ارزیابی اثرات ترکیب امواج فراصوت و بسته‌بندی اتمسفر تغییریافته در مدیریت بیماری‌های پس از برداشت آریل انار

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1794-25IPPC
نویسندگان
1موسسه آموزش و ترویج کشاورزی. مرکز ترویج و توسعه فناوری زرشک و عناب. قاین. ایران
2مدیریت حفظ نباتات، سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران
چکیده
بسته‌بندی بخش خوراکی میوه انار یا آریل‌ها با اتمسفر اصلاح‌شده و روش غیرتخریبی امواج فراصوت، از جمله فناوری‌های نوین در کنترل بیمارگرهای انباری و حفظ کیفیت این محصول ارزشمند صادراتی است. با هدف بررسی اثر ترکیب امواج فراصوت و بسته‌بندی اتمسفر اصلاح‌شده، بر بیمارگرهای پس از برداشت و حفظ ویژگی‌های کیفی آریل‌های انار در دو رقم شیشه‌کپ و ملس، دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، در طول سال‌های 1401 و 1402، در آزمایشگاه فیزیولوژی باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا شد. فاکتورهای آزمایش اول شامل بررسی بهینه‌سازی آریل انار رقم شیشه‌کپ از لحاظ دو فاکتور زمان فراصوت در سه سطح 5، 10 و 15 دقیقه و نوع بسته‌بندی در دو سطح وکیوم و اتمسفر منفعل، به‌همراه تیمار شاهد بدون فراصوت و بدون بسته‌بندی بود. فاکتورهای آزمایش دوم شامل ارزیابی بهینه‌سازی آریل انار رقم ملس، از نظر دو فاکتور دما در سه سطح 20، 30 و 40 درجه سانتی‌گراد و زمان فراصوت در دو سطح 5 و 10 دقیقه، به‌همراه تیمار شاهد بدون فراصوت بود. ترکیب امواج فراصوت و بسته‌بندی وکیوم، منجر به افزایش شاخص‌های مرتبط با نگهداری آریل انار شد، بطوری‌که میزان افت وزن میوه، درصد پوسیدگی ناشی از بیمارگرهای انباری و درصد نشت یونی را کاهش و صفاتی مانند درصد مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، خاصیت آنتی‌اکسیدانی، ترکیبات فنولی، ویتامین C، آنتوسیانین، شاخص‌های مزه و طعم آریل انار را افزایش داد. همچنین در این آزمایش، مولفه‌های رنگی (L، a و b) و pH نمونه‌های آریل، در سطح مطلوب حفظ شدند. نتایج آزمایش دوم نیز نشان داد که دو فاکتور دما و زمان فراصوت، تاثیر مثبتی بر صفات فیزیکوشیمیایی و حسی آریل انار دارند. کمترین درصد کاهش وزن و پوسیدگی ناشی از بیمارگرها در تیمارهای زمان 5 و 10 دقیقه و دمای 40 درجه سانتی‌گراد به‌دست آمد. تیمارهای فراصوت، تاثیر معنی‌داری بر مولفه رنگی L نداشتند، ولی بیشترین میزان مولفه‌های رنگی a و b در تیمار 5 و 10 دقیقه و دمای 40 درجه سانتی‌گراد به‌دست آمد. بیشترین میزان TSS در تیمار شاهد مشاهده شد. از نظر شاخص pH، در هیچ‌یک از تیمارها، تفاوت معنی‌داری دیده نشد. بیشترین میزان TA و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی در ترکیب‌های تیماری زمان 5 و 10 دقیقه و دماهای 30 و 40 درجه سانتی‌گراد مشاهده شد. حداکثر میزان فنول کل، ویتامین C، آنتوسیانین، شاخص حس مزه و طعم آریل انار و کمترین مقدار نشت یونی در تیمارهای 5 و 10 دقیقه و دمای 40 درجه سانتی‌گراد به‌دست آمد. درکل از این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که تیمارهای 5 و 10 دقیقه فراصوت و دمای 40 درجه سانتی‌گراد و بسته‌بندی وکیوم به‌دلیل اثرات تخریبی کم بر آریل انار می‌تواند جایگزین مناسبی برای سایر تیمارها در کنترل بیماری‌های پس از برداشت و افزایش عمر انبارمانی آریل انار باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
Investigation of the efficacy of ultrasound combined with modified atmosphere packaging for controlling post-harvest diseases in pomegranate arils
Authors
Asma Heydari, Javad Ramezani Avval Reiabi
Abstract
To ensure the quality of pomegranate fruit or arils, a recommended method is to package them in a modified atmosphere and use ultrasound wave technology to regulate storage pathogens. This approach is beneficial for product export. The Horticultural Physiology Laboratory at Birjand University's Faculty of Agriculture conducted two experiments to assess its efficacy. The experiments aimed to evaluate the impact of ultrasonic waves and modified atmosphere packaging on post-harvest pathogens and the quality of pomegranate arils in the Shishekap and Malase cultivars. The experiments were conducted in 1401 and 1402 using a completely randomized design. The duration of ultrasonic treatment varied across three levels (5, 10, and 15 minutes), and two different packaging types were used: vacuum and passive atmosphere. The standard procedure did not include ultrasonic treatment or specialized packaging. The second trial aimed to optimize the Malase variety by testing different temperature variables (20, 30, and 40°C) and two ultrasonic exposure durations (5 and 10 minutes). A control group that did not receive any ultrasonic treatment was also included. The combination of ultrasound waves and vacuum packaging showed significant improvements in various indicators related to the storage of Aril Pomegranate. This method decreased the weight loss of the fruit, the decay caused by storage pathogens, and the ion leakage. It led to an increase in the levels of soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), and antioxidant properties. It also boosted the levels of phenolic compounds, vitamin C, anthocyanins, taste, and flavor. Furthermore, the color components (L, a, and b) and pH of the aril samples were maintained at the desired levels throughout this experiment. Higher temperatures and longer periods of ultrasonic exposure were found to improve the physical, chemical, and sensory properties of pomegranate arils. The study showed that treatments lasting 5 or 10 minutes at a temperature of 40°C resulted in the least weight loss and decay. The ultrasonic treatment did not yield significant changes in the L component of color. However, exposing the samples to 40°C for 5 and 10 minutes resulted in the highest concentrations of color components a and b. The control group had the highest TSS in the study. There were no significant differences in pH levels among the different experimental treatments.The samples displayed optimal acidity levels and antioxidative capacity after being treated for 5 and 10 minutes at temperatures of 30°C and 40°C. Treating pomegranate arils with ultrasound for 5 and 10 minutes at 40°C increases the concentrations of total phenolic compounds, vitamin C, anthocyanins, taste attributes, and aroma while reducing ion leakage. This study suggests that combining 5 and 10-minute ultrasound treatments at 40°C with vacuum packaging may help manage post-harvest diseases and extend the storage life of pomegranate arils.
Keywords
modified atmosphere, Pomegranate arils, post-harvest diseases, Shelf life, Ultrasonic waves