فراوانی جداسازی و برخی ویژگی‌های بیماریزایی گونه‌هایی از Pseudomonas spp. عامل شانکر درختان میوه هسته دار در برخی مناطق جنوب غرب ایران

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1780-25IPPC (R1)
نویسندگان
دانشیار بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران
چکیده
تعیین فراوانی جداسازی بیمارگرهایی که باعث یک بیماری می شوند، راهنمای مهمی برای مدیریت آن است. شانکر باکتریایی درختان میوه هسته دار توسط گونه های مختلف باکتری‌ها ایجاد می شود. برای شناسایی و تعیین فراوانی جداسازی باکتری‌های سودوموناس بیمارگر شانکر درختان میوه، طی سال های 1398 تا 1401 از برخی استان های جنوب غربی ایران تعداد 436 نمونه از درختان میوه هسته‌دار شامل هلو، شلیل، زردآلو، آلو، گیلاس، آلبالو و بادام، که علائم معمول شانکر باکتریایی را نشان می‌دادند، جمع آوری شد. جدایه‌های سودوموناس بدست آمده بر اساس آزمون های فنوتیپی، بیوشیمیایی و مولکولی شناسایی شدند. فراوانی جداسازی باکتری‌های سودوموناس از نمونه های گیاهی دارای علائم شانکر به شرح زیر بود: Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) (1/32 %)، Pseudomonas syringae pv. morsprunorum (Psm) (8/21 %)، Pseudomonas marginalis (Pm) (7/10 %)، Pseudomonas viridiflava (Pv) (3/10 %)، Pseudomonas syringae pv. persica (Psp) (7/2 %). از 3/19 درصد نمونه ها هیچ باکتری جدا نشد. از 7/80 درصد نمونه ها حداقل یک گونه باکتریای بیماریزا جدا شد، در حالی که 4/28 درصد از نمونه ها (124 نمونه) به بیش از یک باکتری بیمارگر آلوده بودند. جدایه‌های (96%)Pss، (5/89 %)Psm، (6/66 %)Psp، (6/63 %)Pv و (8/42 %)Pm به ترتیب از بیشترین به کمترین شدت بیماری را بر روی شاخه بریده و نهال میزبان مربوطه ایجاد کردند، نهال‌های هلو نسبت به سایر میزبان‌ها به همه باکتری‌ها حساس تر بودند. فراوانی جداسازی به بیش از یک گونه باکتری در باغ ها با آلودگی شدید بیشتر بود. بر اساس منابع در دسترس این اولین گزارش از Psp از ایران و بیماریزایی سویه‌های Pm به عنوان عامل یا همراه با شانکر درختان میوه هسته‌دار است.
کلیدواژه ها
 
Title
Isolation frequency and some pathogenicity characteristics species of Pseudomonas spp. strains causing canker of stone fruit trees in some regions of southwestern Iran
Authors
Naser Amanifar
Abstract
Determining the frequency of isolation of pathogens that cause a disease is an important guide for its management. Bacterial canker of stone fruit trees is caused by different bacterial species. To identify and determine the frequency of isolation, Pseudomonas spp. strains were obtained from 436 plant samples displaying typical symptoms of bacterial canker. Fruit trees sampled included peach, nectarine, apricot, plum, cherry, sour cherry and almond trees grown in some southwestern provinces of Iran, during 2018 to 2022. The isolates were identified based on a polyphasic approach which included phenotypic, biochemical and molecular tests. The frequency of isolation from the plant samples was as follows: Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss)(32.1%), Pseudomonas syringae pv. morsprunorum (Psm)(21.8%), Pseudomonas marginalis (Pm)(10.7%), Pseudomonas viridiflava (Pv)(10.3%) and Pseudomonas syringae pv. persica (Psp) (2.7%). No bacteria were isolated from 19.3% of the samples. At least one pathogenic bacterial species was isolated from 80.7% of the samples, while 28.4% of the samples (124 samples) were infected with more than one pathogen. Pss(96%), Psm(89.5%), Psp(66.6%), Pv, and Pm(42.8%) isolates, respectively, from the highest to the lowest disease severity caused on detached branches and seedlings of the respective hosts, peach seedlings were more sensitive to all bacteria than other hosts. The frequency of isolating more than one pathogenic species was higher in orchards with severe infection. According to our information, this is the first report of Psp from Iran and of pathogenicity of Pm strains as a cause or associated with canker of stone fruit trees.
Keywords
Canker, frequency, Iran, Stone fruit