بررسی میزان آلودگی پستههای استان فارس به جدایههای Aspergillus section Flavi و توان توکسین زایی آنها
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1797-25IPPC
نویسندگان
1دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران
2پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان(شاهرود)
4پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات ،آموزش وترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران، m-haghdel@pri.ir
چکیده
پسته یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران بوده که در 30 استان کشت میشود. آلودگی میوه پسته به گونههای مختلف قارچ آسپرژیلوس و تولید آفلاتوکسین یکی از مهمترین محدودیتها در صادرات آن میباشد. در این تحقیق وضعیت آلودگی پستههای استان فارس به Aspergillus section Flavi و توانایی تولید آفلاتوکسین توسط آنها ارزیابی گردید. نمونههای پسته از واحدهای فرآوری جمعآوری شده و از هر نمونه، تعداد 100 عدد مغز پسته در 500 میلی آب –پپتون 0.1 درصد بهمدت یک ساعت روی شیکر قرار داده شد. پس از تهیه رقتهای 2-10 و 3-10 بهروش سری رقتها، مقدار 100 میکرولیتر از هر رقت در سطح تشتکهای پتری حاوی محیط کشت AFPA کشت داده شد. تشتکهای پتری در دمای ºC 30 نگهداری شده و پرگنههای Aspergillus section Flavi پس از 3 تا 5 روز شناسایی، شمارش و جداسازی شدند. توانایی تولید آفلاتوکسین در جدایههای Aspergillus با استفاده از محیط کشت آرد برنج استریل (مایهزنی شده با 4 10× 2.5 اسپور در میلیلیتر) در مدت 10 روز و روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که از 25 نمونه پسته جمعآوری شده، 14 (56 درصد) نمونه آلوده به Aspergillus section Flavi بودند. از 65 جدایه Aspergillus section Flavi، 9 جدایه (13.8 درصد) آفلاتوکسینهای B1 و B2 و 3 جدایه (4.6 درصد) آفلاتوکسینهای (B1,B2,G1,G2) را تولید نموده و 53 جدایه (81.6 درصد) نیز قادر به تولید آفلاتوکسین نبودند. شدت توکسینزایی میان جدایهها نیز متفاوت بود، بهطوریکه محدوده تولید آفلاتوکسین B1 بین 174 تا 6745، آفلاتوکسین B2 بین 32 تا 2322، آفلاتوکسینG1 بین 147 تا 1086 و آفلاتوکسین G2 بین56 تا 321 ppb متغیر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که با وجود توسعه کشت پسته در استان فارس، جمعیت جدایههای Aspergillus section Flavi غیرتوکسینزا غالب بوده که با استفاده از پتانسیل این جدایهها و توسعه عملیات کشاورزی خوب (GAP) شامل بهبود مدیریت آبیاری، تغذیه، برداشت و فرآوری، میتوان از باغهای پسته این استان، پسته سالم و عاری از آفلاتوکسین تولید نمود.
کلیدواژه ها
Title
Study on contamination of Fars province pistachios with Aspergillus section Flavi isolates and their capacity to aflatoxin production
Authors
Mehdi Rastbood, Amir hossein Mohammadi, Mehdi Mohammadi Moghadam, Masoumeh Haghdel
Abstract
Pistachio is one of the most important export products of Iran, which is cultivated in 30 provinces. Contamination of pistachio nut with Aspergillus species and production of aflatoxin is one of the most important restrictions in export of pistachio. In this research, the contamination status of pistachio nuts of Fars province with Aspergillus section Flavi and their ability of aflatoxin production were evaluated. The pistachio samples were collected from processing terminals. For each samples, one hundred pistachio kernels were submerged in 500 ml water-peptone (0.1%) and shaked for one hour. Serial dilution method was used for preparing 10-2 and 10-3 dilutions and 100 µl of each dilution was cultured on the petri dishes containing AFPA medium. Petri dishes were incubated at 30 ºC and Aspergillus section Flavi isolates were identified, counted and isolated after 3 to 5 days. Aflatoxin production of the isolates was assessed using inoculated sterile rice powder with 2.5×104 spore/ml for 10 days and TLC method. The results showed that out of 25 collected pistachio samples, 14 samples (56%) were infected with Aspergillus section Flavi. Out of 65 isolates of Aspergillus section Flavi, 9 (13.8%) and 3 (4.6%) isolates produced aflatoxins B1, B2 and B1, B2, G1, G2, respectively. Fifty and three isolates (81.6%) were unable to produce aflatoxin. The intensity of aflatoxin production was varied between 174 to 6745 ppb for B1, 32 to 2332 ppb for B2, 147 to 1086 ppb for G1 and 56 to 321 ppb for G2 aflatoxin. The results of this research showed that despite the development of pistachio cultivation in Fars province, the population of non-toxigenic isolates of Aspergillus section Flavi are dominant, and by using the potential of these isolates and development good agricultural practices (GAP) including improvement of irrigation, nutrition, harvesting and processing management in orchards, it is possible to produce healthy and aflatoxin-free pistachio from orchards of this province.
Keywords
Atoxigenic isolates, TLC, Pistachio processing