میزان آلودگی ژنوتیپ های چغندر قند به لارو بید چغندر قند Scrobipalpa ocellatella

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1812-25IPPC (R1)
نویسندگان
1موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
2موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور
چکیده
بید چغندر قند، Scrobipalpa ocellatella (Boyd) یکی از جدی ترین تهدیدها برای تولید چغندرقند در سراسر جهان است. این حشره در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری و در مناطقی که تابستان خیلی گرم است، طغیان بیشتری دارد. آفت بید چغندر قند در ایران برای اولین بار توسط افشار در سال 1315 از کرج و ورامین جمع آوری گردیده و سپس مطالعاتی در زمینه بیولوژی و کنترل آفت انجام شده است. این پروانه با تخمگذاری در پشت برگ های مرکزی چغندر قند و ورود لارو به داخل جوانه‌های مرکزی و در نهایت غده، باعث کاهش رشد و در نتیجه کاهش عملکرد کمی و کیفی محصول می شود. تغذیه لاروها از کنار برگ های جوان باعث پیچیدگی برگ شده و هنگامیکه از جوانه مرکزی تغذیه می کنند باعث فساد و گندیدگی برگ های مرکزی می شوند گاهی نیز در داخل دمبرگ ها دالان زده و نیز از قسمت های انتهایی ریشه یا طوقه چغندر قند تغذیه می کنند. در این پروژه هشت تیمار (1= پدری 007؛ 2= روزیر؛ 3= SBSI 034، 4= 7K43؛ 5= دوروتی؛ 6=، اکباتان؛ 7= SBSI 019؛ 8= SBSI 016 (پایا‌)؛ که واجد خصوصیات متفاوت شاخص های گیاه شناسی شامل رنگ و نحوه قرار گیری برگ ها بودند، انتخاب و خسارت آفت بر روی آنها با ارزیابی غیر پارامتریک مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در ۴ تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که آلودگی ژنوتیپ ها به لاروها در طول فصل با هم اختلاف آماری ندارند. با این وجود درصد آلودگی بوته‌ها در تیمارهای مختلف با هم اختلاف معنی دار نشان داد. بطوریکه لاین پدری 007 با متوسط آلودگی 54/5±52/52 درصد کمترین آلودگی و چهار رقم 7K43 (=45/5±42/68)، اکباتان (=44/5±99/67)، SBSI 019 (=25/6±63/69) و SBSI016 (=11/5±46/66) بیشترین درصد آلودگی را داشتند.
کلیدواژه ها
 
Title
The infection rate of sugar beet genotypes to larvae of the sugar beet moth (Scrobipalpa ocellatella)
Authors
Abolfazl Razini, Mahammad Javad Ardeh
Abstract
The sugar beet moth, Scrobipalpa ocellatella (Boyd) (Lepidoptera: Gelechiidae) is one of the most serious threats to sugar beet production worldwide. This insect is more prevalent in tropical and subtropical regions and in regions where summer is very hot. In Iran, the sugar beet moth was collected by Afshar in 1936 from Karaj and Varamin at the first time, then studies were conducted in the field of the sugar beet moth biology and control. This moth, reduces the growth and as a result reduces the quantitative and qualitative yield of the product by laying the eggs on the back of the central leaves of sugar beet and entering the larvae into the central buds and finally the tuber. Larvae feeding from the side of young leaves causes leaf intorsion and they cause corruption and rotting of the central leaves when feed from the central bud, sometimes they burrow inside the petioles and feed on the end parts of the roots or crowns of sugar beet. Therefore, in this project, eight treatments (1 = Paternity 007; 2 = Rosier; 3 = SBSI 034; 4 = 7K43; 5 = Dorothy; 6 = Ekbatan; 7 = SBSI 019 and 8 = SBSI016 (Permanent); which had different characteristics of botanical indicators including the color and arrangement of leaves, were selected and the pest damages were evaluated and compared with non-parametric evaluation. The experiment was conducted in a completely randomized block design with four replications. The results showed that the number of larvae on different treatments was not statistically difference. However, there was a significant difference in the percentage of plant infections in different treatments. For example the Predicted 007 line with 52.52 ± 5.54 percent infected and in the four varieties including 7K43 (68.42 ± 5.45), Ekbatan (67.99 ± 5.44), SBSI 019 (=69.63 ± 6.25) and SBSI016 (= 66.46 ± 5.11) had the highest rate of infection.
Keywords
Sugar beet moth, resistant cultivars, sugar beet pests