جداسازی و فراوانی باکتریهای عامل سوختگی برگ و سیاه شدن پوشینه گندم و جو در استان چهارمحال و بختیاری
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1783-25IPPC
نویسندگان
دانشیار بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران
چکیده
بیماری سوختگی باکتریایی برگ و سیاه شدن پوشینه مهمترین بیماری گندم و جو در مزارع با سیستم آبیاری بارانی در استان چهارمحال و بختیاری است و در مناطق سردسیر باعث خسارت اقتصادی میشود. در سال 1395 به صورت محدود و لکهای در مزارع گندم و جو آبی یک بیماری با علائم لکههای آبسوخته و گاهی نواری روی برگ ، قهوهای تا سیاه شدن پوشینه (black chaff) در خوشهها در شهرستان شهرکرد مشاهده شد. از بوتههایی با این علائم Pseudomonas syringae pv lapsa (Psl) جداسازی و شناسایی شد. در سالهای بعد بیماری در استان چهارمحال و بختیاری گسترش پیدا کرد و در برخی از مناطق سردسیر کشور با علائمی مشابه گزارش شد. با توجه به اهمیت بیماری در این پژوهش طی سالهای 1402-1399 علاوه بر تعیین فراوانی باکتریهای بیمارگر همراه با بیماری، برخی ویژگیهای زیستشناسی و مولکولی Psl به عنوان بیمارگر غالب بررسی شد. از 226 نمونه گندم و جو با علائم مشکوک به بیماری باکتریایی به ترتیب فراوانی سویههایی از Psl (1/ 41 %)، Pseudomonas syringae pv syringae (5/15 %)، Pseudomonas syringae pv atrofaciens (8/12 %) و Xanthomonas translucens pv undulosa (7 %) جداسازی و تشخیص داده شد. از 5/22 % نمونهها باکتری بیماریزا جدا نشد. اثبات بیماریزایی جدایهها روی بوتههای گندم و جو کاشته شده در گلدان انجام شد. بر اساس این پژوهش می-توان گفت Psl به عنوان بیمارگر غالب در ایجاد علائم سوختگی باکتریایی برگ و سیاه شدن پوشینه خوشه در گندم و جو در مزارع با آبیاری بارانی در مناطق سرد استان چهارمحال و بختیاری است.
کلیدواژه ها
Title
Isolation and frequency of bacteria causing leaf blight and black chaff of wheat and barley in Chaharmahal va Bakhtiary province
Authors
Naser Amanifar
Abstract
Bacterial leaf blight and black chaff is the most important disease of wheat and barley in fields with rain irrigation systems in Chaharmahal va Bakhtiary province, causing economic damage in cold regions. In 2015, a disease with symptoms of leaf blight and sometimes black chaff was observed in wheat and barley fields in Shahrekord region. Pseudomonas syringae pv lapsa (Psl) was isolated and identified from plants with such symptoms. The disease spread in the province in the following years, with similar symptoms reported in some cold regions of the country. In this research conducted between 2019-2024, the frequency of pathogenic bacteria associated with the disease was determined, along with investigating some biological and molecular characteristics of Psl as the dominant pathogen. From 226 samples of wheat and barley with suspected bacterial disease symptoms, strains of Psl (41.1%), Pseudomonas syringae pv syringae (15.5%), Pseudomonas syringae pv atrofaciens (12.8%), and Xanthomonas translucens pv undulosa (7%) were isolated and identified. Pathogenic bacteria were not isolated from 22.5% of the samples. The pathogenicity of the isolates was confirmed on wheat and barley plants grown in pots. This research confirms that Psl is the dominant pathogen causing symptoms of bacterial leaf blight and black chaff in wheat and barley fields with rain irrigation in Chaharmahal va Bakhtiary province. Managing the disease caused by Psl is crucial, and using certified and pathogen-free seed is recommended.
Keywords
Barley, black chaff, Leaf blight, wheat