نخستین گزارش پوسیدگی ریشه عدس ناشی از Fusarium falciforme در غرب ایران
پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
کد مقاله : 1714-25IPPC
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسیارشد بیماریشناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
2دانشیار بیماریشناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
3دانشیار قارچشناسی، گروه زیستشناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
چکیده
عدس به عنوان یک از حبوبات خوراکی، محصولی با ارزش غذایی بالا است که کشت آن به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران که در تناوب زراعی با غلات کشت می شود، به حفظ حاصلخیزی خاک کمک می کند، پژمردگی و پوسیدگی ریشه عدس بیماری خسارتباری است که معمولاً در تمام فصول رشد در ایران رخ نموده و زیانهای قابل توجهی را به کشاورزان وارد میکند. در مطالعات قبلی، Fusarium oxysporum و F. solani به عنوان عوامل اصلی بیماری در ایران گزارش شدهاند. با این حال، در بیشتر مطالعات قبلی، شناسایی بیمارگر تنها بر اساس ویژگیهای ریختشناختی بوده است. در این مطالعه، 29 مزرعه عدس واقع در غرب ایران مورد بازدید قرار گرفت و از هر مزرعه، چهار تا پنج گیاه بیمار که نشانههای زردی یا بوتهمیری نشان میدادند، جمعآوری شد. جدایههای فوزاریوم به دست آمده متعلق به گونۀ مرکب F. oxysporum (FOSC)، گونۀ مرکب F. solani (FOSC)، F. equiseti، F. avenaceum و F. graminearum بودند. در این میان، FSSC و FOSC به عنوان گونههای غالب شناسایی شدند. از 99 جدایه فوزاریوم به دست آمده از گیاهان بیمار، شیوع نسبی FOSC (74%) بیشتر از FSSC (14%) بود. بیماریزایی 14 جدایه به دست آمده متعلق به FSSC مورد بررسی قرار گرفت و از بین جدایههای بیماری زا، پنج جدایه انتخاب و با استفاده از توالی یابی ژن nrITS-rDNA و TEF-1α شناسایی شدند. تجزیه و تحلیل فیلوژنتیکی استنباط شده از توالی nrITS-rDNA و TEF-1α موقعیت جدایههای منتخب را تعیین کرد. بر اساس درخت فیلوژنتیک حاصل، دو جدایه به عنوان گونه فیلوژنتیکی F. falciforme و سه جدایه دیگر گونه فیلوژنتیکی F. solani sensu stricto شناسایی شدند. طبق اطلاعات ما، F. falciforme تاکنون از عدس گزارش نشده است و این نخستین گزارش از بیماری زایی F. falciforme روی این محصول است.
کلیدواژه ها
Title
The first report of lentil root rot caused by Fusarium falciforme in western Iran
Authors
Saba Karami, Saeed Abbasi, Khosrow Chehri
Abstract
As a food legume, lentil is a crop with high nutritional value, whose cultivation helps to maintain soil fertility, especially in arid and semi-arid regions such as Iran, where it is cultivated as a crop rotation with cereals. Wilt and root rot of lentils is a devastating disease commonly occurring during all growing seasons in Iran and inflicts significant yield losses on farmers. In previous studies, Fusarium oxysporum and F. solani have been reported as the leading causes of the disease in Iran. However, in most previous studies, identification of the pathogen was based exclusively on morphological characteristics. In this study, 29 lentil fields located in western Iran were surveyed. Four to five diseased plants showing yellowing or plant death symptoms were collected from each field. The obtained Fusarium isolates belonged to F. oxysporum Complex (FOSC), F. solani Complex (FSSC), F. equiseti, F. avenaceum and F. graminearum. Among them, FSSC and FOSC were identified as the predominant species. Out of 99 Fusarium isolates obtained from symptomatic plants, the relative prevalence of FOSC (74%) was more than FSSC (14%). The pathogenicity of 14 obtained isolates belonging to FSSC was investigated and among the pathogenic isolates, five isolates were selected and molecularly characterized using the nrITS-rDNA and TEF-1α gene sequencing. Phylogenetic analyses deduced from TEF-1α and nrITS-rDNA sequences determined the position of the selected isolates. Based on the resulting phylogenetic tree, two isolates were grouped into phylogenetic species of F. falciforme, and the other three isolates were grouped into phylogenetic species of F. solani sensu stricto. To our knowledge, F. falciforme have not been reported on lentils and this is the First report of pathogenicity of F. falciforme on lentils.
Keywords
Kermanshah, Lorestan, TEF-1α, ITS, Fusarium solani