نخستین گزارش از شناسایی برخی قارچ‌های درون‌رُست گندم (Triticum aestivum L.) از مزارع استان گلستان

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1634-25IPPC (R1)
نویسندگان
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2شرکت به بان شیمی گرگان و مرکز رشد و فناوری دانشگاه
چکیده
گندم (Triticum aestivum L.) یکی از محصولات راه‌بردی در جهان می‌باشد. درون‌رُست‌های قارچی که از مهم‌ترین زیواگان میکروبی گیاهان و خاک محسوب می‌شوند که همراه با تغییرات اکوفیزیولوژیکی در گیاهـان میزبان خود، عملکرد آن‌ها را در واحد سطح در برخی محصولات افزایش می‌دهند. از سوی دیگر امکان پایداری در خاک‌های شور، خشک یا اقلیم‌هایی با تنش‌های زیسـتی و غیرزیستی را فراهم می‌آورند. تنوع قارچ‌های درون‌رُست‌ موجب شده تا این میکروارگانیسم‌ها باعث جذب فعال عناصر مغذی از خاک به گیاه، مقاومت در مقابل تنش‌های زنده و غیر زنده و سبب افزایش رشد و نمو شوند. این پژوهش جهت شناسایی قارچ‌های درون‌رُست‌ ساقه گندم پاییزه با جمع آوری نمونه‌ها در فصل زمستان از مزارع استان گلستان انجام شد. برای جداسازی، ابتدا نمونه‌ها با آب شست‌ و شو و به قطعات سه سانتی‌متری تقسیم شدند. برای گندزدایی سطحی به ترتیب از اتانول 70 درصد به مدت یک دقیقه، هیپوکلریت سدیم یک درصد به مدت دو دقیقه ، اتانول 70 درصد به مدت یک دقیقه و سه بار شست‌وشو با آب مقطر سترون، استفاده گردید. پس از خشک شدن نمونه‌ها روی کاغذ صافی سترون، نمونه‌ها روی محیط‌کشت PDA کشت شده و در 22 درجه سلسیوس قرار گرفتند. پس از 3 هفته از رشد، خالص سازی به روش نوک‌ریسه انجام و تمامی جدایه‌های به دست آمده بر اساس خصوصیات ریخت‌شناختی همراه با نوع تشکیل کنیدیوم و کنیدیوفور مورد شناسایی قرار گرفتند. به منظور شناسایی مولکولی، استخراج DNA به روش CTAB انجام و ناحیه ژنومی ITS-rDNA با جفت آغازگر ITS4 و ITS5 تکثیر گردید. در نهایت توالی‌های به دست آمده با استفاده از الگوریتم بلاست در پایگاه NCBI با توالی‌های موجود در بانک ژن مقایسه و شناسایی گردید. قارچ‌های درون‌رُست شناسایی شده شامل گونه‌های، Alternaria.tenuissima, Fusarium acuminatum، Penicillium pancosmium از گیاه گندم بودند. اصول کخ نشان داد این جدایه‌ها فاقد علائم بیماریزایی روی گیاهچه‌های گندم هستند.
کلیدواژه ها
 
Title
First report on the identification of some endophytic fungi of wheat (Triticum aestivum L.) from the fields of Golestan province.
Authors
zahra hosseinnejad fujerdi, kamran rahnama, alireza movahedi, sareh hatamzadeh
Abstract
Wheat (Triticum aestivum L.) is one of the strategic crops in the world. Fungal endophytes, which are considered to be the most important microbiome of plants and soil, increase their yield per unit area in some products along with ecophysiological changes in their host plants .Also, they provide stability in salty, dry soils or climates with biotic and abiotic stresses.The diversity of endophytic fungi has caused these microorganisms to actively absorb nutrients from the soil to the plant , provoke resistance against living and non-living stresses and increase growth and development.This research was done to identify the endophyte fungi of autumn wheat stem by collecting samples in the winter season from the fields of Golestan province, Iran. For initial disinfection, samples were primarily washed with tap water and then stem cut into small pieces of 1 cm. Samples were surface sterilized with 70% ethanol (v/v) for 1 min, 1% sodium hypochlorite (v/v) for 2 min and 70% ethanol (v/v) for 1 min, respectively. Then washed three times with sterile water and drying was done on a sterile filter paper. The samples were plated onto a PDA culture medium. After 3 weeks of growth, purification was carried out by using the hyphal tip method and all isolates were consistently identified on the basis of morphological, and the type of conidia and conidiophore formation. For molecular identification, the DNA extraction was done by the CTAB containing buffer. The internal transcribed spacer (ITS) regions of rDNA were amplified using ITS4 and ITS5 primer pair. The sequences was compared with the other sequences in the NCBI, by using the BLAST algorithm. The isolated and identified endophytic fungi from wheat included Alternaria. tenuissima, Fusarium acuminatum, and Penicillium pancosmium. Koch's postulations confirmed that these isolates were non-pathogenic in wheat seedlings.
Keywords
Non-pathogenicity, ITS-rDNA, Fusarium acuminatum