وقوع بیماری لکه سیاه میوه انار ناشی از قارچ Cytospora punicaeدر استان مازندران
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1827-25IPPC
نویسندگان
1ندارم
2دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
طی بررسی انجام شده در پاییز 1402 روی میوههای انار علایمی شامل لکههای سیاه در شهر ساری استان مازندران مشاهده شد. قطعاتی از نمونههای آلوده پس از ضدعفونی معمول، روی محیط سیبزمینی دکستروز آگار (PDA) کشت شدند. از روز سوم کلنیهای قارچی در اطراف نمونهها به رنگ سفید قابل مشاهده بود. جدایهها پس از خالصسازی و رشد در محیط کشت PDA و دمای 28 درجه سلسیوس به رنگ قهوه ای تیره قابل مشاهده بودند. بررسی ویژگی های مورفولوژیکی نظیر رنگ کلنی و شکل کنیدیومهای تولیدی جدایه ها شباهت قابل توجهی به قارچ جنس Cytosporaنشان دادند. توده اسپور به صورت قطرات کرم رنگ از دهانه پیکنیدیوم به بیرون تراوش کرده بود. اثبات بیماریزایی جدایههای منتخب، با قرار دادن قطعهای از قارچ رشد یافته 5 روزه روی میوههای سالم پس از ایجاد زخم با سوزن استریل انجام شد. علایمی مانند نشانههای مشاهده شده روی میوههای تلقیح شده ایجاد شد. قارچ عامل بیماری با موفقیت مجدد از میوه های تلقیح شده جداسازی شد. میوه های شاهد بدون علامت باقی ماندند. جهت بررسی مولکولی، پس از استخراج DNA جدایه نماینده، ناحیه ژنی TEF تکثیر و توالییابی شد. توالی نمونه با توالی های موجود در ژنبانک (NCBI) مقایسه گردید. آنالیز BLAST شباهت 99% این توالی را با Cytospora punicae نشان داد. بر اساس بررسیهای بعمل آمده، این اولین گزارش از وقوع بیماری لکهسیاه میوه انار ناشی از قارچ C. punicae در استان مازندران است.
کلیدواژه ها
Title
Occurrence of pomegranate black spot disease caused by Cytospora punicae fungus in Mazandaran province
Authors
Maryam Ebrahimi, Valiollah Babaeizad, Mohammad Ali Tajik Ghanbari
Abstract
During the inspection conducted in the fall of 2023, symptoms including black spots were observed on pomegranate fruits in Sari city, Mazandaran province. Fragments of infected samples were cultured on Potato Dextrose Agar (PDA) medium after routine disinfection. Three days later, white fungal colonies were visible around the samples. The isolates were visible in dark brown color after purification and growth in PDA culture medium in 28oC. Morphological considering such as the color of the colony and the shape of the produced conidia, the isolates showed a substantial similarity to the Cytospora genus. The mass of spores had oozed out from the opening of the pycnidium in the form of cream-colored drops. Proving the pathogenicity of the selected isolates was done by placing a piece of 5-day grown fungus on healthy fruits after making a wound with a sterile needle. Symptoms similar to those observed on the inoculated fruits were developed. The causative fungus was successfully isolated again from the inoculated fruits. Control fruits remained without symptoms. For molecular analysis, after extracting the DNA of the representative isolate, the TEF gene region was amplified and sequenced. The sequence of the sample was compared with the sequences available in Genbank (NCBI). BLAST analysis showed 99% similarity of this sequence with Cytospora punicae. Based on the investigations, this is the first report of the black spot disease of pomegranate fruit caused by C. punicae fungus in Mazandaran province.
Keywords
pathogencity, Tef, Punica granatum