برخی ویژگی های بیولوژیکی و بیماریزایی Pseudomonas syringae pv. lapsa عامل سوختگی برگ و پوسیدگی پوشینه گندم و جو
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1786-25IPPC (R1)
نویسندگان
دانشیار بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران
چکیده
پژوهشها طی سالهای 1402-1399 برای تعیین فراوانی باکتریهای بیمارگر همراه با سوختگی برگ و پوسیدگی پوشینه گندم و جو در استان چهارمحال و بختیاری نشان داد که سویههای Pseudomonas syringae pv. lapsa (Psl) از فراوانی بیشتری برخوردار است. در این پژوهش برخی ویژگیهای بیماریزایی و بیولوژیکی این باکتری مورذ بررسی قرار گرفت. در آزمایش ارزیابی مقاومت شش رقم گندم (پیشگام، حیدری، صدرا، میهن، سرداری و امید)و چهار رقم جو(بهمن، جلگه، مهتاب و آذران) به Psl در شرایط مزرعه همه ارقام گندم و جو واکنش حساس نشان دادند و تفاوت معنیداری از نظر عملکرد دانه و اجزای عملکرد در مقایسه با کرتهای شاهد (بدون تیمار باکتری) وجود داشت. بیشترین اثر بیمارگر روی کاهش عملکرد دانه، وزن هزار دانه و قوه نامیه بذر بود. بقاء و زنده مانی باکتری در شرایط دمای آزمایشگاه در بذر گندم داخل پوشینه از 18 تا 24 ماه و در جو تا 18 ماه بود، بنابراین Psl یک بیمارگر بذربرد (بذرزاد) محسوب میشود. در آزمایش اثر دما و رطوبت بر جمعیت باکتری، میزان و شدت بیماری سوختگی باکتریایی برگ گندم توسط Psl ، دمای 10 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی اشباع شرایط بهینه برای این منظور است. بر اساس این پژوهش میتوان گفت Psl به عنوان بیمارگر غالب در ایجاد علائم سوختگی باکتریایی برگ و سیاه شدن پوشینه خوشه در گندم و جو در مزارع با آبیاری بارانی در مناطق سرد استان چهارمحال و بختیاری است، چون این باکتری بذربرد است لذا برای مدیریت بیماری ناشی از Psl بکارگیری بذر گواهی شده و عاری از بیمارگر اهمیت دارد.
کلیدواژه ها
Title
Some biological characteristics and pathogenicity of Pseudomonas syringae pv. lapsa cause leaf blight and black chaff in wheat and barley
Authors
Naser Amanifar
Abstract
Studies conducted from 2020 to 2023 aimed to determine the frequency of pathogenic bacteria associated with leaf blight and black chaff in wheat and barley in Chaharmahal va Bakhtiary province. The results showed that strains of Pseudomonas syringae pv. lapsa (Psl) were more abundant. This research investigated some pathogenic and biological characteristics of this bacterium. In field conditions, a test was conducted to evaluate the resistance of six wheat cultivars (Pishgam, Heydari, Sadra, Mihan, Sardari, and Omid) and four barley cultivars (Bahman, Jolgeh, Mahtab, and Azaran) to Psl. All wheat and barley cultivars showed a sensitive reaction, resulting in a significant difference in grain yield and yield components compared to control plots (without bacterial treatment). The pathogen had the most significant impact on reducing seed yield, 1000 seed weight, and seed vigor. The survival and viability of the bacteria in wheat seeds under laboratory conditions ranged from 18 to 24 months inside the cover and up to 18 months in barley, indicating that Psl is a seed-borne pathogen. Testing the effect of temperature and humidity on the bacterial population revealed that a temperature of 10 degrees Celsius and saturated relative humidity are optimal conditions for bacterial blight of wheat leaves by Psl. Based on this research, it can be concluded that Psl is the dominant pathogen causing symptoms of bacterial leaf blight and black chaff in wheat and barley in rain-irrigated fields in the cold areas of Chaharmahal va Bakhtiary province. Since this bacterium is seed-borne, it is essential to use certified and pathogen-free seed for disease management.
Keywords
Barley, black chaff, Leaf blight, seed borne, wheat