واکنش تعدادی ارقام لوبیا نسبت به قارچ Fusarium oxysporum f. sp. Phaseoli، عامل پژمردگی فوزاریومی

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1666-25IPPC (R1)
نویسندگان
1ندارد
2عضو هیات علمی
چکیده
لوبیا با داشتن 20-25 درصد پروتئین، گیاهی مهم و دارای ارزش غذایی بالا است که در سرتاسر جهان کشت می‌شود. بعد از سویا و بادام‌زمینی، لوبیا سومین جایگاه را از نظر سطح زیر کشت و میزان تولید محصول دارد. این گیاه به‌علت توانایی تثبیت ازت اتمسفری در ریشه، باعث حاصل‌خیزی و بهبود ویژگی‌های خاک نیز می‌شود. بیماری و آفات مهم زیادی بر رشد و عملکرد این گیاه تاثیر می‌گذارند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها بیماری پژمردگی فوزاریومی لوبیا با عامل Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli است که به‌ویژه در مناطقی با درجه حرارت زیاد و خشکسالی در فصل رشد، باعث زردی و پژمردگی و نکروز گیاه می‌شود. استفاده از ارقام مقاوم یکی از شیوه‌های اصلی و بسیار موثر در مهار این بیماری است. در این تحقیق واکنش پنج رقم لوبیا شامل افق، یاقوت، صالح، گلی و تلاش در مقابل قارچ عامل بیماری در قالب یک طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در شرایط گلخانه‌ای،مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله دو برگچه‌ای لوبیا، سوسپانسیونی با غلظت 106 اسپور در میلی‌لیتر قارچ بیمارگر به ناحیه طوقه گیاه مایه‌زنی شد. پس از ظهور علائم بیماری، شدت آن در چهار مرحله زمانی به فاصله هغت روز یادداشت برداری شده و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری محاسبه گردید. برای بررسی وجود و یا عدم وجود اختلاف معنی‌دار بین میانگین شدت بیماری در ارقام مورد بررسی، از آزمون ناپارامتری کروسکال ‌والیس در سطح احتمال پنج درصد در نرم‌افزار SPSS استفاده شد. با توجه به نتایج بدست آمده، ارقام افق، یاقوت، صالح و گلی به ترتیب بالاترین سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری و کوتاهترین دوره کمون بیماری را داشته و به‌عنوان ارقام حساس شناخته شدند. رقم تلاش نیز کمترین سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری و طولانی‌ترین دوره کمون را داشته و به‌عنوان رقمی نیمه حساس در برابر عامل بیماری تعیین شد.
کلیدواژه ها
 
Title
Reaction of some bean varieties to Fusarium oxysporum f. sp. Phaseoli, the cause of wilt disease
Authors
asma lak, Ali Viani, Sara Pirouti
Abstract
Bean is an important plant due to having 20-25% protein and planted all over the world. Bean have the third position in terms of cultivated area and production rate after soybeans and peanuts. Due to its ability to fix atmospheric nitrogen in the roots, this plants also cause fertility and improves soil properties. Many important diseases and pests affect the growth and yield of these plants and one of the most important pathogen is bean wilt caused by Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli, which causes yellowing, wilting and necrosis of the plant, especially in areas with high temperature and drought during the growing season. The use of resistant cultivars is one of the main and very effective ways to control this disease. In this research, the reaction of five bean cultivars, including Ofogh, Yaghut, Saleh, Gholi, and Talash, against the fungal pathogen was examined in a completely randomized design with four replications under greenhouse conditions. In the two-leaf stage of beans, the suspension of fungal pathogen in the concentration of 106 spores per ml was inoculated to the crown area of the plant. After the appearance of disease symptoms, its severity was recorded in four-time stages with an interval of seven days, and the area under disease progress curve was calculated. To check the significant difference between the mean of disease severity in the studied cultivars, the Kruskal-Wallis non-parametric test was used at the five percent probability level in SPSS software. According to the obtained results, the cultivars of Ofogh, Yaghut, Saleh and Gholi had the highest amount of area under disease progress curve and the shortest disease incubation period, respectively and so were known as susceptible ones. The variety of Talash had the lowest amount of AUDPC and longest disease incubation period and then was determined as moderately susceptible against pathogen.
Keywords
AUDPC, incubation period, Legumes, resistance