتامین‌های تیامین و ریبوفلاوین روی صفات رفتاری و عملکردی کلنی‌های زنبورعسل ایرانی (Apis melliefa meda)

پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
کد مقاله : 1586-25IPPC
نویسندگان
1بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده
زنبورعسل همانند هر موجود زنده دیگری نیازمند مواد مغذی ضروری برای زنده ماندن و تولید مثل است. نقش ویتامین‌ها در تغذیه زنبورعسل به‌ویژه در مواقعی که تغذیه کمکی با شربت شکر یا جایگزین‌های گرده مطرح می‌گردد، اهمیت زیادی دارد. به همین منظور، جهت بررسی تأثیر ویتامین‌های تیامین، ریبوفلاوین و ترکیب تیامین-ریبوفلاوین روی صفات رفتاری - عملکردی کلنی‌های زنبورعسل ، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 7 تکرار در بازه زمانی فروردین 1401 تا شهریور 1402 در شرایط اقلیمی استان کردستان انجام شد. قبل از اجرای آزمایش، کلنی‌های آزمایشی از لحاظ سن ملکه و جمعیت (بالغین و نوزادان) مورد همسان‌سازی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (شربت شکر با نسبت 1 به 1)، تیمار تیامین با غلظت 1500 پی‌پی‌ام به صورت محلول در شربت شکر، تیمار ریبوفلاوین با غلظت 1500 پی‌پی‌ام به صورت محلول در شربت شکر و ترکیب ویتامین‌های تیامین و ریبوفلاوین با غلظت 1500 پی‌پی‌ام به صورت در شربت شکر بود. در مطالعه حاضر، صفاتی نظیر جمعیت زنبورهای بالغ و نوزادان، میزان پروتئین و چربی لاشه زنبورها، مقدار ذخیره عسل و گرده جمع‌آوری‌شده مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار SAS V.9.4 انجام شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که جمعیت زنبورهای بالغ و نوزادان، تولید عسل و جمع‌آوری گرده در کلنی‌های تغذیه‌شده با ویتامین‌های تیامین و ریبوفلاوین و ترکیب تیامین-ریبوفلاوین به طور معنی‌داری نسبت به کلنی‌های شاهد بیشتر بود (05/0>P). همچنین، درصد چربی و پروتئین لاشه زنبورهایی که با ویتامین‌های تیامین، ریبوفلاوین و ترکیب تیامین-ریبوفلاوین تغذیه شدند نسبت به زنبورهای شاهد بیشتر بود (01/0>P). به طور کلی، می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از ویتامین‌های تیامین و ریبوفلاوین و ترکیب تیامین-ریبوفلاوین در تعذیه زنبورها باعث بهبود عملکرد و افزایش بازده اقتصادی کلنی‌های زنبورعسل می‌شود.
کلیدواژه ها
 
Title
The effect of thiamine and riboflavin vitamins on behavioral and functional traits of Iranian honey bee colonies (Apis melliefa meda)
Authors
Ataollah Rahimi, Farzad Salehpor, Mokhtar Ghafari, Mehdi Mokhbar
Abstract
Honey bee need essential nutrients to survive and reproduce like any other organism. The role of vitamins in bee nutrition is very important, especially when supplementary feeding is proposed with sugar syrup or pollen supplements. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the effect of thiamine vitamins, riboflavin and thiamine-riboflavin combination on the behavioral-functional characteristics of honey bee colonies from March 2022 to September 2023 in the climatic conditions of Kurdistan province, Iran. This research was carried out in the form of a completely randomized design with 4 treatments and 7 replications. The experimental colonies were homogenized in terms of queen age and population (adults and brood) before the experiment. Experimental treatments included the sugar syrup (control), thiamine (1500 ppm), riboflavin (1500 ppm), and the combination of thiamine and riboflavin vitamins (1500 ppm). In this research, traits such as honey production, pollen collection, population (adults and brood), protein and fat content of carcass were measured in experimental treatments. Data analysis was done by SAS V.9.4 software. The results showed that the population of adult bees and brood, honey production and pollen collection in colonies fed with thiamine and riboflavin vitamins and thiamine-riboflavin combination were significantly higher than in control treatment (P<0.05). Also, the percentage of carcass protein and carcass fat bees of the treatments fed with vitamins thiamine, riboflavin and thiamine-riboflavin combination was higher than the bees of the control treatment (P<0.01). In general, it could be concluded that the use of thiamine and riboflavin vitamins and thiamine-riboflavin combination in feeding honey bee colonies have a positive effect on the behavioral-functional characteristics of the colonies and improves the performance and increases the economic efficiency of the colony.
Keywords
Honey bee, thiamine, Riboflavin, Protein and fat storage, Performance