جداسازی و شناسایی باکتریهای اندوفیت قابل کشت مرکبات و ارزیابی آنها در کنترل باکتری Xanthomonas citri pv. citr، عامل شانکر باکتریایی مرکبات
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1724-25IPPC (R1)
نویسندگان
1عضو هیات علمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران
2موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور
3. بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
چکیده
ببیماری شانکر باکتریایی مرکبات، یکی از خطرناکترین بیماریهای مرکبات است که توسط باکتری (Xcc) Xanthomonas citri pv. citri ایجاد می شود و همه انواع مرکبات را آلوده می کند. این بیماری یکی از مهمترین بیماریهای شایع در باغهای لیموترش استان کهگیلویه و بویراحمد است که سالانه خسارت قابل توجهی به این درختان وارد میکند. در این مطالعه کنترل باکتری عامل بیماری با استفاده از باکتریهای اندوفیت جداسازی شده از برگ مرکبات مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور طی سال 1400 با بازدید از باغهای مرکبات در استان کهگیلویه و بویر احمد، تعداد 60 جدایه از باکتریهای اندوفیت از برگهای مرکبات جداسازی شد و توان بیوکنترلی این جدایهها در بازدارنـدگی از رشـد باکتری Xcc روی محیط کشت نوترینت آگار مورد بررسی قـرار گرفت. نتـایج نشـان داد کـه تنها پنج جدایه توانسـتند بهطور مشخص از رشـد بـاکتری Xcc روی محیط کشت جلوگیری کنند. بر اساس آزمونهای فنوتیپی و بیوشیمیایی و تعیین توالی ژن 16S rRNA، این جدایهها Pseudomonas fluorescens و Bacillus spp. تشخیص داده شدند. در بررسی اثرات متقابل باکتری بیمارگر و باکتریهای اندوفیت در گلخانه، تفاوت معنیداری بین دو اندوفیت بهکار رفته و شاهد بدون کاربرد اندوفیت وجود نداشت؛ با این حال، جدایههای P. fluorescens نسبت به جدایههای Bacillus spp. توان بیوکنترلی بیشتری را نشان دادند. بهطور کلی مطابق با نتایج بدست آمده، هرچند جدایههای این دو گونه باکتری اندوفیت در شرایط آزمایشگاه از رشـد بـاکتری Xcc روی محیط کشت جلوگیری کردند، ولی در شرایط گلخانهای روی شدت بیماری شانکر باکتریایی در لیموترش بی تاثیر بودند و اختلاف معنیداری را با شاهد نشان ندادند.
کلیدواژه ها
Title
Isolation and identification of cultivable citrus endophytic bacteria and evaluation of their ability to control Xanthomonas citri pv.citri, the causal agent of citrus bacterial canker
Authors
Hadi Karimipour Fard, Abolghasem Ghasemi, Mohammad Mehdi Faghihi
Abstract
Citrus bacterial canker caused by Xanthomonas citri pv. citri (Xcc) is one of the most devastating diseases which affects different species of citrus trees. Citrus bacterial canker is the most common disease in the citrus orchards of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province, which annually causes significant damage to Mexican lime orchards. In this study, biocontrol efficiency of the Xcc by the endophytic bacteria isolated from the citrus leaves of the citrus orchards of the mentioned province was investigated. During the 2021 survey in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province, sixty isolates of endophytic bacteria were isolated from citrus leaves and the biocontrol ability of these isolates in inhibiting the growth of Xcc on nutrient agar medium was studied. The results showed that only five isolates could specifically prevent the growth of Xcc bacterium under laboratory conditions. Based on the results of phenotypic and biochemical tests and the sequence of 16S rRNA gene, the isolates were identified as Pseudomonas fluorescens and Bacillus spp. Investigating the mutual effects of Xcc and endophytic bacteria in the greenhouse conditions, showed that there was no significant difference between the treatments with/without endophytes. However, P. fluorescens isolates showed more ability than Bacillus spp. in biocontrol of Xcc. In conclusion, according to the results the isolates of these two species of endophytic bacteria inhibited the growth of Xcc in the culture medium under laboratory conditions, but they had no effect on the disease severity of citrus bacterial canker in Mexican lime under greenhouse conditions and did not show a significant difference compared to the control.
Keywords
Bacillus spp, biological control, Pseudomonas fluorescens