چگونگی مدیریت آفات و بیماری‎های گیاهی در گلخانه‎های شهرستان شهریار ازدیدگاه گیاهپزشکی

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1644-25IPPC
نویسندگان
عضویت در سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی
چکیده
رشد جمعیت و افزایش تقاضا برای غذا یکی از مهمترین مسائل مطرح در سطح جهان است وکارشناسان حوزه بهداشت و غذا، امنیت غذایی را الفبای توسعه پایدار می‎دانند. برای تولید غذا جهت جمعیت در حال افزایش دو راهکار وجود دارد. افزایش سطح زیرکشت که به دلیل محدودیت منابع خاک و آب براحتی امکان پذیر نیست و یا افزایش تولید در واحد سطح که یکی از راهکارها برای رسیدن به این هدف، کشت گلخانه‌ای است . با توجه به ارزش بالای محصولات گلخانه‎ای و هزینه‎های تولید، خسارت آفات و بیماری‎های گیاهی در گلخانه‎ها از زیان اقتصادی بالاتری برخوردار می‎باشد. بکارگیری راهکارهای نامناسب کنترل آفات و بیماری‌ها، باعث تولید کم غذا به‌علت کاهش عملکرد و بازار پسندی محصول می‎شود و همچنین زیان‌های اقتصادی ناشی از هزینه خرید سموم و سمپاشی و تولید غذای ناسالم به علت باقی مانده سم در محصول بالا می‌رود . از این‌رو محقق بر آن شد چگونگی مدیریت آفات و بیماری‌های گیاهی را درگلخانه‎های شهرستان شهریار استان تهران و از دیدگاه گیاهپزشکی بعنوان نمونه‎ای از گلخانه‎های کشور مورد بررسی قرار دهد. این تحقیق به صورت میدانی از طریق پرسشنامه‎ای در 50 گلخانه انتخابی که همگی تولید کننده محصولات خوراکی از جمله سبزی و صیفی ،گیاهان دارویی و میوه بودند انجام شد. بررسی‌های اولیه نشان داد که در 96 درصد از گلخانه‎های مورد بررسی روش مبارزه با آفات و بیماری‌ها ، شیمیایی و با استفاده از سموم انجام می‎شود. در بررسی رگرسیون گام به گام عامل هزینه خرید سموم در سال به عنوان متغیر اصلی و وابسته و بقیه عوامل بعنوان عوامل مستقل تاثیرگذار درمتغییراصلی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج محاسبات مدل رگرسیونی و ضریب تأثیر هریک از صفات مورد مطالعه در هزینه خرید سموم در سال نشان می‌دهد که 61 درصد ضریب تغییرات هزینه خرید سموم مربوط به مصرف آفتکش، حدود 20 درصد مربوط به مصرف قارچکش و 8/4 درصد مربوط به تاثیر وجود کاشت محصول مشابه گلخانه در اطراف گلخانه بود. همچنین حدود 2درصد ضریب تغییرات هزینه مربوط به تأثیر وجود حوضچه ضدعفونی کفش در جلوی درب ورودی گلخانه بود. نوع سیستم خنک کننده و تهویه و نوع پوشش گلخانه نیز از دیگر عوامل مؤثر بر ضریب تغییرات هزینه خرید سموم بود. بنابراین، با انجام اقدامات علمی و تخصصی دقیق مدیریتی در پیشگیری از ورود آفات وعوامل بیماری‌زا، نظارت به‌موقع کارشناسان گیاه پزشک همراه با برنامه مناسب IPM (مدیریت تلفیقی آفات )می‌توان با صرف هزینه بسیار کمتر، از زیان اقتصادی ناشی از خسارت آفات و عوامل بیماری-زا، به خطر افتادن سلامتی و جان مصرف کنندگان محصولات تولیدی گلخانه و مشکلات زیست محیطی به دلیل باقی مانده سموم در مواد غذایی و طبیعت جلوگیری کرد.
کلیدواژه ها
 
Title
How to manage pests and plant diseases in greenhouses in Shahreyar city from the perspective of plant protection
Authors
Azar Zendehkar
Abstract
One of the most important issues in the world is population growth and increasing demand for food. The health and food experts consider food security as the alphabet of sustainable development. For this growing population, there are two ways to produce food; increasing the area under cultivation, which is not easily possible due to the limited soil and water resources and increasing production per unit area, which is one of the solutions to achieve this goal, is greenhouse cultivation. Considering the high value of greenhouse products and production costs, the damage caused by pests and plant diseases in greenhouses has a high economic loss. The use of inappropriate methods to control pests and diseases causes low food production due to a decrease in the yield and marketability of the product, as well as economic losses due to the cost of high usage of pesticides and producing unhealthy food due to the residue. Therefore, the researcher decided to investigate the management of pests and plant diseases from plant protection point of view, in the greenhouses of Shahriar city of Tehran province, as an example of greenhouses in the country. This research was conducted in the field through a questionnaire in 50 selected greenhouses, all of which were producers of edible crops, including summer vegetables, medicinal plants, and fruits. Preliminary investigations showed that in 96% of the greenhouses, the pest control is done chemically. In the step-by-step regression analysis, the cost factor of buying chemicals per year was considered as the main and dependent variable, and the rest of the factors were considered as independent factors affecting the main variable. The results of the calculations of the regression model and the effect coefficient of each traits studied in the cost of purchasing pesticides in the year show that, 61% of the change coefficient of the cost of purchasing pesticides is related to pesticide usage, about 20% for fungicides and 4.8% for the effect of presence of similar crop planting around the greenhouse. Also, about 2% of this factor was related to the effect of the presence of a shoe disinfection basin in front of the greenhouse entrance. The type of cooling- ventilation system and greenhouse cover were also other influencing factors. Therefore, by carrying out precise scientific and specialized management measures to prevent pests and diseases, the timely supervision of experts along with the appropriate IPM program, it is possible to reduce the economic losses caused by the damage of pests, by spending much less money, prevention endangering the health of greenhouse products consumers and environmental problems due to the residue in food and nature.
Keywords
cost, Damage, Pesticide, Ipm