تاثیر روشهای عصاره گیری و خشک کردن آن بر فعالیت ضد باکتریایی گیاه دارویی بابونه آلمانی (Matricaria chamomile)
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1772-25IPPC (R1)
نویسندگان
1دانشجوی دانشگاه شهید چمران اهواز
2عضو هیات علمی
چکیده
گیاه بابونه آلمانی(Matricaria chamomilla L) گیاهی یکساله، بومی اروپا و آسیا متعلق به خانواده Asteraceae میباشد. این گیاه به دلیل خواص دارویی آن، از جمله خواص ضدالتهابی، ضد اسپاسمتیک، ضدحساسیت و ضدباکتری، کمک به اختلالات خواب، اسهال، کولیک، زخم، موکوزیت دهانی و اگزما به عنوان گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگیرد و یکی از ارزشمندترین گیاهان دارویی میباشد و استفاده ازآن دارای سابقهای طولانی در جهان است. اخیرا مصرف آن در ایران افزایش یافته و محصولات مختلفی مانند عصاره و دهان شویه تولید شده است و ارزش های درمانی، آرایشی و تغذیه ای گلهای آن از نظر علمی ثابت شده است. در پژوهش حاضر، به منظور بهرهبرداری از ترکیبات طبیعی برای مدیریت بیماریهای پوسیدگی نرم باکتریایی با عامل Pectobacrerium sp. و Burkhulderia sp. و همچنین یافتن بهترین روش استخراج ترکیبات عصاره و بهینه سازی روش مناسب برای خشک کردن عصاره ذکر شده، آزمایشی به صورت فاکتوریل برپایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل سه روش استخراج : پرکولیشن، خیساندن و اولتراسوند، و سه روش خشک کردن عصاره شامل هوای آزاد،آون و روتاری اواپراتور در 3 جمعیت مختلف گیاه بابونه بودند. برای استخراج متابولیتهای ثانویه در تمامی روشها از متانول 70 درصد استفاده شد.بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارههای مختلف گیاه بابونه به روش نشت در دیسک نشان داد که بیشترین اثرات بازدارندگی در جنس Pectobacrerium sp مربوط به روش استخراج خیساندن و خشک کردن به وسیله روتاری در جمعیت گیاهی رقم اصفهان با قطر هاله 2/4 میلیمتر و بود، در جمعیت گیاهی خراسان و همچنین نمونه اصفهان در روش پرکولیشن هیچ هالهای تشکیل نشد. در جنس Burkhulderia sp بیشترین قطر هاله مربوط به روش استخراج پرکولیشن و روش خشک کردن با آون در نمونههای خوزستان و خراسان با قطر هاله 34/2 میلیمتر و کمترین قطر هاله مربوط به روش استخراج با اولتراسونیک و خشک کردن با آون در نمونه گیاهی خوزستان با قطر هاله. 1/1 میلیمتر بود.
اثرات حداقل غلظت بازدارندگی در Pectobacrerium sp نشان داد که بیشترین اثر مهار کنندگی مربوط به رقم خوزستان در روش پرکولیشن و خشک کردن با روتاری در غلظت ppm 625 و در جنس Burkhulderia sp مربوط به نمونه اصفهان با روش استخراج خیساندن و خشک کردن با روتاری در غلظت ppm625 و همچنین کمترین اثر به ترتیب مربوط به رقم اصفهان در روش خیساندن و هواخشک و رقم خراسان، اولتراسونیک و هواخشک، هر دو در غلظت ppm 5000 بود.
نتایج این آزمایش نشان داد که بهترین روش استخراج عصاره به منظور بیشترین اثرات بازدارندگی در برابر جنس Pectobacrerium sp روش پرکولیشن و بهترین روش تغلیظ عصاره به وسیله روتاری میباشد و در جنس Burkhulderia sp روش عصارهگیری خیساندن و مناسبترین روش تغلیظ، به وسیله روتاری است.
اثرات حداقل غلظت بازدارندگی در Pectobacrerium sp نشان داد که بیشترین اثر مهار کنندگی مربوط به رقم خوزستان در روش پرکولیشن و خشک کردن با روتاری در غلظت ppm 625 و در جنس Burkhulderia sp مربوط به نمونه اصفهان با روش استخراج خیساندن و خشک کردن با روتاری در غلظت ppm625 و همچنین کمترین اثر به ترتیب مربوط به رقم اصفهان در روش خیساندن و هواخشک و رقم خراسان، اولتراسونیک و هواخشک، هر دو در غلظت ppm 5000 بود.
نتایج این آزمایش نشان داد که بهترین روش استخراج عصاره به منظور بیشترین اثرات بازدارندگی در برابر جنس Pectobacrerium sp روش پرکولیشن و بهترین روش تغلیظ عصاره به وسیله روتاری میباشد و در جنس Burkhulderia sp روش عصارهگیری خیساندن و مناسبترین روش تغلیظ، به وسیله روتاری است.
کلیدواژه ها
Title
The Impact of Extraction and Drying Methods on the Antimicrobial Activity of the Medicinal Plant German Chamomile (Matricaria chamomile)
Authors
Fariba Momeni, Milad Aeini, mohammad mahmoodi sourestani
Abstract
Abstract
German chamomile plant (Matricaria chamomilla L) is an annual plant native to Europe and Asia belonging to the Asteraceae family. This plant is used as a medicinal plant due to its medicinal properties, including anti-inflammatory, anti-spasmodic, anti-allergenic and antibacterial properties, helping to prevent sleep, diarrhea, colic, ulcers, oral mucositis and eczema, and is one of the most valuable medicinal plants with a long history of use worldwide. In recent years, its consumption in Iran has increased, and various products like extracts and mouthwashes have been produced. The therapeutic, cosmetic, and nutritional values of its flowers have been scientifically proven. This study aimed to utilize natural compounds for managing bacterial soft rot diseases caused by Pectobacterium and Burkholderia, as well as to find the best extraction method and optimize the drying process. The experiment was conducted factorially with three extraction methods: percolation, soaking, and ultrasound, and three drying methods: air-drying, oven, and rotary evaporator, across three different chamomile populations. Methanol 70% was used to extract secondary metabolites in all methods.
The antimicrobial effects of different chamomile extracts were evaluated using the disk diffusion method. The highest inhibitory effect against Pectobacterium was observed in the soaking extraction and rotary drying method for the Isfahan sample population, with a halo diameter of 204 mm. No halos were formed in the Khorasan and Isfahan populations using the percolation method. For Burkholderia, the largest halo was observed with the percolation extraction and oven drying method in Khuzestan and Khorasan populations, with a halo diameter of 2.34 mm, while the smallest halo was from the ultrasonic extraction and oven drying method in the Khuzestan sample, with a halo diameter of 1.1 mm.The minimum inhibitory concentration (MIC) effects on Pectobacterium showed the highest inhibitory effect in the Khuzestan sample with the percolation extraction and rotary drying method in 625 ppm concentration. For Burkholderia, the highest inhibitory effect was observed in the Isfahan sample using soaking extraction and rotary drying in 625ppm concentration too. The least inhibitory effects were in the Isfahan sample using soaking extraction and air drying, and the Khorasan sample using ultrasonic extraction and air drying both at a concentration of 5000 ppm.
The results of this experiment showed that the best method of extracting the extract in order to have the best inhibitory effects against Pectobacrerium sp is the percolation method and the best method of concentration of the extract is by rotary, and in Burkhulderia sp the extraction method is maceration and the most suitable method of concentration is by rotary.
German chamomile plant (Matricaria chamomilla L) is an annual plant native to Europe and Asia belonging to the Asteraceae family. This plant is used as a medicinal plant due to its medicinal properties, including anti-inflammatory, anti-spasmodic, anti-allergenic and antibacterial properties, helping to prevent sleep, diarrhea, colic, ulcers, oral mucositis and eczema, and is one of the most valuable medicinal plants with a long history of use worldwide. In recent years, its consumption in Iran has increased, and various products like extracts and mouthwashes have been produced. The therapeutic, cosmetic, and nutritional values of its flowers have been scientifically proven. This study aimed to utilize natural compounds for managing bacterial soft rot diseases caused by Pectobacterium and Burkholderia, as well as to find the best extraction method and optimize the drying process. The experiment was conducted factorially with three extraction methods: percolation, soaking, and ultrasound, and three drying methods: air-drying, oven, and rotary evaporator, across three different chamomile populations. Methanol 70% was used to extract secondary metabolites in all methods.
The antimicrobial effects of different chamomile extracts were evaluated using the disk diffusion method. The highest inhibitory effect against Pectobacterium was observed in the soaking extraction and rotary drying method for the Isfahan sample population, with a halo diameter of 204 mm. No halos were formed in the Khorasan and Isfahan populations using the percolation method. For Burkholderia, the largest halo was observed with the percolation extraction and oven drying method in Khuzestan and Khorasan populations, with a halo diameter of 2.34 mm, while the smallest halo was from the ultrasonic extraction and oven drying method in the Khuzestan sample, with a halo diameter of 1.1 mm.The minimum inhibitory concentration (MIC) effects on Pectobacterium showed the highest inhibitory effect in the Khuzestan sample with the percolation extraction and rotary drying method in 625 ppm concentration. For Burkholderia, the highest inhibitory effect was observed in the Isfahan sample using soaking extraction and rotary drying in 625ppm concentration too. The least inhibitory effects were in the Isfahan sample using soaking extraction and air drying, and the Khorasan sample using ultrasonic extraction and air drying both at a concentration of 5000 ppm.
The results of this experiment showed that the best method of extracting the extract in order to have the best inhibitory effects against Pectobacrerium sp is the percolation method and the best method of concentration of the extract is by rotary, and in Burkhulderia sp the extraction method is maceration and the most suitable method of concentration is by rotary.
Keywords
extract, German Chamomile, Ultrasonic, Burkholderia, Pectobacterium